Top 5 metode de tratare a depresiei. Cum acţionează luminoterapia, tratamentul în vogă adoptat recent de psihologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia poate fi combătută cu ajutorul luminoterapie FOTO Shutterstock
Depresia poate fi combătută cu ajutorul luminoterapie FOTO Shutterstock

Una dintre metodele de ultimă oră folosite în tratarea depresiei este luminoterapia. Specialiştii adaugă însă şi un set minimal de reguli care ajută la combaterea teribilei afecţiuni.

Psihologii susţin că lumina este o sursă naturală de energie şi influenţează întotdeauna dispoziţia şi ritmul biologic. Luminoterapia nu este indicată persoanelor care suferă de glaucom sau cataractă.

„Trebuie să ştim că lipsa luminii ne face să ne simţim mai puţin energici şi pesimişti. În momentul în care apare somnolenţa, anxietatea, scăderea apetitului şi letargia este indicată expunerea la lumină pentru restabilirea echilibrului pierdut. Luminoterapia este eficientă dacă este folosită dimineaţa, iar pacienţii încep să răspundă favorabil acestei terapii după 3 sau 5 zile. Familia are un rol extrem de important în terapia depresiei prin recunoaşterea şi acceptarea simptomelor bolii”, a precizat psihologul Cristian Rădulescu.

Metode naturale pentru a combate depresia:

- Specialiştii susţin că întotdeauna exerciţiile fizice elimină stările negative şi te ajută să scapi de stres, dar şi să te menţii în formă.

- Depresia poate fi preîntâmpinată printr-o alimentaţie adecvată. Este indicat să consumi fructe şi legume proaspete, cereale integrale, peşte, seminţe, ulei de măsline şi cât mai puţină carne roşie, alimente procesate sau produse de panificaţie. Persoanele care respectă dieta sunt mai puţin predispuse să dezvolte o formă de depresie.   

- Psihologii susţin că ar trebui să renunţăm să ne mai uităm foarte mult la televizor. Avem senzaţia că acest lucru ne face bine, însă efectele sunt mai mult contrare.

- Ceaiul verde sau cel negru te ajută să elimini senzaţia de oboseală şi nu are nici efecte adverse asupra organismului. Conţine mai puţină cofeină şi are un conţinut bogat de letamină care îmbunătăţeşte puterea de concentrare.

- Depresia poate fi combătută cu terapia cu lumină. Specialiştii susţin că lipsa luminii naturale poate afecta şi ritmul cardiac, secreţiile hormonale, respiraţia.

Psihologii au mai precizat că este important să profităm de plimbările în are liber, de sport, pentru a ne putea lua doza de lumină naturală.

„Luminoterapia se realizează cu ajutorul unor aparte medicale. Acestea au un dispozitiv optic care emite o lumină identică cu cea produsă de soare. Important este că aparatul nu emite radiaţii UV. Lumina ajunge astfel la nivelul creierului, iar acest lucru ajută la scăderea secreţiei de melatonină”, a mai spus psihologul Cristian Rădulescu.   

Specialiştii au mai precizat că două şedinţe zilnice de luminoterapie a câte 30 de minute asigură necesarul zilnic de 2.000 de lucşi.  

Mai citeşte şi

Zece alimente care te scapă de depresie

Patru trucuri pentru a învinge cumplita depresie post-concediu. Ce trebuie să facă un angajat abia întors de la Amsterdam

Gesturile simple prin care îi putem ajuta pe cei care suferă de depresie: o îmbrăţişare poate să vindece

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite