Zece motive pentru care nu trebuie să ratezi TIFF 2017: de la Alain Delon la Armand Assante şi la Tora Vasilescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gala de deschidere a TIFF 2017 are loc vineri, de la 20.45, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. „Adevărul” îţi prezintă ghidul complet al festivalului, plus 10 motive pentru care nu ai voie să ratezi ediţia din anul acesta.

Pentru că una dintre cele mai mai grele misiuni ale cinefililor în perioada TIFF este cum să nu rateze cele mai interesante filme şi evenimente „Adevărul” a selectat 10 motive pentru care festivalul nu trebuie ratat anul acesta. 

1. Alain Delon – vei putea să vezi cele mai cunoscute filme ale actorului francez, iar la proiecţia peliculei „Afacerea Pigot”, vineri, 9 iunie, vei putea să-l vezi live pe Alain Delon, care va fi prezent şi a doua zi, sâmbătă, la Gala de închidere de la Teatrul Naţional.

2. Armand Assante – ajunge la miezul nopţii la Cluj-Napoca, aşa că sunt mari şanse să-l întâlneşti la una dintre petrecerile organizate în cadrul festivalului. Sigur, îl vei vedea luni, 5 iunie, la premiera filmului în care acesta are rolul principal – „The Wanderers”, un fantasy horror filmat în România. Regizorul este nimeni altul decât Dragoş Buliga (care regizează şi Las Fierbinţi)

3. Gala de deschidere – în care va fi proiectat filmul „Regele Belgiei/ King of the Belgians” comedia scrisă şi regizată de Peter Brosens şi Jessica Woodworth, astăzi, de la 20.45, în Piaţa Unirii. La eveniment va participa întreaga echipă a filmului. Duo-ul de succes din lumea filmului independent revine cu o poveste irezistibilă ce ia forma unui mockumentary foarte apreciat de critici şi de public. Una dintre surprizele serii va fi concertul extraordinar al corului „Sirenelor de la Marea Neagră”, formaţia feminină din film, în frunte cu Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în Bulgaria.

4. Filme şi realitate virtuală: între 3 şi 10 iunie, prima ediţie a InfiniTIFF va prezenta o selecţie amplă de filme VR (Realitate Virtuală) într-o zonă special amenajată, un program de filme interactive pe marele ecran, Doom Room – o instalaţie care te poartă prin experienţe tactile şi vizuale unice, proiecţii de clipuri din epoca Youtube şi workshop-uri în care vor fi create producţii VR. În cadrul atelierelor, profesionişti, alături de pasionaţi şi experţi în animaţie digitală, VR sau programare vor putea dezbate şi dezvolta împreună experienţe. Evenimentele se vor organiza la Casa de Modă. 

5. Weekend la Castel – care are loc chiar în acest weekend la Castelul banfy din Bonţida. De neratat este cine-concertul „Metropolis”, duminică, 4 iunie, de la 21.45. Capodopera lui Fritz Lang din 1927, cu acompaniamentul live al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Distopia futuristă creată de regizorul expresionist Fritz Lang va căpăta noi valenţe prin interpretarea grandioasă a orchestrei clujene. Lansat în 1927, Metropolis a influenţat nu numai cinematografia modernă, ci şi cultura pop, care de-a lungul timpului a împrumutat şi reinterpretat multe dintre elementele simbolice utilizate de Fritz Lang pentru a ilustra societatea anului 2026.

6. Tora Vasilescu – va fi distinsă în acest an cu Premiul de Excelenţă. Filmul De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie, 1981) va avea parte de o proiecţie de gală vineri, 9 iunie, de la ora 17.00, la Cinema Victoria. Să mori rănit din dragoste de viaţă (1983), una dintre operele remarcabile stilistic semnate de Mircea Veroiu, va fi proiectată  la Cinema Victoria, pe 10 iunie, de la ora 17.15. Se vor întâlni cu publicul, cu acest prilej, actorii Tora Vasilescu şi Gheorghe Visu. 

  

7. O vedetă a cinema-ului indian, regizorul S.S. Rajamouli îşi va prezenta continuarea blockbuster-ului Baahubali: The Conclusion, franciza indiană cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Rajamouli este unul dintre cei mai influenţi şi premiaţi regizori din ţara sa. În 2012, a primit titlul „Entertainer of The Year” la Star World India, iar anul trecut - distincţia Padma Shri, una dintre cele mai înalte oferite de statul indian. 

8. Cine concert în biserică: vineri, 9 iunie, ora 21.30 la biserica romano-catolică „Sfânta treime” (Strada universităţii nr. 5) va fi proiectat filmul Moartea obosită/ Der Müde tod (1921), acompaniament la orgă de Thierry Escaich . Unul dintre cei mai importanţi muzicieni francezi ai generaţiei sale, Thierry Escaich, desemnat de patru ori Cel mai bun compozitor al anului în cadrul competiţiei  Victoires de la Musique din Franţa. Lansat în 1921, fascinantul film al lui Fritz Lang urmăreşte drama unei femei care intră în jocul morţii, pentru a-şi regăsi logodnicul dispărut.


9. Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri - 13 lungmetraje şi 14 scurtmetraje -, selecţionate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială. Ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de profesionişti români şi străini din lumea filmului. Printre filmele de neratat amintim: Breaking News (regia Iulia Rugină, cu Andi Vasluianu), „Aniversarea”  (Dan Chişu), „Vânătoare” (regia debutantei Alexandrei Bălteanu), Ouăle lui Tarzan (cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon şi filmat în Abhazia) 


10.  Secţiunea Film Food aduce la TIFF trei dintre cele mai noi filme despre arta gastronomică. Experienţele culinare cinematice vor fi însoţite de cine condimentate de cei mai populari chefi din România: Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu şi Sorin Bontea. În fiecare dintre cele trei zile, proiecţiile vor avea loc la Cercul Militar, de la 18.30, iar cele trei cine, la restaurantul Bricks, de la 20.15.

VEZI AICI ŞI RECOMANDĂRILE FĂCUTE DE TUDOR GIURGIU, DIRECTORUL FESTIVALULUI

Gala de deschidere

Regele Belgiei/ King of the Belgians, comedia scrisă şi regizată de Peter Brosens şi Jessica Woodworth, deschide oficial cea de-a 16-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania vineri, 2 iunie, de la 20.45, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Duo-ul de succes din lumea filmului independent revine cu o poveste irezistibilă ce ia forma unui mockumentary foarte apreciat de critici şi de public. În timpul unei vizite de stat în Turcia, regele Belgiei află că, în lipsa lui, ţara pe care o conduce s-a divizat. Decide să se întoarcă acasă, dar o furtună solară afectează toate reţelele de telecomunicaţii. Fără telefon şi-n imposibilitatea de a zbura către Belgia, dar cu puţin ajutor din partea unui regizor englez şi a unui formaţii feminine bulgare de muzică populară, părăseşte ţara şi pleacă în aventura vieţii sale, într-un road trip nebun prin Balcani.

Personajele pitoreşti din film vor fi pe scena TIFF, iar una dintre surprizele serii va fi concertul extraordinar al corului „Sirenelor de la Marea Neagră”, formaţia feminină din film, în frunte cu Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în Bulgaria. Grupul din film este format din cântăreţe selectate din coruri faimoase din ţara vecină: The Mystery of the Bulgarian Voices, câştigător al unui Grammy în 1990, Ansamblul Filip Kutev, Slavey Quartet şi Cosmic Voices from Bulgaria.

Alain Delon – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2017

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene şi unul dintre cei mai iubiţi actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie). Figură emblematică a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului în epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumoşi bărbaţi ai tuturor timpurilor.

Pentru contribuţia sa artistică excepţională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor Alain Delon Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piaţa Unirii va găzdui o proiecţie specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez şi în rol principal. Biletele pot fi cumpărate deja de pe www.biletmaster.ro şi aplicaţia TIFF 2017.

„Mă bucur că şi în acest an îi vom putea oferi publicului nostru drag o întâlnire excepţională cu o legendă a cinema-ului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generaţii şi cred că participarea lui la această ediţie a festivalului va fi un moment de vârf, care va rămâne în inimile tuturor”, declară Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.

Cu o carieră impresionantă şi peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul şi regizorul Alain Delon (81 de ani) aniversează anul acesta 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Şase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie. Rocco şi fraţii săi (1960), În plin soare (1960), Eclipsa (1962), Ghepardul (1963), Laleaua neagră (1964), Samuraiul (1967), Borsalino (1970), Notre histoire (1984) sau Pe cuvânt de poliţist (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.

S-a născut la data de 8 noiembrie 1935 şi nimic din copilăria tulbure sau din adolescenţa plină de peripeţii a artistului nu oferea indicii despre succesul răsunător pe care avea să-l cunoască în jurul vârstei de 23 de ani. Frumuseţea magnetică şi farmecul personal au făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană, însă, deşi i s-a oferit şansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Delon decide să-şi înceapă cariera în Franţa, unde se lansează în 1957 în Quand la femme s'en mêle (r.  Yves Allégret). În 1958, în Christine, joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriţă ce avea să-i devină, ulterior, logodnică.

După rolul din Ghepardul (r. Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriţilor la Premiile César pentru rolul principal din Mr. Klein (r. Joseph Losey), iar interpretarea din Notre Histoire (r. Bertrand Blier) i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.

Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, în nenumărate rânduri, de marile festivaluri. Dintre toţi cineaştii iluştri alături de care a lucrat, Delon în consideră însă pe Jean-Pierre Melville cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. Cercul roşu/ Le cercle rouge  (1970), în care actorul interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracţiune, se va bucura de o proiecţie specială la TIFF, în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville.

Alain Delon a devenit un simbol al masculinităţii şi a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci şi cultura pop. Are propria linie de accesorii şi parfumuri de lux şi apare pe coperta albumului The Queen is Dead al celor de la The Smiths. Beautiful Killer, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului.

Armand Assante la Cluj

Armand Assante, prinţesa Clotilde Courau  şi nume mari ale filmului românesc, printre invitaţii TIFF

Nume mari ale cinematografiei îşi dau întâlnire la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, între 2 şi 11 iunie. Alături de starul francez Alain Delon şi Sir Derek Jacobi, unul dintre protagoniştii din Povestea iubirii, va sosi la Cluj actorul american Armand Assante. Spectatorii îl vor revedea alături de Răzvan Vasilescu, la 10 de ani de la întâlnirea memorabilă din California Dreamin’, într-un fantasy horror filmat în România, The Wanderers.

„Există ceva mai real şi mai înfricoşător în Transilvania decât vampirii”, anunţă sinopsisul filmului regizat de Dragoş Buliga şi arătat în premieră mondială la Cluj. Publicul va recunoaşte câteva dintre cele mai frumoase locaţii de filmare din ţară - Biertan, Sibiu, Sinaia (Pelişor) Doftana, Sighişoara sau Bucureşti. Vedetele filmului se vor întâlni cu publicul la TIFF.

Trei dintre titlurile de referinţă ale cinematografiei româneşti de dinainte de 1989 vor fi prezentate la TIFF. La proiecţiile speciale programate pe 9 şi 10 iunie vor lua parte câţiva dintre cei mai apreciaţi actori ai generaţiei de aur. În onoarea actriţei Tora Vasilescu, distinsă în acest an cu Premiul de Excelenţă, filmul De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie, 1981) va avea parte de o proiecţie de gală vineri, 9 iunie, de la ora 17:00, la Cinema Victoria. 

Blockbuster indian

O vedetă a cinema-ului indian, regizorul S.S. Rajamouli îşi va prezenta continuarea blockbuster-ului Baahubali: The Conclusion, franciza indiană cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Rajamouli este unul dintre cei mai influenţi şi premiaţi regizori din ţara sa. În 2012, a primit titlul „Entertainer of The Year” la Star World India, iar anul trecut - distincţia Padma Shri, una dintre cele mai înalte oferite de statul indian. Actriţa Alexandra Borbely, împreună cu producătorul Andras Muhi, membru al juriului competiţiei, vor vorbi despre filmul premiat recent cu Ursul de Aur, Despre trup şi suflet/ On Body and Soul, prezentat în Ziua Maghiară.

VEZI AICI RECOMANDĂRILE FĂCUTE DE DIRECTORUL ARTISTIC, MIHAI CHIRILOV

Clotilde Courau, Prinţesă de Veneţia şi Piemont

Cineastul francez Arnaud des Pallières va fi celebrat în secţiunea 3x3 şi va sosi la Cluj alături de soţia sa, scenarista Christelle Berthevas. Omagiat în aceeaşi secţiune va fi şi multi-premiatul cineast sloven Damjan Kozole, desemnat anul trecut Cel mai bun regizor la Karlovy Vary 2016 pentru Nightlife. Aceeaşi secţiune va prezenta trei dintre filmele cu totul neobişnuite ale regizoarei ucrainene de origine română Kira Muratova. Szabolcs Hajdu vine de la Karlovy Vary cu It’s Not the Time of My Life, distins cu Globul de Cristal.

Invitată în juriul competiţiei TIFF, actriţa Clotilde Courau, Prinţesă de Veneţia şi Piemont, va putea fi văzută şi în În umbra femeilor/ L’Ombre des Femmes (r. Philippe Garrel). Alături de ea vor juriza influenta producătoare britanică Elizabeth Karlsen (Carol, Youth, The Neon Bible, Byzantium, Made in Dagenham), criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound), producătorul Andras Muhi şi regizorul Marian Crişan. În juriul Zilelor Filmului Românesc vor fi criticul Jonathan Romney (Film Comment, The Observer, Sight & Sound şi Screen Daily), Marcin Pienkowski, directorul artistic al T-Mobile New Horizons IFF din Wroclaw, şi Corina Şuteu, consultant cultural internaţional, fost Ministru al Culturii.

Vor sosi la Cluj şi Margita Gosheva (Glory), membră a juriului TIFF 2016, cineastul japonez Daisuke Miyazaki, britanicul Francis Lee şi actorul Alec Secăreanu (God’s Own Country). Delegaţii importante din ţările invitate în Focus Slovenia şi Focus: Young Austrian Cinema vor ajunge la Cluj în perioada festivalului.

Infinitiff – film şi realitate virtuală 

Un spaţiu al inovaţiei şi experimentelor va fi inaugurat anul acesta la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 2 - 11 iunie 2017). InfiniTIFF, amenajat în fosta Casă de Modă din Cluj-Napoca, este o platformă dedicată noilor forme de storytelling audiovizual şi îşi propune să-i conecteze pe cinefili şi artişti la ideile şi inovaţiile de ultimă oră în materie de realitate virtuală/ Virtual Reality (VR) şi cinema interactiv. TIFF se înscrie astfel în trendul marilor festivaluri precum Cannes sau Tribeca (New York) care plănuiesc anul acesta, la rândul lor, evenimente extinse dedicate VR-ului.

Între 3 şi 10 iunie, prima ediţie a InfiniTIFF va prezenta o selecţie amplă de filme VR într-o zonă special amenajată, un program de filme interactive pe marele ecran, Doom Room – o instalaţie care te poartă prin experienţe tactile şi vizuale unice, proiecţii de clipuri din epoca Youtube şi workshop-uri în care vor fi create producţii VR. În cadrul atelierelor, profesionişti, alături de pasionaţi şi experţi în animaţie digitală, VR sau programare vor putea dezbate şi dezvolta împreună experienţe VR.

Spaţiul InfiniTIFF va găzdui şi proiecţii ale unor producţii Youtube, alese de câţiva dintre cei mai populari vloggeri români, care vor veni la Cluj cu această ocazie: Tequila, Pandutzu, Noaptea Târziu, Zaiafet, Selly. Lor li se alătură Florin Grozea, care va susţine şi un workshop, „Secretele industriei”, despre industriile creative şi promovarea online prin conţinutul video: videoclipuri, vloguri, documentare online. Calupurile de producţii Youtube vor cuprinde, de asemenea, şi clipuri selectate de Mikey Hash, Levi Elekes, Mariposa şi Skivomady.

Film Food şi seri de muzică la Casa TIFF

Dinamic şi surprinzător, programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania include, în fiecare an, experienţe artistice diverse, concerte şi petreceri. Ediţia din 2-11 iunie se anunţă de-a dreptul savuroasă: secţiunea Film Food aduce la TIFF trei dintre cele mai noi filme despre arta gastronomică. Experienţele culinare cinematice vor fi însoţite de cine condimentate de cei mai populari chefi din România: Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu şi Sorin Bontea.

În Soul - Ingredientul sufletului (r. Angel Parra, Jose Antonio Blanco), chef Eneko Atxa şi maestrul sushi-ului, Jiro Ono, fac o paralelă interesantă între gastronomia spaniolă şi cea japoneză. Proiecţia din 5 iunie va fi urmată de o cină pregătită de chef Sorin Bontea. Pe 6 iunie, chef Cătălin Scărlătescu va găti cina de după Savoarea Turciei (r. Luis Gonzalez), filmul despre faimoşii chefi Roca, porniţi pe urmele secretelor bucătăriei turceşti. Pe 7 iunie, înainte de a gusta deliciile marca chef Florin Dumitrescu, publicul va urmări Totul despre grătarul argentinian (r. Mariano Cohn, Gaston Duprat), o călătorie în ţara în care grătarul e deopotrivă mâncare şi ritual. În fiecare dintre cele trei zile, proiecţiile vor avea loc la Cercul Militar, de la 18.30, iar cele trei cine, la restaurantul Bricks, de la 20.15. 

Petrecerea oficială TIFF cu Loredana

Un moment aparte va fi TIFF Official Party în Form Space, pe 9 iunie, de la ora 23:00. Loredana va concerta la Cluj într-un tribut adus regretatului compozitor Adrian Enescu, la mai puţin de un an de la dispariţia sa. Bună seara, iubito, O inimă de 16 ani sau Un buchet de trandafiri sunt câteva dintre melodiile care i-au adus succesul, toate fiind semnate de Adrian Enescu. Acesta i-a remarcat vocea pe când avea doar 16 ani, compunându-i în 1987 primul album, Bună seara, iubito, unul de referinţă în muzica pop autohtonă, vândut în peste 1,5 milioane de exemplare. A urmat albumul Un buchet de trandafiri (1989), iar împreună au colaborat la Diva Inamorata (2001).

Adrian Enescu şi-a dedicat mai bine de 40 de ani muzicii, iar de numele său se leagă peste 65 de filme. În 2013, TIFF i-a oferit Premiul întreaga carieră, iar în 2017, muzica lui se întoarce la Cluj în interpretarea celei care îi datorează cel mai răsunător debut de pe scena muzicii româneşti. În cadrul petrecerii oficiale TIFF, după concert, publicul va putea socializa şi petrece cu invitaţi ai festivalului.

Printre evenimentele muzicale de neratat se află şi concertul susţinut de Thierry Escaich vineri, 9 iunie, la ora 21.30, la orga Bisericii Romano-Catolice ,,Sfânta Treime’’. Unul dintre cei mai importanţi muzicieni francezi ai generaţiei sale şi desemnat de patru ori Cel mai bun compozitor al anului în cadrul competiţiei  Victoires de la Musique, el va improviza live la orga bisericii, însoţind muzical proiecţia capodoperei lui Fritz Lang, Moartea obosită/ Der Müde Tod. 

Documentar despre manelişti

Un eveniment spumos la TIFF se anunţă proiecţia Regii manelelor/ The New Gipsy Kings, urmată de un concert Kana Jambe, miercuri, 7 iunie, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Filmul descrie ascensiunea spectaculoasă a manelelor şi istoria incredibilă a starurilor din industrie. Povestea trupei incluse în filmul regizat de Liviu Tipuriţă pentru BBC a început odată cu lansarea piesei cu acelaşi nume, cântată de Bogdan Artistu, care a depăşit 32 de milioane de vizualizări pe YouTube. Kana Jambe propune un concert energic, cu ritmuri reprezentative pentru unul dintre cele mai dezbătute fenomene sociale din România post-decembristă. Invitaţi speciali vor fi regizorul Liviu Tipuriţă şi doi dintre protagoniştii filmului, impresarii Dan Bursuc şi Puiu Gheorghiu.

Tot despre o ascensiune fulminantă vorbeşte şi Politica, manual de întrebuinţare / Politica, Manual de Instrucciones. Documentarul regizat de Fernando León de Aranoa, unul dintre cei mai premiaţi regizori spanioli, oferă imagini din culisele evoluţiei PODEMOS, un partid proaspăt înfiinţat, care a reuşit în foarte scurt timp să devină a treia putere în Parlament. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere intitulată ,,Film şi politică’’, la care vor fi invitaţi politicieni autohtoni şi formatori de opinie.

Casa TIFF va fi şi în acest an inima concertelor şi petrecerilor din festival. Cine-concertul 360° pe scara Hans Richter propune un portret alb-negru în mişcare al artistului german. CelloFun şi Irina Margareta Nistor vor acompania live scurtmetrajele cineastului. Tot aici va cânta, a doua zi după concertul din deschidere, corul „Sirenelor de la Marea Neagră” din Regele Belgiei. În atmosfera Casei TIFF, Treeoo & Paolo Profeti European Collective vor încânta audienţa cu un Austrian-Romanian Uber-Jam Jazz. Muzica alternativă românească se bucură de multă atenţie şi în acest an, fiind programate concertele unor nume ca Jurjak, Eyedrops, Silent Strike & Muse Quartet şi Otherside.

Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017

Cele mai noi filme româneşti vor fi proiectate în premieră la Cluj, în cadrul celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie). Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri - 13 lungmetraje şi 14 scurtmetraje -, selecţionate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială. Ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de profesionişti români şi străini din lumea filmului.

În premieră absolută, la TIFF va rula noul film al Iuliei Rugină, Breaking News, cu Andi Vasluianu în rolul unui jurnalist de televiziune care supravieţuieşte unei explozii într-o uzină. Pus în situaţia de a realiza un reportaj in memoriam, el constată că nu ştie mai nimic despre colegul care şi-a pierdut viaţa. Aniversarea, a şaptea producţie regizată de Dan Chişu, va avea premiera mondială la Cluj. Cu o distribuţie impresionantă – cu nume ca Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu şi Coca Bloos -, este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. În jurul lui, la împlinirea a 94 de ani, se adună familia şi prietenii, într-o seară plină de amintiri tulburi şi discuţii în contradictoriu.

După premiera mondială de la San Sebastian, producţia Şcolii de Film din Berlin Vânătoare, în regia debutantei Alexandrei Bălteanu, va avea prima proiecţie în România la TIFF. Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină joacă rolurile unor prostituate urmărite pe parcursul unei zile, sub un pod circulat din apropierea Bucureştiului.

/div>

De prima vizionare cu public va avea parte şi Testiculele lui Tarzan, cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon şi filmat în Abhazia. Pornind pe urmele legendarei iniţiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuţă, regizorul ajunge la o interesantă combinaţie de SF şi documentar. Spectatorului îi revine rolul de judecător în Procesul, regizat de Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan.

Documentarul, prezentat tot în premieră mondială, urmăreşte cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o. Andrei Dăscălescu (Premiul de debut la TIFF 2009 cu Constantin şi Elena) revine la TIFF cu Planeta Petrila, noul său documentar despre salvarea – prin cultură – a exploatării miniere recent închise. 

Fotograful Cosmin Bumbuţ debutează în regie cu Ultimul căldărar, povestea unei familii de romi forţată să emigreze atunci când nu se mai poate întreţine din propriul meşteşug.

Camera obscura (r. Gheorghe Preda) scoate la iveală filme realizate în cinecluburile din comunism, unele dintre ele adevărate capodopere de subversivitate. Varză, cartofi şi alţi demoni (r. Şerban Georgescu) expune cu umor şi absurdul de rigoare paradoxurile din viaţa producătorilor agricoli locali. 

„Ana, mon amour” la TIFF

Radu Jude va fi prezent cu două titluri în Zilele Filmului Românesc. Folosind fotografii din colecţia Costică Acsinte, documentarul Ţara moartă prezintă perioada dintre 1937 şi anii imediat următori lui august 1944, în ceea ce regizorul numeşte „fragmente de vieţi paralele”. Spectatorii vor vedea la Cluj şi Inimi cicatrizate, inspirat de scrierile şi povestea personală a lui Max Blecher. Adrian Sitaru revine la TIFF cu Fixeur, cu Tudor Aaron Istodor în rolul unui jurnalist pus în faţa unei dileme morale, iar de la Berlin vine Ana, Mon Amour, drama psihologică a lui Călin Peter Netzer, pentru care monteurul Dana Bunescu a primit Ursul de Argint.

Selecţia de scurtmetraje include 14 filme. Titlurile din acest an sunt semnate de  Anca Damian, Adrian Silişteanu, Andrei Huţuleac, Valeriu Andriuţă, Marius Olteanu, Alex Mavrodineanu, Andrei Tănase, Stela Pelin, Tudor Botezatu, Ionuţ Gaga, Conrad Mericoffer, Anton Groves, Damian Groves, Alex Mironescu şi Sandra Rad.

Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, scurtmetrajul Scris/Nescris de Adrian Silişteanu va putea fi văzut pentru prima dată în România. La rândul lui, Prima noapte, de Andrei Tănase, se bucură deja de succes internaţional. Scurtmetrajul a câştigat marele premiu la Dresda şi a fost inclus în secţiunea Orizzonti la Veneţia. Trei dintre filme sunt regizate de actori: Când afară ninge, al lui Conrad Mericoffer, OffStage şi Chers Amis, debuturile în regie ale lui Andrei Huţuleac, respectiv Valeriu Andriuţă. Producţia franceză Square/ Careu (r. Anca Damian) are parte de o proiecţie specială la Cluj, după premiera de la Cannes 2016.

FILME TIFF 2017

Deschidere: King of the Belgians / Regele Belgiei, r. Peter Brosens, Jessica Woodworth (Belgia, Olanda, Bulgaria)

Închidere: May God Save Us / Dumnezeu să ne ierte, r. Rodrigo Sorogoyen (Spania)

PROIECŢII SPECIALE / SPECIAL SCREENINGS


1. Polina, danser sa vie / Polina, r. Valerie Muller, Angelin Preljocaj (Franţa)

2. Une jeune fille de 90 ans / O tânără de 90 de ani, r. Valeria Bruni Tedeschi, Yann Coridian (Franţa)

3. The New Gypsy Kings / Regii manelelor, r. Liviu Tipuriţă (Marea Britanie)

4. Blue Velvet / Catifeaua albastră, r. David Lynch (SUA)

5. The Missing Pieces / Piesele lipsă, r. David Lynch (SUA)

6. The One Hundred Bill / Suta de lei, r. Mircea Saucan (România)

7. De ce bat clopotele, Mitică?, r. Lucian Pintilie (România)

8. Să mori rănit din dragoste de viaţă, r. Mircea Veroiu (România)

9. Afterimage, r. Andrzej Wajda (Polonia)

10. Take Me Home / Du-mă acasă, r. Abbas Kiarostami  (Iran)

11. 76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami / 76 de minute şi 15 secunde cu Abbas Kiarostami, r.

Seifollah Samadian (Iran)

EVENIMENTE SPECIALE  / SPECIAL EVENTS

1. Der Müde Tod/ Moartea obosită, r. Fritz Lang – cine-concert Thierry Escaich

2. Cine-concert The General, r. Buster Keaton – muzică originală de Trio Diallèle

3. Cine-Concert Lotte, mon amour - Animaţii de Lotte Reiniger, pe muzică de Christine Ott

4. Cine-concert CelloFun feat. Irina Margareta Nistor - scurtmetraje de Hans Richter

WEEKEND LA CASTEL

1. Roar / Sub asediul fiarelor, r. Noel Marshall (SUA)

2. Cine-concert Metropolis, r. Fritz Lang – Acompaniament live Orchestra Filarmonicii Transilvania

PIAŢA UNIRII OPEN AIR

1. King of the Belgians / Regele Belgiei, r. Peter Brosens, Jessica Woodworth (Belgia, Olanda, Bulgaria)

2. The History of Love / Povestea iubirii, r. Radu Mihăileanu (Franţa, Canada, Belgia, România)

3. The Age of Shadows / Imperiul umbrelor, r. Kim Jee-Woon (Coreea)

4. Twin Peaks: Fire Walk With Me/ Twin Peaks: Ultimele 7 zile din viaţa Laurei Palmer, r. David Lynch (SUA)

5. La Pazza Gioia/ Like Crazy / Nebune de fericire, r. Paolo Virzi (Italia, Franţa)

6. Pour la peau d'un flic / Afacerea Pigot, r. Alain Delon (Franţa)

7. Dalida, r. Lisa Azuelos (Franţa)

8. Baahubali 2: The Conclusion / Baahubali 2: Finalul, r. S.S. Rajamouli (India)

9. California Dreamin' (Endless) / California Dreamin' (Nesfârşit), r. Cristian Nemescu (Romania)

10. May God Save Us / Dumnezeu să ne ierte, r. Rodrigo Sorogoyen (Spania)

COMPETIŢIE

1. Playground / Teren de joacă, r. Bartosz Kowalski (Polonia)

2. Glory / Gloria, r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov (Bulgaria)

3. Heartstone / Piatră pe inimă, r. Gudmundur Arnar Gudmundsson (Islanda)

4. Hounds of Love / Tortura, r. Ben Young (Australia)

5. Zeus, r. Miguel Calderon (Mexic)

6. Simulation / Simularea, r. Abed Abest (Iran)

7. God's Own Country / Tărâmul binecuvântat, r. Francis Lee (Marea Britanie)

8. My Happy Family / Familia mea fericită, Nana Ekvtimishvili, Simon Groß (Georgia, Germania)

9. Land of the Little People / Tărâmul celor mici, r. Yaniv Berman (Israel, Palestina)

10. Chrysanthemums Time / Vremea crizantemelor, r. Dmytro Moiseiev (Ucraina)

11. Dolphins Go East / Delfinii înoată spre est, r. Gonzalo Delgado, Veronica Perrotta (Uruguay, Argentina, Germania)

12. The One-Eyed King / El Rey Borni / Regele fără un ochi, r. Marc Crehuet (Spania)

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC

Competiţie lungmetraj

1. Ana, mon amour, r. Călin Netzer

2. Fixeur, r. Adrian Sitaru

3. Camera Obscura, r. Gheorghe Preda

4. Inimi cicatrizate, r. Radu Jude

5. Planeta Petrila, r. Andrei Dăscălescu

6. Varză, cartofi şi alţi demoni, r. Şerban Georgescu

7. Procesul, r. Claudiu Mitcu, Ileana Bârsan

8. Aniversarea, r. Dan Chişu

9. Ultimul căldărar, r. Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu

În afara competiţiei

1. Breaking News, r. Iulia Rugină

2. Ţara moartă, r. Radu Jude

3. Ouăle lui Tarzan, r. Alexandru Solomon

4. Vânătoare, r. Alexandra Bâlteanu

Competiţie scurtmetraj

1. Scris /Nescris, r. Adrian Silisteanu

2. Offstage, r. Andrei Huţuleac

3. Chers Amis, r. Valeriu Andriuţă

4. No Man's Land, r. Marius Olteanu

5. O noapte de dragoste, r. Alex Mavrodineanu

6. Prima noapte, r. Andrei Tănase

7. Date Night, r. Stela Pelin 

8. Sechestraţi fără voie, r. Tudor Botezatu

9. Farul, r. Ionuţ Gaga

10. Când afară ninge, r. Conrad Mericoffer

11. Almania, r. Anton Groves, Damian Groves

12. Broken, r. Alex Mironescu

13. Fragment22, r. Sandra Rad

În afara competiţiei

1. Careu, r. Anca Damian

SUPERNOVA

1. Frantz, r. François Ozon (Franta, Germania)

2. The Distinguished Citizen / El Ciudadano Ilustre / Cetăţeanul de onoare, r. Gaston Duprat, Mariano Cohn (Argentina, Spania)

3. The Oath / Jurământul, r. Baltasar Kormakur (Islanda)

4. Neruda, r. Pablo Larrain (Chile)

5. Original Bliss / Extaz primordial, r. Sven Taddicken (Germania)

6. The Teacher / Profesoara, r. Jan Hrebejk (Slovacia, Cehia

7. The Student / (M)ucenicul, r. Kirill Serebrenikov (Rusia)

8. The Last Family/ Ultima familie, r. Jan P. Matuszynski (Polonia)

9. Une vie / O viaţă, r. Stephane Brize (Franţa)

10. Ministry of Love / Ministerul iubirii, r. Pavo Marinkovic (Croaţia, Cehia)

11. Wild Mouse / Şoarece de câmp,  r. Josef Hader (Austria) 

12.  Sami Blood / Sânge de lapon, r. Amanda Kernell (Suedia, Danemarca, Norvegia)

13.  L'ombre des femmes / În umbra femeilor, r. Philippe Garrel (Franţa)

14.  A Wedding / O nuntă, r. Stephan Streker (Belgia, Franta, Luxemburg, Pakistan)

15.  Summer 1993 / Vara lui 1993, r. Carla Simon (Spania)

16.  The Party / Petrecerea, r. Sally Potter (Marea Britanie, Danemarca)

17.  Frost / Îngheţul,  r. Sharunas Bartas  (Lituania, Franta, Polonia, Ucraina)

18.  Jeanette, the Childhood of Joan of Arc / Jeanette, copilăria Ioanei d'Arc, r. Bruno Dumont (Franţa)

19. In the Blood / În sânge, r. Rasmus Heisterberg (Danemarca)

20. Requiem for Mrs. J / Recviem pentru doamna J, r. Bojan Vuletic (Serbia)

FARĂ LIMITĂ / NO LIMIT

1. Jesus, r. Fernando Guzzoni (Franţa, Chile, Germania, Grecia)

2. The Ornithologist / Ornitologul, r. Joao Pedro Rodriguez (Portugalia, Franta, Brazilia)

3. Safari, r. Ulrich Seidl (Austria)

4. Hristo, r. Grigor Lefterov, Todor Matsanov (Bulgaria)

5. Tom of Finland, r. Dome Karukoski (Finlanda, Danemarca, Suedia, Germania, SUA)

6. Ceux qui font les Revolutions / Cei care fac revoluţie pe jumătate îşi sapă singuri groapa, r. Mathieu Denis, Simon Lavoie (Canada)

7. Park, r. Sofia Exarchou (Grecia, Polonia)

8. Even Lovers Get the Blues / Când amanţii n-au chef, r. Laurent Micheli (Belgia)

9. Filthy / Ticăloşia, r. Teresa Nvotova (Slovacia, Cehia)

10. Immortality / Nemurire, r. Mehdi Fard Ghaderi (Iran)

11. Sister of Mine / Sora mea, r. Pedro Aguilera (Spania)

12. Small Town Killers / Criminali de provincie, r. Ole Bornedal (Danemarca)

CE SE ÎNTÂMPLĂ, DOCUMENTARULE? / WHATS UP, DOC?

1. Austerlitz, r. Sergei Loznitsa (Germania)

2. All These Sleepless Nights / Toate nopţile albe, r. Michal Marczak (Polonia, Marea Britanie)

3. Devil's Freedom / Libertatea diavolului, r. Everardo Gonzalez (Mexic)

4. Ghost Hunting / Vânătoare de fantome, r. Raed Andoni (Franţa, Palestina, Elvetia, Qatar)

5. Horizontes / Orizonturi, r. Eileen Hofer (Elveţia)

6. Secondo Me / Opera văzută de la garderobă, r. Pavel Cuzuioc (Austria)

7. Who's Gonna Love Me Now? / Cine  o să mă mai iubească acum?, r. Tomer Heymann (Israel)

8. Politica, manual de instrucciones / Politica, manual de întrebuinţare, r. Fernando Leon De Aranoa (Spania)

9. Chavela, r. Catherine Gund, Daresha Kyl (SUA)

10. Atentamente / Cu sinceritate, r. Camila Rodriguez Triana (Columbia)

11. The Challenge / Provocarea, r. Yuri Ancarani (Italia, Franţa, Elveţia)

12. Machines / Maşinării, r. Rahul Jain (India, Danemarca, Finlanda)

13. Amateurs In Space / Amatori în spaţiu, r. Max Kestner (Danemarca)

14. Sur Le Quai / Pe peron, r. Stefan Mihalachi (Franţa)

15. Niñato / Piciul, r. Adrian Orr (Spania)

16. Disturbing the Peace / Duşmanii păcii, r. Stephen Apkon, Andrew Young (Israel, Palestina, SUA)

ALT.ROM.COM 

1. Through the Wall / Căsătorie cu obstacole, r. Rama Burshtein (Israel)

2. Zoology / Zoologie, r. Ivan I. Tverdovsy (Rusia)

3. Jours de France / 4 zile în Franţa, r. Jerome Reybaud (Franţa)

4. The Together Project / Efectul acvatic, r. Solveig Anspach (Franţa, Islanda)

5. It Had to be you / Tu şi numai tu, r. Sasha Gordon (SUA)

6. Afterlov / Dezîndrăgostire, r. Stergios Pascos (Grecia)

7. Lost in Paris / Pierduţi în Paris, r. Fiona Gordon, Dominique Abel (Franţa, Belgia)

8. The Bloom of Yesterday / Florile de ieri, r. Chris Kraus (Germania)

9. Slash, r. Clay Liford (SUA)

10. Uphill Love / Pe culmile iubirii, r. Nelson Nunez (Venezuela)

RETROSPECTIVA JEAN-PIERRE MELVILLE

1. Le Silence de la mer / Tăcerea mării

2. Bob le flambeur / Patima riscului

3. Le Cercle rouge / Cercul roşu

4. L'Armee des ombres/ Armata umbrelor

5. Leo Morin Prêtre / Leon Morin, preot

6. Le Doulos/ Denunţătorul

7. 24 Heures dans la vie d'un clown (short) / O zi din viaţa unui clovn (scurtmetraj)

PORTRET HR GIGER

The Collaborations of H.R. Giger 

1. Swissmade 2069 / Fabricat în Elveţia, r. Fredi M. Murer (Elveţia)

2. Tagtraum, r.  J.J. Wittmer (Elveţia)

3. A New Face of Debbie Harry / Noua faţă a lui Debbie Harry, r. Fredi M. Murer (Elveţia)

Behind the Scenes of H.R. Giger's Studio

1. Passagen, r. Fredi M. Murer (RFG, Elveţia)

2. Giger's Necronomicon / Necronomicon-ul lui Giger, r. J.J. Wittmer (Elveţia)

3. Giger's Alien / Alien-ul lui Giger, r. Mia Bonzanigo, J. J. Wittmer (Elveţia)

1. Alien (1979), r. Ridley Scott (Marea Britanie, SUA)

2. Alien: Covenant (2017), r. Ridley Scott (SUA)

3. Biotic, r. Zev Deans (SUA).

FILM FOOD

1. Todo Sobre El Asado / Totul despre grătarul argentinian, r. Mariano Cohn, Gaston Duprat (Argentina)

2. The Turkish Way / Savoarea Turciei, r. Luis Gonzalez (Spania)

3. Soul / Soul - Ingredientul secret, r. Angel Parra, Jose Antonio Blanco (Spania)

UMBRE / SHADOWS

Lungmetraje

1. Prevenge / Răzbunare preventivă, r. Alice Lowe (Marea Britanie)

2. The Wailing / Satul blestemat, r. Na Hong-Jin (Coreea)

3. Train To Busan / Trenul de Busan, r. Yeon Sang-Ho (Coreea)

4. Animals / Animale, r. Greg Zglinski (Elveţia, Austria, Polonia)

5. Dark Side of the Light / Strălucire întunecată, r. Ryota Sakamaki (Japonia)

6. Parents / Părinţi, r. Christian Tafdrup (Danemarca)

7. The Wanderers, r. Dragoş Buliga (România)

Scurtmetraje

1. Lunatique / Lunatica, r. Gabriel Kalim Mucci (Brazilia)

2. Le Plan / Planul, r. Pierre Teulières (Franţa)

3. Curve / Panta, r. Tim Egan (Australia)

4. Zarr-Dos, r. Bart Wasem (Germania)

5. Zona-84, r. Lonan Garcia (Spania)

6. Lost Boy / Băiatul pierdut, r. Ash Thorp, Anthony Scott Burns (Olanda)

7. The Clockmakers Dream / Visul ceasornicarului , r. Cashell Horgan (Marea Britanie)

8. Still / Manechinul, r. Oliver Park (Marea Britanie)

9. Agatha, r. Timothy Vandenberg (SUA)

10. Behind / În spatele tău, r. Ángel Gómez Hernández (Spania) 

11. When Susurrus Stirs / Când Susurrus stârneşte, r. Anthony Cousins (Marea Britanie)

12. I am the Doorway / Eu sunt ieşirea, r. Robin Kasparik (Cehia)

CARTE BLANCHE VIVA EROTICA

1. Wet Dreams / Vise umede (Olanda)

2. Randy / Femeia electrică, r. Philip Schuman (SUA)

3. Sensuela, r. Teuvo Tulio (Finlanda)

4. Mano Destra, r. Cleo Ubelmann (Elveţia)

5. The Devil in Miss Jones / Diavolul din Doamna Jones, r. Gerard Damiano (SUA)

6. Candy Store (mix de scurtmetraje)

INTERACTIFF

1. The Maribor Uprisings / Revoluţie în Maribor, r. Milton Guillen, Maple Razsa (SUA, Slovenia)

2. Late Shift / Schimbul de noapte, r. Tobias Weber (Elveţia, Marea Britanie)

3. Tantalum, r. Gilles Porte (Franţa)

3x3

DAMJAN KOZOLE

1. The Fatal Telephone / Telefonul fatal (Slovenia)

2. Spare Parts / Piese de schimb (Slovenia)

3. Nightlife / Viaţă de noapte (Slovenia)

KIRA MURATOVA 

1. Getting to Know the Big Wide World / Ieşiţi în lume (URSS)

2. Asthenic Syndrome / Sindromul astenic (URSS)

3. Eternal Homecoming / Eterna întoarcere acasă (Ucraina)

ARNAUD DES PALLIERES 

1. Parc (Franţa)

2. Michael Kohlhaas / Legenda lui Michael Kohlhaas (Franţa, Germania)

3. Orpheline / Orfana (Franţa) 

SUSPECŢI DE SERVICIU / THE USUAL SUSPECTS

1. May God Save Us / Que Dions nos perdone/ Dumnezeu să ne ierte, r. Rodrigo Sorogoyen (Spania)

2. By the Time it Gets Dark / Când se lasă întunericul, r. Anocha Suwichakornpong (Thailanda, Olanda, Franta, Qatar)

3. Goran, r. Nevio Marasovic (Croaţia)

4. A Fantastic Woman / O femeie fantastică, r. Sebastian Lelio (Chile,Germania, SUA, Spania)

5. King of the Belgians/ Regele Belgiei, r. Peter Brosens, Jessica Woodworth (Belgia, Olanda, Bulgaria)

6. Yamato (California), r. Daisuke Miyazaki (Japonia)

SOMEŞ OPEN AIR

1. Amok, r. Vardan Tozija (Macedonia)

2. The Black Pin / Acul negru, r. Ivan Marinovic (Muntenegru, Serbia)

3. La Loi de la jungle / Legea junglei, r. Antonin Peretjatko (Franţa)

4. The Maribor Uprisings / Revoluţie în Maribor, r. Milton Guillen, Maple Razsa (SUA, Slovenia)

5. Well / Puţul, r. Gigor Attila (Ungaria)

6. The Nile Hilton Incident / Incidentul de la Hilton, r. Tarik Saleh (Suedia, Egipt)

7. The Tunnel /Tunelul, r. Seong-Hun Kim (Coreea)

8. The Red Captain / Căpitanul roşu, r. Michal Kollar (Slovacia, Cehia, Polonia)

9. At the End of the Tunnel / La capătul tunelului, r. Rodrigo Grande (Argentina, Spania)

EDUCATIFF

1. Sami Blood / Sânge de lapon, r. Amanda Kernell (Suedia, Danemarca, Norvegia)

2. Yellow Flowers on the Green Grass / Flori galbene în câmpia verde, r. Victor Vu (Vietnam)

3. Esteban, r. Jonal Cosculluela (Cuba)

4. The Fabulous Patars / O familie fabuloasă, r. Sophie Reine (Franţa)

5. Little Harbour / Micul port, r. Iveta Grofova (Slovacia, Cehia, Ungaria)

6. Offline - Are You Ready for the Next Level? / Offline - eşti pregătit pentru nivelul următor?, r. Florian Schnell (Germania)

7. Mr. Frog / Profesorul broască, r. Anna Van Der Heide (Olanda)

8. King Laurin / Regele piticilor, r. Matthias Lang (Germania)

ECOTIFF

1. Thank You for the Rain / Mulţumesc pentru ploaie, r. Julia Dahr (Norvegia, Marea Britanie)

2. Half-Life in Fukushima / Fukushima - Viaţa merge mai departe, r. Mark Olexa, Francesca Scalisi (Elveţia)

ZIUA HBO / HBO DAY

1. Umbre (primul episod din sezonul 2), r. Bogdan Mirică (România)

2. Planeta Petrila, r. Andrei Dăscălescu (România)

3. Eu sunt Hercule, r. Marius Iacob (România)

4. Beware the Slenderman / Teroarea vine de pe net, r. Irene Taylor Brodsky (SUA)

5. Houston, We Have A Problem! / Houston, Avem O Problemă!, r. Ziga Virc (Slovenia, Croatia, Germania, Cehia, Qatar) 

ZIUA MAGHIARĂ - HUNGARIAN DAY

1. On Body And Soul / Despre trup şi suflet, r. Ildiko Enyedi 

2. Strangled / Strangulat, r. Arpad Sopsits

3. It's Not the Time of My Life / Nu vă daţi jos pantofii, r. Hajdu Szabolcs

4. Well / Puţul, r. Gigor Attila

5. Roots of Iron / Rădăcini de fier, r. Agota Varga

6. Soul Exodus / Exod de suflete, r. Csaba Bereczki

7. The Citizen / Cetăţeanul, r. Roland Vranik

8. Sing / Toată lumea, r. Kristof Deak – scurtmetraj

FOCUS SLOVENIA

1. Class Enemy / Duşmanul clasei, r. Rob Bicek

2. Siska Deluxe, r. Jan Cvitkovic

3. The Tree / Copacul, r. Sonja Prosenc

4. Inferno / Infernul, r. Vinko Moderndorfer

5. Houston, We Have A Problem! / Houston, avem o problemă!, r. Ziga Virc (Slovenia, Croatia, Germania, Cehia, Qatar)

6. Blue Velvet Revisited / Întoarcere la catifeaua albastră, r. Peter Braatz

7. The Valley of Peace / Valea păcii, r. France Stiglic

FOCUS YOUNG AUSTRIAN CINEMA

1. Ugly / Naşpa, r. Juri Rechinsky

2. Winwin, r. Daniel Hoesl

3. The Night of a Thousand Hours / Noaptea celor o mie de ore, r. Virgil Widrich

4. One of Us / Unul dintre noi, r. Stephan Richter

5. Jack, r. Elisabeth Scharang

6. Superworld / Supralumea, r. Karl Markovics

7. Thank You for Bombing / Vă mulţumim că ne-aţi bombardat, r. Barbara Eder

8. A Decent Woman / Colonia nudistă, r. Lukas Valenta Rinner

Citeşte şi

Tudor Giurgiu, directorul TIFF: „Alain Delon încheie un ciclu dedicat unei epoci de glorie a filmului. Anul viitor vom face o schimbare“

VIDEO Detalii despre TIFF 2017, cel mai important festival de film din România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite