FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Doina Stratton-Andrieş a înfiinţat o bibliotecă şi un muzeu oferite gratis comunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ continuă campania „Cei mai frumoşi români“ şi vă spune povestea Doinei şi a soţul ei englez, Mike. Cei doi şi-au câştigat întregul respect al oamenilor din satul vrâncean Şerbeşti, punând bazele unei biblioteci care are astăzi peste 4.000 de volume.

La 45 de kilometri de Focşani,  în imediata vecinătate a bisericii din satul Şerbeşti, comuna Vidra, se află locuinţa primitoare a familiei Doina şi Mike Stratton-Andrieş, ea profesor de ştiinţe economice la liceul din comună, el fost poliţist englez care a decis în 1996  să se stabilească definitiv pe tărâmurile vrâncene.

Aici, într-o căsuţă veche de peste 100 de ani, care aparţine familiei Doinei, cei doi soţi au dezvoltat un proiect unic până în prezent în Vrancea, exemplu de bună practică pentru alţi semeni care ar putea multiplica ideea.

Din fonduri proprii, familia Stratton a realizat o bibliotecă de peste 4.000 de volume, un muzeu al satului şi o cameră memorială în semn de omagiu adus cunoscutului publicist Simion Ghinea, unchiul Doinei, care a suferit 17 ani în închisorile comuniste.

Camera unchiului este şi sală de lectură pentru copii, fiind totodată şi locul de întâlnire al participanţilor la cluburile de pictură, engleză, muzică, dans, teatru sau şah, proiecte coordonate tot de Doina, alintată de copii „doamna bibliotecară”.

Reprezentanţii culturali ai satului

Spaţiul se numeşte „Biblioteca de weekend”, pentru că acest centru spiritual al satului este deschis în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, zile când Doina, Mike şi cei doi copii, Oana şi Dani, sunt acasă şi se pot ocupa de oaspeţi. Pentru acest lucru, Doina şi soţul său, Mike, şi-au câştigat aprecierea şi respectul întregii comunităţii, fiind consideraţi reprezentanţi culturali ai localităţii Şerbeşti.

„Acest proiect a început frumos. A pornit de la o dorinţă a unui unchi de-al meu, de a face ceva  în amintirea lui. Unchiul meu a fost publicistul Simion Ghinea. Vara venea aici la părinţi, iar câteodată mergeam şi noi cu familia la Bucureşti, unde locuia. De acolo ne luam lecţia de istorie. Înainte de a muri m-a rugat să-i fac o casă memorială şi nu ştiam cum să-i îndeplinesc dorinţa. În această perioadă veneau copiii la noi în curte şi se jucau împreună cu copii mei. Ei vedeau că aveam diferite cărţi şi mă rugau să le împrumut. Şi atunci mi-a venit ideea să fac o bibliotecă în memoria unchiului. Ideea a devenit realitate în vara lui 2008 şi s-a dezvoltat în timp, căpătând o altă formulă. Am numit-o Biblioteca de Weekend, pentru că aşa are programul, doar la sfârşit de săptămână. Am făcut un studiu şi am aflat că oamenii de la noi de la ţară nu citesc în cursul săptămânii şi în formula aceasta m-am gândit să pun laolaltă şi lucrurile vechi, să fie un spaţiu care să prezinte ce are satul mai vechi şi, mai târziu, când am reuşit să obţin anumite lucruri care au aparţinut unchiului am realizat şi spaţiul comemorativ. Şi s-a născut această bibliotecă de weekend care îndeplineşte trei funcţii: cea de bibliotecă, unde se împrumută, cu caracter enciclopedic, partea muzeală unde se regăsesc obiectele vechi şi lucruri tradiţionale pe care le aveau oamenii în gospodărie şi partea comemorativă, unde sunt lucrurile scriitorului Simion Ghinea”, ne spune Doina Stratton despre proiectul de voluntariat pe care îl derulează cu mare dragoste, totul fiind pus la dispoziţie comunităţii gratis.

Cărţi împrumutate pe încredere

Experienţa de voluntar a dobândit-o la Londra, în Anglia, acum 20 de ani, fiind implicată într-un proiect ce urmărea evitarea delincvenţei juvenile într-un cartier multicultural.

image

„Din Anglia, unde am locuit trei ani, am venit cu această experienţă informaţională şi culturală. Soţul meu este principalul susţinător. M-a sprijinit când i-am spus ce vreau să fac. Apoi au venit şi oamenii care au donat cărţi şi colecţia s-a îmbunătăţit, la fel şi colecţia muzeală. Aici nu se cere un nici un act de identitate pentru cine vrea să împrumute o carte. Cine doreşte, vine aici, îşi alege o carte din bibliotecă, îmi spune cum se numeşte, îl cred pe cuvânt. Cred că ar fi bine să dezvoltăm şi partea asta a încrederii în oameni. Acum, în ţara noastră,   pentru tot ce faci ţi se cere carte de identitate, CNP-ul, tot. De ce nu ar fi mai uşor să spui mă numesc cutare, locuiesc în localitatea cutare şi atât?”, ne întreabă retoric Doina. 

Spune că cea mai activă perioadă a bibliotecii de weekend este vara, în vacanţa elevilor, când zeci de copii profită de cadrul minunat oferit gratis pentru socializare şi recreere. Iar cei mai fericiţi de acest lucru sunt Oana şi Dani, copii familiei Stratton, pe care i-am găsit într-o duminică de început de decembrie repetând împreună cu prietenii lor colindele pe care le vor cânta la oamenii din sat în perioada sărbătorilor de Crăciun.

image

„E frumos aici, e linişte, nu aş da pe nimic locul acesta, e acasă la noi”, ne spune Dani. „Când ne-am hotărât să avem copii, am zis că vreau să crească în natură, cum a crescut povestitorul Creangă la Humuleşti, să simtă adevăratul gust al fructului cules direct din copac, să simtă roua dimineţii mergând desculţi pe iarbă. Viaţa la ţară e minunată”, completează Doina, sub privirile aprobatoare ale soţului ei care are totuşi un regret.

„Lumea de la ţară nu cumpără cărţi la copii. Am vorbit cu câţiva tătici şi le-am spus să renunţe la o bere pentru a cumpăra o carte la copii, că e mare lucru, dar eu am spus, eu am auzit”, ţine să ne spună Mike, care a învăţat aproape la perfecţie limba română.

Comunitatea li s-a alăturat

Dând credit muncii familiei Stratton, oameni din sat şi de aiurea s-au alăturat şi au donat cu timpul cărţi, obiecte pentru muzeu şi bibliotecă.

"Cine afirmă că nimic pe lumea aceasta nu se face doar din pasiune, fără câştig material, se înşeală. Cine afirmă că sentimentul înrădăcinării şi a dragostei faţă de locurile natale şi  valorile tradiţionale a dispărut în vâltoarea migraţiei şi globalizării, se înşeală. Doina Stratton – Andrieş şi familia ei sunt dovada vie că mai există încă oameni care se dăruiesc celor din jur necondiţionat şi dezinteresat. Biblioteca de weekend din Şerbeşti este colţul de rai care strigă din toate cărţile, florile, copacii, fructele, sufletele satului că se poate, acolo unde este voinţă şi dăruire", spune Anamaria Cătănoiu, o bună prietenă a Doinei de la Focşani, cu care a derulat şi alte proiecte interesante.

image

„Pentru copii este o oază de cultură necesară, binevenită şi care îi pregăteşte pentru tot ce înseamnă cultură în viitor. Îi învaţă să guste frumosul, îi învaţă să aprecieze literatura, desenul, mai ales că doamna Doina face pe timpul verii cercuri de pictură, unde le predă copiilor  bazele desenului şi picturii. Totuşi, în primul şi în primul rând copiii socializează aici. Copii de la satele cu un număr mic de locuitori sunt privaţi de acele avantaje ale oraşului. În acest spaţiu, pe care ne lăudăm că-l avem datorită doamnei Doina, ei găsesc prilejul de a socializa, de a împărtăşi din impresiile lor, din imaginaţia lor, creativitatea lor o împărtăşesc altor copii. Nu mai sunt izolaţi, în curtea lor dincolo de garduri, sunt aici într-o curte a tuturor, în care împart totul, de la bolul cu floricele de  porumb, până la mingea cu care se joacă pe iarbă sau acuarelele cu care pictează pietre, dar  şi cărţile pe care le împrumută unii altora sau pe rând. Dacă unul găseşte o carte frumoasă şi o arată celorlalţi nu înseamnă că se bat pe ea, ci îşi aşteaptă rândul săptămâna viitoare să o împrumute celuilalt”, ne spune şi Mihaela Lăţcan, învăţătoare în satul vecin Ireşti, care îşi petrece o bună parte din timpul liber de la sfârşitul săptămânii la Biblioteca de Weekend.

27 de cupluri de "aur" au făcut nunta la ei în curte

În anul 2010, în curtea soţilor Stratton au venit peste 200 de localnici la un eveniment cum satul nu mai avusese până atunci. Doina a avut iniţiativa de a organiza „Nunta de Aur a Satului", în cadrul căreia 27 de cupluri care împliniseră cincizeci de ani de căsătorie, printre care şi părinţii ei, au avut parte de o petrecere pe cinste.

image

„Au venit de la biserică, îmbrăcaţi în costume populare, cuplurile de bătrâni înconjuraţi de tinerii naşi şi au intrat în curte. Atunci,  200 de oameni au jucat cea mai frumoasă horă în curte la noi, am avut cea mai puternică emoţie posibilă”, ne mai spune Doina.

Mai puteţi citi:

FOTO Cei mai frumoşi români. Povestea lui Nicu Botaş, tânărul care face mobilă pentru Prinţesa Victoria

VIDEO Cei mai frumoşi români. Daniel David, „tatăl“ roboţilor terapeutici din România

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite