Cele trei secte sinucigaşe care au marcat istoria secolului XX: copii omorâţi în numele fanatismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asediul de la Waco unde au murit 76 de persoane, dintre care 21 de copii     FOTO wikipedia
Asediul de la Waco unde au murit 76 de persoane, dintre care 21 de copii     FOTO wikipedia

În istorie sunt consemnate mai multe cazuri de secte care în numele unui lider sau a unei credinţe extreme apelează la sinucideri în masă. Nu de puţine ori, şi copiii cad victime unor asemenea fanatici religioşi.

Trei cazuri mai importante de sinucideri colective în rândul unor secte au zguduit secolul XX. „Sunt nenumărate cazurile sinuciderilor de-a lungul vremii, de la zeul Moloh, până în zilele noastre. Suicidul se practică se practică în <<cultul>> particular în scopuri <<nobile-transcendentale>>, pentru <<reîncarnare>>, pentru <<purificare şi înghiţirea în Absolut>>” explică profesorul Petre I. David în cartea sa, „Invazia Sectelor”.

Templul popoarelor

În 18 noiembrie 1978, un număr 913 persoane, dintre care 276 de copii, membri ai organizaţiei religioase „Templul popoarelor”, au murit fiind îndemnaţi de liderul spiritual al grupului să mănânce alimente otrăvite.

Sinuciderea în masă s-a petrecut în regiunea Guyana, America de Sud, loc unde Jim Jones, liderul grupării, s-a retras împreună cu câteva sute de adepţi.

Jim Jones, născut în anul 1931, a cochetat în tinereţe cu gruparea Ku Klux Klan, cu secta nazireilor. A ajuns în scurt timp pastor într-o ramură a sectei „Discipolii lui Hristos”. Din anul 1950 îşi întemeiază propria grupare religioasă denumită iniţial „Biserica Unităţii Comunitare”, apoi „Templul popoarelor”. Jim Jones îşi axa activitatea de pastor pe „vindecări miraculoase” care l-au făcut cunoscut în întreaga ţară şi i-au adus multe beneficii financiare.

„Făcea antrenamente de box, punând pe <<fiii săi>> să se bată până la epuizare şi apoi aceştia trebuiau să zică-dacă mai puteau- <<Mulţumesc, părinte şi binefăcător al nostru>>”, notează Petre I. David.


                     Jim Jones (dreapta), liderul sectei Templul Popoarelor  FOTO: FBI

Jim Jones

În anul 1977 intră în atenţia autorităţilor americane fiind acuzat de fraudă financiară, abuz psihic şi violenţă asupra copiilor. Jones ia decizia să se mute împreună cu câteva sute de adepţi în Guyana. După numai un an, o comisie de observatori condusă de congresmenul Leo Ryan verifică această comunitate dar sunt omorâţi la ordinul lui Jones. Tot acesta le oferă tuturor membrilor sectei, în ziua de 18 noiembrie 1978, alimente care conţineau cianură. În total au murit 913 persoane, dintre care 276 de copii. Jim Jones a fost găsit împuşcat în cap.

Ordinul Templului Solar

Adepţii sectei „Ordinul Templului Solar” se declarau „dăruiţi lui Iisus”, din ei făcând parte tineri intelectuali, artişti şi studenţi, arată Petre I. David. Erau convinşi că viaţa este o iluzie şi că urmaşii vor renaşte pe o planetă care gravitează în jurul stelei Sirius.

În anul 1994, în două vile din Elveţia 50 de membri ai sectei s-au sinucis prin incendiere. Printre cei morţi se aflau şi copii. Valul de sinucideri a continuat şi în anul 1995, pe 16 decembrie alte 16 cadavre au fost găsite în Franţa în tr-o pădure, corpurile lor fiind găsite dispuse în formă de stea.

Pe 23 martie 1997, alţi cinci membri şi-au luat viaţa în Quebec, incendiind casa în care locuiau. Se estimează că numărul sinuciderilor asociate Ordinului Templului Solar a fost, la nivel global, de 74.

„Davidienii” şi asediul de la Waco

51 de zile a durat asediul agenţilor federali la ferma sectei „davidienilor” din apropiere de Waco, Texas. Atacul mai este cunoscut şi ca asediul de la „Mount Carmel”. Finalul a fost tragic, 76 de persoane au murit, dintre care 21 de copii, prin incendierea fermei. Sectanţii umpluseră ferma cu gaz, materiale inflamabile şi grenade, cărora le-au dat foc.

Agenţii federali au venit la fermă pentru a confisca armele deţinute ilegal de membrii grupării. Aceştia au răspuns cu focuri de armă, după care a urmat un asediu de 51 de zile. Liderul grupării sectare, David Koresh, a murit şi el în incendiu.

Asediul de la Waco FOTO wikipedia

Secta davidienilor a fost fondată în 1930 de emigrantul bulgar Victor Houteff prin desprinderea din Adventiştii Davidieni de Ziua a Şaptea. Din 1988 conducerea grupării a fost preluată de David Koresh. Mişcarea era caracterizată prin credinţa în faptul că Apocalipsa este aproape. Pe lângă acuzaţiile de viol asupra minorilor, davidienii au fost acuzaţi şi de deţinere ilegală de arme.

Pe aceeaşi temă:

Cele mai periculoase secte din lume: de la sex cu copii la sinucideri în masă

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite