VIDEO Operaţiune de război simulată la Baza 71 Câmpia Turzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Aviaţiei celebrată la Baza 71 Câmpia Turzii. FOTO: Anca Popa
Ziua Aviaţiei celebrată la Baza 71 Câmpia Turzii. FOTO: Anca Popa

Aeronave MiG-21 LanceR, IAR-330 Puma, IAR-99, IAR-316B şi C-27J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române cât şi mai mule tancuri au simulat o acţiune de război cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene Române.

Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii a găzduit sâmbătă mai multe exerciţii aeriene şi terestre organizate cu ocazia  a Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene Române. Circa 5000 de persoane au participat la evenimentul spectaculos începând cu ora 09.00. În programul evenimentului sunt incluse expoziţii statice cu tehnică militară, lansări de paraşutişti şi zboruri demonstrative cu aeronave MiG-21 LanceR, IAR-330 Puma, IAR-99, IAR-316B şi C-27J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române, dar şi Aeroclubul României, Iacării Acrobaţi, Skydive Transilvania, Aeroclubul Luncani; 

Cel mai spectaculos moment a fost cel în care s-a simulat o operaţiune de război în care au fost implicate forţe aeriene, dar şi mai multe tancuri şi vehicole de război. De asemenea, un moment gustat de public a fost întrecera dintre un BMW şi Un MIG 21 Lancer. 

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sărbătorită pe 20 iulie

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene se sărbătoreşte pe 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului.

„Forţele Aeriene Române, ca parte integrantă a celui mai puternic sistem colectiv de apărare din lume, se dezvoltă într-un nou concept şi acţionează conform politicilor creionate de Strategia de Securitate Naţională a României. Structură omogenă şi dinamică, Forţele Aeriene Române sunt o componentă modernă, consistentă, performantă din punct de vedere tactic, operativ şi strategic a sistemului naţional de apărare”, potrivit MApN. 

Misiunea Forţelor Aeriene constă în apărarea spaţiului aerian naţional cu mijloace aer-aer şi sol-aer, sprijinul celorlaltor categorii de forţe şi al autorităţilor locale pentru înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale şi intervenţia în situaţii de urgenţă civilă, asigurând cercetarea aeriană, transportul de materiale, medicamente şi alimente, precum şi evacuarea răniţilor şi bolnavilor din zonele afectate.

Forţele Aeriene se află în plin proces de reorganizare a principalelor entităţi luptătoare, la finalul căruia va fi realizată integrarea şi asimiliarea capabilităţii avion multirol F-16 Fighting Falcon. Această nouă escadrilă va fi organizată pe modelul deja testat şi funcţional al oricărei escadrile similare din NATO şi va beneficia de facilităţile moderne de infrastructură care se află în execuţie la Câmpia Turzii şi la Feteşti.

Tot în acest context de transformare, la începutul anului 2015 a fost recepţionat ultimul avion de tipul C-27J Spartan, activitate care a încheiat ciclul unei achiziţii ce oferă o nouă perpectivă asupra capabilităţii de transport aerian a Forţelor Aeriene. 

Activităţile comune, exerciţiile multinaţionale şi misiunile executate în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest sau Afganistan, au dovedit de fiecare dată competenţa şi profesionalismul personalului din Forţele Aeriene Române.

Citeşte şi

FOTO Spectacol aviatic în Bucureşti de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite