Cele mai bune documentare de mediu din lume vor intra în competiţia festivalului de film Pelicam 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta oamenilor simpli cu o companie canadiană care vrea aurul de sub casele lor şi supravieţuirea unei comunităţi care trăieşte sub apă sunt câteva dintre poveştile pe care Pelicam le aduce anul acesta la Tulcea în cadrul competiţiei principale a celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni.

Cinci documentare de mediu din lume vin la Pelicam din cinci colţuri diferite ale lumii: Danemarca, Statele Unite, Malaezia, Columbia şi Peru. Acestea au fost alese din peste 300 de filme şi vor fi proiectate în competiţia mare a Pelicam 2015, între 11 şi 14 iunie.

“Good Things Await”/ „Lucrurile bune se lasă aşteptate” (Danemarca, 2014) spune povestea lui Niels, un fermier danez de 79 de ani, unul dintre ultimii fermieri idealişti din Danemarca. El produce alimente de calitate apreciate de consumatori, dar şi de cel mai bun restaurant din lume, Noma din Copenhaga.

Tipul de agricultură pe care îl practică Niels este prietenos cu natura, un model nu foarte popular în rândul autorităţilor care îl ameninţă că îi retrag licenţa. Cum face el faţă şi care este viitorul fermei lui biodinamice, în documentarul “Good Things Await” regizat de Phie Ambo.

Filmat de-a lungul a şase ani, “Marmato” (SUA, 2014) spune povestea oamenilor din localitatea columbiană Marmato ai cărei munţi adăpostesc aur de 20 de miliarde de dolari. Cei 8.000 de locuitori se confruntă cu riscul de a fi relocaţi din cauza goanei după aur a unei companii canadiene. Regizorul Mark Grieco urmăreşte de-a lungul filmului confruntarea dintre oamenii simpli şi compania canadiană. Documentarul a fost în selecţia oficială la Sundance 2014 şi va fi proiectat la Tulcea în cadrul Pelicam.

Alexan, ultimul scafandru ce foloseşte alimentare de la suprafaţă pe insula Mabul, aproape de Borneo, îl învaţă pe Sari, în vârstă de 10 ani, tot ce ştie, de la tehnici periculoase de pescuit şi ispitele economiei turismului la sfaturi despre lumea subacvatică. “Walking under Water”/”Păşind sub apă” (Polonia, Malaezia, 2014) prezintă tradiţiile străvechi şi experienţa colectivă ale tribului Badjao sub forma unei naraţiuni magice, reunind presiunile şi probleme urgente cu care aceştia se confruntă într-un hibrid de fantezie, ficţiune şi realitate. Regizoarea Eliza Kubarska va fi prezentă la proiecţia filmului din cadrul Pelicam.

În competiţia oficială mai sunt incluse “Finding Gaston” (Peru, 2014), povestea lui Gaston, bucătarul care şi-a propus să schimbe mentalităţile din Peru prin mâncare, şi “Black Harvest” (Luxemburg, SUA, 2014) care urmăreşte destinele a doi americani din vest, unul în căutarea unui loc de muncă în industria exploatării gazelor şi unul care ţine cu dinţii de ultimele fărâme de natură.

Toate filmele vor fi proiectate în premieră naţională.

“Le monde secret du plancton” / “Lumea secretă a planctonului” este expoziţia foto care va ajunge din Paris la Tulcea special pentru Pelicam. Tulcenii şi participanţii la festival se vor putea bucura de o serie de fotografii extraordinare realizate de studenţii de la École nationale supérieure des Arts Décoratifs în jurul tematicii poluării din Marea Mediterană, unde nava ştiinţifică Tara a organizaţiei Tara Oceans desfăşoară activităţi de cercetare.

Expoziţia va putea fi vizionată în centrul civic din Tulcea între 12 şi 14 iunie.

Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură, Farida Pacha, regizoare şi câştigătoare a marelui premiu Pelicam 2014 cu filmul “My Name is Salt” (Elveţia, India, 2013), şi André Abreau de Almeida, director de mediu şi politici climatice în cadrul organizaţiei Tara Oceans, sunt membrii juriului care vor decide Marele Premiu Pelicam 2015.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite