Îndemnul opoziţiei din Constanţa: „Mazăre, renunţă şi la primărie! Portul oricum nu l-ai fi avut“
0Primarul Radu Mazăre a făcut marţi, 25 noiembrie, un anunţ neaşteptat. El a anunţat că renunţă la Portul Constanţa şi că lasă la latitudinea guvenanţilor dacă mai acordă sau nu acţiuni autorităţilor locale. Combatanţii săi spun, însă, că nu îl vor scăpa din vedere pe impreviziblul Mazăre, până nu îl vor vedea plecat de la Primăria Constanţa.
„Portul nu mă mai interesează. Dacă vor să-l dea, bine, dacă nu, iarăşi bine. Eu am renunţat, ce pot să fac mai mult de atât?”, a declarat marţi Radu Mazăre.
Curtea Constituţională a României a decis joi, 16 octombrie, chiar de Ziua Operatorului Portuar, că forul condus de primarul Radu Mazăre, Consiliul Local Municipal Constanţa, a deţinut ilegal pachetul de 20% din acţiuni. Administraţia Mazăre a pierdut aşadar acţiunile deţinute la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, deşi îşi dorea majorarea pachetului la 33%.
Momentul este salutat de comunitatea portuară şi de politicienii care au obţinut prin Avocatul Poporului suspendarea pachetului de acţiuni al municipalităţii deţinute la Portul Constanţa.
Portuarii: „Nu ne lăsăm până nu pleacă de tot Mazăre“
Mircea Burlacu, liderul sindicatelor portuare din Constanţa, se aştepta la acest deznodământ. „La ce reacţie a avut comunitatea portuară, fiţi siguri că dacă încercau reluarea procedurii de transferare a acţiunilor, am fi fost mult mai vocali. Ar fi trebuit trecută legea prin dialog social… n-ar fi fost aşa simplu. Desigur că pierderea redutei principale de la Prezidenţiale a contat foarte mult, pentru că altfel ar fi putut continua demersurile de preluare a Portului Constanţa“, afirmă Burlacu.
Liderul sindical vorbeşte despre tactica adoptată de primarul Constanţei, care preferă să spună că renunţă el la port, decât să-şi recunoască înfrângerea. „Şi-a dat seama, în sfârşit, că nu are nicio şansă şi că ar fi fost un război pierdut. Manevra asta o folosesc cei care nu ştiu să accepte c-au pierdut“, consideră Mircea Burlacu.
Oricum, lupta nu se opreşte aici - promit portuarii. Anul viitor, Mazăre va face faţă unor acţiuni de amploare prin care i se va cere puternic, în stradă, demisia.
„Vor trece Sărbătorile, timp în care ne dedicăm acţiunilor umanitare. După care ne vom implica în acţiuni care să-l gonească definitiv pe Mazăre de la Primărie. Suntem în asentimentul majorităţii constănţenilor, care de mult timp s-au săturat de corupţie, de minciună, de măscări. Este o chestiune de timp până când Mazăre va pleca de tot de la Primăria Constanţa!“
Opoziţia: „Îl vom urmări, oricum“
Politicianul care a semnalat la Avocatul Poporului ilegalitatea deţinerii pachetului de acţiuni a fost Gigi Christian Chiru, liderul PDL Constanţa, actual copreşedinte al noului PNL Constanţa. Pe baza sesizării sale, Avocatul Poporului Victor Ciorbea a ridicat excepţie de neconstituţionalitate a legii la Curtea Constituţională a României.
„Este cea mai înţeleaptă decizie pe care a luat-o Radu Mazăre în lipsa unor argumente serioase în privinţa transferului de acţiuni. Dar Mazăre nu trebuie luat în serios orice declară. El ba îşi dă demisie, ba renunţă la primărie, ba revine. Eu îl voi urmări, oricum“, a declarat Chiru.
Scăparea din lege
Iniţiată de parlamentarii PSD Constanţa, în frunte cu Alexandru Mazăre, fratele primarului Radu Mazăre, Legea 216/2008 a fost contestată în septembrie 2014 de Avocatul Poporului Victor Ciorbea, care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate în cazul cedării acţiunilor de către Ministerul Transporturilor.
Există două articole în Constituţie, care prevăd că o proprietate poate aparţine doar statului si unităţilor administrativ-teritoriale (comune, oraşe, municipii si judeţe), nu consiliilor locale sau consiliilor judeţene, care sunt autorităţi deliberative şi nu au patrimoniu. Astfel, Consiliul Local Municipal Constanţa era proprietar în afara legii pe o cincime din Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
„Constituţia este clară, la fel şi jurisprudenţa internaţională. Era de aşteptat să fie admisă sesizarea mea. Municipiul Constanţa ar trebui să fie beneficiarul acestui transfer, nicidecum Consiliul Local“, a declarat Victor Ciorbea pentru „Adevărul“.
Legea 216/2008 putea fi îndreptată, cel mai probabil, printr-o altă lege care va desemna Municipiul Constanţa ca fiind co-acţionar la Portul Constanţa. Rămânea de văzut procentul cu care ar fi urmat să fie înzestrată administraţia Mazăre, care îşi dorea preluarea integrală a portului, dar care a sfârşit prin a se mulţumi cu promisiunea unui 33%. Procentul ar fi la paritate cu cel care ar rămâne Ministerului Transporturilor, restul de 34% acţiuni urmând să fie listate la bursă, de unde ar putea ajunge în posesia celor interesaţi direct în controlul portului.
Mazăre: „Dacă nu iese Ponta, pierdem tot“
„Felicit ACL-ul, PDL, PNL, senatorul care a iniţiat sesizarea şi pe Iohannis pentru marea victorie repurtată împotriva Constanţei. Dacă nu va câştiga Ponta, nu mai vedem acţiunile înapoi, nici vorbă de cele 13% în plus la care speram. Vom tăia din bugetul oraşului, primeam 2 milioane euro pe an pentru nevoile primăriei şi pentru subvenţii. Decizia CCR este corectă de formă, pentru că acţiunile trebuiau deţinute de Municipiul Constanţa. A fost o scăpare. Dar am pierdut acţiunile. Să vedem cine câştigă alegerile, dacă mai există voinţă politică, dacă mai recuperăm cele 20%, plus cele 13% din proiect“, a declarat la acea vreme Radu Mazăre.
Vă mai recomandăm
Ciorbea trage Portul Constanţa de sub picioarele lui Mazăre
VIDEO Război total pe Portul Constanţa. Mazăre, acuzat că a falimentat oraşul
De ce este ilegal transferul Portului Constanţa către administraţia Mazăre