VIDEO Pe cine a convins filmul de promovare a staţiunii Mamaia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru acest sezon, staţiunea Mamaia a ieşit la rampă cu un film nou de promovare. Turiştii sunt îmbiaţi să îşi petreacă vacanţele bucurându-se de „perla litoralului românesc“, căreia i-a fost imprimat brandul de „staţiune de fiţe“ sau staţiune a „distracţiei de noapte“.

Litoralul are mai puţin de o lună şi jumătate până la debutul oficial al sezonului turistic, de la 1 Mai. Data pică într-o zi de joi, astfel că investitorii din Asociaţia Litoral-Delta Dunării au cerut Guvernului să declare liberă şi ziua de 2 mai. Minivacanţa de 1 Mai se prelungeşte astfel.

Filmul de prezentare a Mamaiei pune accent pe această faimă. După ce este arătată frumuseţea peisajului, locul principal îl iau petrecerile dezlănţuite din cluburile de noapte. Ultimul hit al Lanei del Rey ilustrează distracţia încinsă şi sex-appeal-ul fetelor din Mamaia. Atmosfera înfierbântată se răcoreşte abia în zori, pe plajă, unde răsăritul soarelui este întâmpinat cu un pahar de şampanie în mână.

Imaginea aleasă de promotori a stârnit deja controverse. „E prea lung“, „N-are poveste, lipseşte mesajul“, „E inspirat din alte clipuri“ sunt câteva dintre impresiile, în general negative, exprimate pe diferite forumuri şi medii virtuale.

Am invitat constănţeni din spaţiul public, dar şi tineri pasionaţi de film, să îşi spună impresia despre film.

Despre prezent, fără patimă, cu vechea gardă

Ziaristul Răzvan Cucui este constănţean get-beget şi a crescut la malul mării în perioada de glorie a litoralului românesc. A făcut parte din celebra echipă de la Academia Caţavencu, iar acum este editorialist la revista Kamikaze.

„E ceva în filmul ăsta. Pentru turiştii străini, căci lor le e adresat, amatori de hărmălaie şi clubbing în concediu, mi se pare chiar bun. Bine presărat cu tanga, dacă decizia în cuplu o iau bărbaţii. Habar nu am! Nu ştiu dacă doamnele sunt bucuroase să concureze cu frumuseţile patriei noastre.

Remarc preferinţa regizorului pentru portocaliu-arămiu la cadrele de zi, totuşi, aş fi renunţat la valurile maro din debut – pare generic de documentar despre ritualurile funerare de pe malurile Gangelui. Iar dacă publicul-ţintă arată ca personajul principal, bărbosul cu creastă, cam cocalar după gustul meu, care se cazează la un hotel de lux , presupun că filmul o să şi vândă. Dacă nu, nu“, este de părere Răzvan Cucui.

image

Este departe Mamaia lui Răzvan Cucui de cea a lui Radu Mazăre? „Mamaia mea de zi arăta mult mai puţin aglomerată, cu plaje pustii chiar, populată de turişti germani, britanici şi, mai ales nordici. Sau nordice. Cu discoteci în loc de cluburi, noaptea, dar tot pe-acolo! Viaţa de noapte e cam aceeaşi, doar că oferta s-a mărit considerabil. Ceea ce nu e neapărat un aspect negativ cât timp există cerere“, spune Cucui.

Constănţeanul este însă tranşant cu starea actuală a staţiunii. Nu împărtăşeşte deloc punctul de vedere al celor care spun că o arăta Constanţa cum arată, dar Mamaia este nemaipomenită.

„Din punct de vedere arhitectural, Mamaia e un dezastru. Nu mai există amplele zone verzi, s-au construit hoteluri în parcările hotelurilor şi restaurante pe terasele restaurantelor. Am fost în Mamaia de curând, la un botez, astă iarnă şi m-am rătăcit noaptea cu maşina pe la Perla. Eu, care îţi spuneam pe de rost hotelurile începând cu Parc-ul şi terminând cu vilele şi minihotelurile. Chiar, s-or fi închis şantierele din Mamaia?“, se întreabă Cucui.

Şantierele din Mamaia vor fi acolo şi la începutul sezonului turistic, ba şi la începutul verii. Însă cum ar arăta un filmuleţ de prezentare a staţiunii Mamaia în varianta ziaristului constănţean?

„Clipul meu publicitar ar arăta cam la fel, însă mai leneş pe diurn, fără sporturi nautice care oricum sunt cvasi-inexistente. Aş fi ales un personaj colectiv, aparţinător naţiilor mai sus enumerate şi le-aş fi urmărit aventura de concediu în environmentul Mamaia: un cuplu de nemţi tatuaţi, trei englezoaice nebune, patru suedeze şi cinci italieni veniţi pe Litoral cu un Fiat 500.

La final, personajele mele şi-ar lua la revedere în recepţia hotelului în care au fost cazate, încojurate de trollere, după un chef nebun în club terminat cu un răsărit cu şampanie pe plajă. «Ciao! Bye! Ci vediamo su Facebook!»“, arată Răzvan Cucui.

„Mamaia mea nu seamănă cu Ibiza lui Mazăre“

image

Alt constănţean cunoscut este Liviu Mihaiu, omul de presă care provine din aceeaşi generaţie cu Răzvan Cucui. Realizatorul Radio Guerrilla - TVR, preşedinte al organizaţiei Salvaţi Delta şi fost guvernator al Deltei Dunării, şi-ar dori un astfel de film de prezentare şi despre tărâmul-unicat al deltei.

Realizatorul TV, preşedinte al organizaţiei Salvaţi Delta şi fost guvernator al Deltei Dunării, ar vrea să vadă un astfel de filmuleţ şi despre tărâmul-unicat al deltei. „Clipul pentru Mamaia este reuşit ca imagine. Este atractivă «minciuna». Dar lipseşte Delta Dunării din promovarea litoralului. Dacă filmuleţul acesta adună reacţii negative, probabil este din cauză că Mazăre este asimilat imagologic cu Mamaia. Pentru că Mazăre este, de fapt, directorul de marketing al staţiunii. Nu contează cât apare în videoclip“, spune Mihaiu.

Liviu Mihaiu se declară dezamăgit de felul în care (nu) este gospodărit oraşul său natal. „E foarte bine să fii patriot local, dar oraşul nostru este varză. Am zis că poate mă enervez şi candidez la primărie. Nu vrei să-ţi spun părerea mea de constănţean despre Mamaia! Eu creşteam în Mamaia când Mazăre nu se născuse încă. Oricum, Mamaia lui Mihaiu nu seamănă cu Ibiza lui Mazăre“, arată ziaristul.

Andrei Gheorghe: „Nu am văzut“

andreigheorghe

Un alt constănţean cu notorietate naţională, omul de radio Andrei Gheorghe, s-a abţinut deocamdată de la comentarii. Era pe picior de plecare din ţară şi a mărturisit că nu a apucat să vadă filmuleţul de promovare a staţiunii Mamaia. A promis însă că vom sta cândva de vorbă pe această temă. Părerea unui fost ghid pe litoral, şi localnic pe deasupra, este interesantă întotdeauna de aflat.

Tineri din publicul-ţintă: „Pe mine nu m-a prins în vrajă“

Sebastian Idita face parte din noul val pentru care, spre deosebire de garda veche, Mamaia nu înseamnă turişti străini. Tânărul din Petroşani a câştigat în 2012 Festivalul de Film pentru Liceeni FILMMIC, organizat de Liceul Traian din Constanţa, cu o producţie care s-a detaşat clar în preferinţele publicului şi juriului. Sebastian studiază producţia de film la Universitatea din Worcester – Marea Britanie. Mai apropiat de publicul-ţintă al campaniei de promovare a staţiunii Mamaia, tânărul este totuşi şi cel mai critic.

„Filmul este bine realizat pentru ceea ce reprezintă şi a fost filmat de o echipă capabilă, fără îndoială. Singurele critici pe care i le-aş putea adresa ar fi lipsa unei structuri definite şi/sau plănuite în avans. E prea mult material aleatoriu în film care nu ajută «povestea» să avanseze. Până la urmă orice film trebuie să aibă un sens, indiferent că este un montaj de promovare sau un film artistic. Asta mă aduce la cea mai mare problemă a filmului, şi anume lipsa acestei poveşti.

Din punctul meu de vedere, faptul că nu au gândit CE vroiau să transmită prin video e destul de evident, fiindcă singurul sentiment cu care te lasă la sfârşit e că «e frumos în Mamaia», nu «ce mi-ar plăcea şi eu să fiu în Mamaia». Deci ar fi trebuit să se axeze mai mult pe sentimentul celui care vizionează filmuleţul de promovare“, consideră Sebastian.

image

În opinia tânărului cineast, realizatorii ar fi avut două variante la îndemână pentru asta. „Prima variantă: să fi avut o structură în sensul în care ultima scenă de la club ar fi reprezentat climaxul filmuleţului şi restul totul să conducă către acel moment. Toate scenele sunt destul de aleatorii, iar dacă vroiau să facă asta, mesajul nu a reuşit să ajungă la public.

A doua variantă era să se fi concentrat pe reacţiile oamenilor din zonele în care au filmat: copii jucându-se, oameni relaxându-se, gesturi de ospitalitate etc. Fiindcă aşa prinzi publicul să simtă ceva pentru povestea filmului, să se identifice cu ceva, să le arate un remediu pentru ce le lipseşte concediul sau distracţia, indiferent. Filmul nu prea are aceste elemente. În materie de efecte vizuale şi modul în care e filmat, este decent“, spune tânărul.

Totuşi, Sebastian crede că filmul va prinde la public: „Îmi imaginez că va fi foarte apreciat în România, şi multor oameni, în special celor de rând, care nu stau ei să purice prea mult unde vor să meargă în vacanţă, li se vor părea că este foarte bun. Video-ul este clar dedicat tineretului. Asta e una din probleme, că au cam tăiat publicul 35+ de pe lista de veniţi în Mamaia. Dar şi aşa, ar fi atras mai multe priviri, dacă ar fi avut un mesaj în spate, ceva ce să atragă, şi de cele mai multe ori le găseşti în oamenii de acolo“.

Tânărul cineast dă exemplu un video realizat pentru promovarea festivalului muzical Tomorrowland din Belgia. „Primele trei minute sunt povestea ce prinde tot ce trebuie să ştii despre locul respectiv. Dar mai important, prinde atmosfera, şi oamenii care vin acolo, şi din ce colţuri ale lumii vin acolo, deci face locul să fie viabil pentru absolut oricine. Asta lipseşte din filmuleţul cu Mamaia. Unul e concentrat pe oameni, altul - pe locaţie. Le poţi avea pe amândouă şi aia ar fi trebuit să facă. Dacă avea mai multe secvenţe despre ceea ce simt oamenii despre loc, era mai uşor să ne conectăm la film. Ar fi trebuit mai multă atenţie la reacţiile umane. E un lucru de bază în documentare. Pe mine nu m-a prins în vrajă“, conchide Sebastian.

„Suntem departe de ce se vede în videoclip“

image

Marius Grosu este un tânăr care i-a succedat lui Sebastian la trofeul FILMMIC, pe care l-a câştigat în 2013. Este constănţean şi are un mic studio de producţie foto/video din care îşi câştigă existenţa. Marius vede plusurile imaginilor de promovare şi minusurile realităţii. „S-au chinuit 3 ani la rând să facă un video de prezentare, cu ideile lui Mazăre de a fi şi noi la fel cum sunt «ceilalţi». Asta nu se poate. Multe idei de prezentare erau doar copii ale altor staţiuni. Dar video-ul acesta este foarte reuşit. Nu arată doar piţipoance şi cluburi pline de cocalari sau copii de bani gata. Cadrele sunt simple, fără efecte. Muzica aleasă pentru videoclip dă o ambianţă frumoasă“, este de părere Marius.

Există însă un „dar“, pe care orice localnic îl poate vedea uşor. „Video-ul este un pic departe de adevăr. Să nu uitam de gunoaiele de pe plajă, de algele care vor veni la mal. De centrul oraşului care încă nu e gata. De clădirile care mai stau puţin şi cad… Avem Wi-fi în autobuze, e un început bun. Dar poate într-o zi o să avem puncte de informare pentru turişti şi internet gratis şi în centrul oraşului, şi în zonele aglomerate, şi în Mamaia. Un turist după părerea mea care vine la Mamaia nu vine doar să vadă Mamaia. Vine să viziteze şi oraşul în sine. Nota 10 videoclipului, dar suntem departe de ce vedem in videoclip. Cu asta vom dezamăgi“, arată Marius.

Vă mai recomandăm

VIDEO Radu Mazăre a lansat campania de promovare a staţiunii Mamaia la Târgul de Turism cu un show ca la Rio. Cu ce îi aşteaptă Mazăre pe turişti

Campania de promovare Mamaia Style, la Târgul de Turism al României

„Mazăre cel Mare”, la Carnavalul Mamaia 2014 cu noi costumaţii pentru parada de la vară

Carele alegorice ale Primăriei Constanţa, ce vor defila în această vară, amenajate pe şasiul unui fost autobuz RATC

Scandal pe taxa de promovare în staţiunea Mamaia: primăria vrea o sumă mai mare din banii colectaţi de la agenţii economici

Primul film oficial de promovare a staţiunii Mamaia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite