Tradiţiile satului românesc, văzute de un străin: „Sunt preluate, abuzate şi lăsate de izbelişte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cartea „Drumul crucilor“, lansată la sfârşitul anului trecut, Peter Hurley, irlandezul îndrăgostit de ţara noastră, vorbeşte despre acea Românie rurală pe care o vezi rar la televizor şi despre tradiţiile româneşti care trebuie sprijinite cu adevărat, nu doar la nivel declarativ.

Cu rucsacul în spate, un băţ ca sprijin, irlandezul Cimitirul Vesel din Săpânţa până la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Deşi nu avea de gând, dar sfătuit de un preot din judeţul Braşov, irlandezul a pus pe hârtie experienţa călătoriei prin România.

„I-am zis cărţii Drumul Crucilor din pricina numărului mare de cruci pe care l-am întâlnit pe drum (...) cultul crucilor este unul minunat. Împodobeşte atâta de frumos ţara, asemeni unor decoraţii de Crăciun“, spune Hurley.

Volumul prezintă călătoria sa din 2012 făcută pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânţa până la Muzeul Ţăranului Român. Iar odată cu povestea călătoriei, şi poveştile, ofurile, speranţele şi visele oamenilor pe care i-a întâlnit, ale necunoscuţilor unde a găsit adăpost şi hrană şi cu care s-a împrietenit.

Locuieşte de aproape 20 de ani în România, a avut o afacere în domeniul publicităţii şi de câţiva ani face promovează România către români şi străini prin festivalul intercultural de tradiţii „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel“ din Maramureş.

„Aşa în scurt timp am ajuns la sat. Şi aşa am ajuns la Săpânţa“, adaugă irlandezul.

Iar muzica unui alt irlandez, Shaun Davey a fost ca o portiţă pentru el, una spre lumea satului cu poveştile sale. „Drumul crucilor este povestea voastră“, a spus Peter Hurley, în decembrie, la lansarea cărţii la Cluj-Napoca.

Călătoria sa de aproape o lună s-a transformat într-un pelerinaj nu doar pentru că se oprea la fiecare cruce întâlnită pe drum şi rostea o rugăciune, ci pentru că această experienţă l-a schimbat şi pe el, după cum mărturiseşte în carte.

Doi băieţi de vreo 14 ani, care înnoptau şi ei în casa unor prieteni din Corund, veniţi special din Ungaria să ia parte, a doua zi, la obiceiul tăiatului porcului, au rezumat foarte bine ceea ce făcea Peter Hurley: „Cînd le-am povestit despre călătoria mea au făcut nişte ochi mari. S-au întors spre părinţi şi le-au spus pe ungureşte: Omul ăsta merge pe jos tocmai de la graniţa cu Ucraina până la Bucureşti şi stă la oamenii pe care îi cunoaşte pe drum“.

Nu se aşteaptă ca gestul său - să străbată ţara de la nord la sud, pe jos, în aproape o lună - să fie înţeles de toţi:

„Începusem să-mi dau seama că în inimile celorlalţi această călătorie fie va avea ecou, fie nu. Câteodată nu e nevoie de o explicaţie anume. Faptele transmit mai mult decât vorbele. Fiecare dintre noi este un caleidoscop încărcat cu informaţie, cu milioane de experienţe moştenite, comune, împărtăşite sau individuale, văzute din perspective personale diferite. Aşa că un lucru rezonează cu noi, fie nu, din motive personale adânc înrădăcinate şi deseori de schimbat“.

Unii dintre cei pe care i-a întâlnit şi la care a dormit l-au sfătuit, pentru binele lui, să-şi oprească lunga drumeţie: „Televizorul era pornit. Cod portocaliu în douăzeci de judeţe. Transmiteau reportaje despre oameni prinşi în maşini, apeluri disperate de la cetăţeni împotmoliţi prin ţară.

- Na, poftim, spuse Jozsef (n.r. unul dintre oamenii cunoscuţi în timpul călătoriei şi la care irlandezul a înnoptat în satul harghitean Sânpaul). Nu eşti zdravăn la cap  dacă continui“.

„Grădina carpatină“ fără grădinari

Irlandezul spune că de câţiva ani, sloganul care promovează turismul în România, „Exploraţi grădina carpatină“, e unul bun pentru că este „unul adevărat“, dar că nu e sigur cât timp va mai fi valabil.
„Există o dinamică periculoasă aici, şi poate fi rezumată foarte simplu: Fără grădinari, nu există nici grădină! România are nouă milioane de grădinari neplătiţi care îşi abandonează câmpurile“, este de părere acesta.

În „Drumul crucilor“ descrie experienţa din casa ultimului olar din satul maramureşean Săcel. Acest olar, Tănase Burnar, munceşte luni întregi în Germania ca să-şi întreţină familia.

„Mi-a spus că patronul lui nu a vrut să-l lase să plece de la pizzerie pentru că este un angajat foarte bun şi acolo a fost pentru prima dată în viaţa lui când s-a simţit apreciat pentru munca sa… punând topping pe pizza“, povesteşte autorul cărţii.

Tot el trage un semnal de alarmă asupra tradiţiilor româneşti autentice:

„Tradiţiile ţărăneşti existente şi moştenirea culturii ţărăneşti sunt prădate cu neruşinare ori de câte ori este posibil. Sunt preluate, abuzate şi lăsate de izbelişte după ce discursurile se termină şi luminile se sting.
Această cultură are nevoie de ajutor real. Este măcelărită.
Dacă nu înţelegeţi ce vreau să spun, mergeţi cu maşina sau, mai bine, faceţi o plimbare pe jos, prin satul Certeze. Are loc un război. Nu l-am început eu. Ţine de mulţi ani. Dar acum suntem pe cale să-l pierdem: Spun noi pentru că această civilizaţie rurală autentică vie este valoroasă nu doar pentru voi, ci pentru noi toţi. Şi din câte am înţeles eu, e ultima strigare“
.

Soluţii există

„Soluţii sunt. Sunt absolut convins. Banii nu sunt o problemă în România. Nu vezi? Avem o autostradă neterminată (n.r. se referă la Autostrada Transilvania) care a costat un miliard. Banii se găsesc. Politica e problema. Noi ştim asta. Toată lumea ştie asta“, încheie Peter Hurley.

Mai puteţi citi:

Un irlandez, cronicar prin Ţările Române în mileniul 3: „Am scris o carte ca să vă arăt cât de frumoşi sunteţi şi ca străinii să vă înţeleagă mai bine“

Cum vede un străin ţara noastră: „România nu are prieteni şi din cauza clasei politice care nu poate exista fără să-şi bată joc de propriul electorat“

FOTO Irlandezul care face festival pe banii lui la Săpânţa

Obiceiul secerişului, ca-n Maramureş, reînviat la Muzeul Satului din Cluj. Paiele vor fi folosite la repararea caselor vechi

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

FOTO O englezoaică promovează Transilvania: de la Dracula la handmade

FOTO Meşteşugarii care aduc şezătoarea în mileniul trei. Ucenic la 10 ani

GALERIE FOTO Gumuţeasca, „limba de sticlă“ din satul lui Boc. Ultimii geamgii din Mărgău care mai vorbesc gumuţeasca

FOTO VIDEO Când tradiţia îţi aduce un loc de muncă. Academia Română şcoleşte, pe banii Europei, ţăranii în tainele bucătăriei

Festivalul itinerant de cultură şi mâncare care promovează tradiţiile Transilvaniei. Eveniment sub patronajul Prinţului Charles

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite