Bătaia baronilor pe gunoaiele Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, Marian Oprişan şi Dan Voiculescu
Liviu Dragnea, Marian Oprişan şi Dan Voiculescu

Trei companii care au în spate nume importante din lumea afacerilor, dar şi a celei politice din România au reuşit, la Vrancea, să blocheze unul dintre cele mai importante proiecte pe bani europeni,  în valoare de 42 de milioane de euro.

Companiile Tel Drum, Vega ’93 Galaţi şi Iridex Group, firme apropiate lui Liviu Dragnea, vicepremier (PSD), Marian Oprişan, şeful Consiliului Judeţean (CJ) şi al PSD Vrancea, respectiv Dan Voiculescu, preşedinte fondator al PC, au reuşit să blocheze o investiţie de 42 de milioane de euro, dintre care 32 de milioane de euro sunt bani europeni.

Proiectul a fost semnat în noiembrie 2009, iar beneficiar este CJ Vrancea, care trebuie să asigure şi o cofinanţare de 10 milioane de euro. În urmă cu cinci ani, investiţia a adus Vrancea în top trei judeţe din România care au primit aprobarea Comisiei Europene pentru implementarea unui „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor“. De atunci, proiectul a rămas la stadiul de început şi asta pentru că cele trei firme s-au duelat în contestaţii.

Start cu stângul

Încă de la început, în 2009, proiectul a pornit cu stângul, cu o întârziere de un an, după ce reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Vrancea, în calitate de observatori, au ridicat obiecţii faţă de modul în care CJ a organizat licitaţia pentru studiile de fezabilitate. Acest lucru a determinat Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) să anuleze licitaţia.

Abia în decembrie 2010 s-a semnat primul contract privind asistenţa tehnică pentru acordarea de sprijin în gestionarea şi implementarea sistemului, iar în martie 2011 a fost semnat un alt contract, de supervizare a documentelor aferente proiectului. Mai bine de doi ani, proiectul a bătut pasul pe loc, iar scoaterea la licitaţie a lucrărilor de construcţie a atras atenţia celor trei firme cu „nume şi renume“ din România.

Când au apărut „băieţii buni“

În toamna lui 2013, la procedura de atribuire a unui contract în valoare de 53,6 milioane de lei (peste 12 milioane de euro), parte a proiectului mare, câştigătoare a fost firma Vega’93 Galaţi, condusă de Corneliu Istrate. Licitaţia a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de către celelalte două firme înscrise, Tel Drum şi Iridex. Conform deciziei CNSC, contestaţiile au fost admise, în 21 noiembrie 2013, obligând CJ „la anularea raportului procedurii de atribuire, la reevaluarea ofertelor şi desemnarea ofertei câştigătoare“.

CJ a sărit în apărarea Vega ’93

La rândul său, CJ Vrancea a contestat în instanţă decizia CNSC, angajând să fie apărată juridic de o casă de avocatură renumită, remunerată pentru acest serviciu cu 31.524 de lei. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii trecute, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dat o soluţie definitivă în acest caz, respingând contestaţia firmei Tel Drum, „ca tardiv formulată“, dar acceptând-o pe cea a Iridex Group. Judecătorii au decis, astfel, să menţină decizia CNSC şi, în concluzie, să oblige CJ Vrancea să reia procedurile de licitaţie demarate.

2

FOTO: Corneliu Istrate, patronul Vega '93 Galaţi şi partenerul său, Marian Oprişan

„Ca să se reia procedura, durează şi nu prea îmi mai convine să particip la lucrare cu aceeaşi ofertă de acum doi ani. S-a  scumpit motorina, toate s-au scumpit. O să evaluăm ofertele la timpul potrivit şi vom vedea“, ne-a declarat Corneliu Istrate, patronul Vega ’93 Galaţi.

Risc să fie aplicate corecţii financiare

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor“ constă în realizarea unor puncte de colectare a gunoaielor în Vrancea, urmând ca deşeurile să ajungă la trei staţii de transfer: Focşani, Adjud şi Vidra. De aici, deşeurile ar urma să fie duse la centrul integrat de la Haret, pentru sortare şi compostare.

Acum, din cauza anulării licitaţiilor, finanţarea de la UE e pe muchie de cuţit, existând riscul „aplicării de corecţii financiare“ (n.r. – o contribuţie financiară mai mare din partea beneficiarilor), aşa cum explicau oficialii CJ Vrancea, în ianuarie 2014.

Contactaţi de jurnaliştii „Adevărul“, reprezentanţii Consiliului Judeţean au promis că vor oferi un răspuns la întrebările privind licitaţia pentru proiectul pe bani europeni, însă acest lucru nu s-a întâmplat până aseară, la închiderea ediţiei. 

gunoaie

FOTO: Rampa de gunoi de la Haret aşteaptă vremuri mai bune

Legăturile „periculoase“

Vega’93 Galaţi aparţine omului de afaceri Corneliu Istrate, fiind una dintre societăţile „preferate” de CJ Vrancea, instituţie condusă de Marian Oprişan. Mai exact, compania a acaparat lucrările publice din judeţ, în special pe cele de asfaltări. Numai în ultimii cinci ani, de la bugetul judeţului şi ai municipiului Focşani s-au alocat peste 110 milioane de euro pentru licitaţii câştigate de Vega.

SC Tel Drum Teleorman este legată de numele vicepremierului Liviu Dragnea, fost preşedinte, până în 2012, al CJ Teleorman. Firma a aparţinut CJ şi a fost cumpărată, ulterior, în rate, de omul de afaceri Marian Fişcuci, fost coleg de liceu al lui Dragnea. Preţul stabilit: aproape de trei ori mai mic decât a fost evaluată societatea. Acum, Fişcuci mai deţine circa 9% din acţiuni, iar principalii acţionari sunt Liviu Lucian Dobrescu şi Mugurel Sorin Gheorghieş, ultimii doi fiind foşti colegi de facultate cu Dragnea.

Tel Drum a beneficiat, de-a lungul timpului, de contracte de milioane de euro atribuite de instituţia păstorită în trecut de Dragnea reuşind, în 2011, să determine Comisia Europeană să ceară un audit la CJ Teleorman, dar şi la alte instituţii publice din ţară. În urma auditului, s-au constatat nereguli în organizarea licitaţiilor câştigate de Tel Drum, astfel că CJ Teleorman a fost sancţionată cu o corecţie financiară în valoare de 2,5 milioane de lei. 

Acum trei ani, Liviu Dragnea declara, pentru „Adevărul”: „Îl ştiu pe Marian Fişcuci, care a deţinut Tel Drum, pentru că este tot din Teleorman. Nu i ştiu pe acţionarii de acum. Să ştiţi că foarte multe alte firme au contracte cu Consiliul Judeţean Teleorman, nu doar Tel Drum“.

Iridex Group aparţine fostului senator Corneliu Pascu, vicepreşedinte al Partidului Conservator. De-a lungul timpului, numele lui Corneliu Pascu a fost asociat cu cel al lui Dan Voiculescu, presa centrală numindu-l „pion de vârf al reţelei Voiculescu”. De altfel, clădirea din Bucureşti în care funcţionează Iridex Group a găzduit şi redacţiile unor publicaţii patronate de familia lui Dan Voiculescu. Potrivit presei centrale, firma Iridex s-a aflat în centrul unui scandal, în 2012, după ce corpul de control al ministrului Economiei a găsit nereguli la un obiectiv de investiţii legat tot de managementul deşeurilor, firmei în cauză fiindu-i anulat contractul.

Mai puteţi citi:

Banii de la Uniunea Europeană nu ajung nici la gunoi

Managementul Deşeurilor în Vrancea, primul pas spre realizare


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite