Mai presus de lege. Cum a scăpat de închisoare fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, după un „tun“ de un sfert de milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mureşan FOTO: arhiva Adevărul
Alexandru Mureşan FOTO: arhiva Adevărul

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, Alexandru Mureşan, acuzat că a luat credite în valoare de 248.000 de euro cu declaraţii de venit false, nu va face închisoare, potrivit hotărârii date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sentinţa anulează decizia Curţii de Apel Cluj care-l condamna la 2 ani şi 11 luni cu închisoare.

După cinci amânări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre joi, 15 octombrie, prin care fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, Alexandru Mureşan, nu va face închisoare. Înalta Curte a suspendat sentinţa Curţii de Apel Cluj prin care poliţistul primea 2 ani şi 11 luni de închisoare cu executare şi a dispus o pedeapsă constând în supraveghea acestuia pe durata a 4 ani şi respectarea unor condiţii. 

Mureşan trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj la datele când e programat, să anunţe dacă îşi schimbă domiciliul, locul de muncă sau are deplasări ce depăşesc 5 zile, dar şi să facă muncă în folosul comunităţii timp de 2 luni la Asociaţia Filantropica Medical-Creştină Cluj sau la Primăria Cluj-Napoca.

”Dispune suspendarea executării pedepsei de 2 ani şi 11 luni închisoare, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani stabilit în condiţiile prevăzute de art. 92 alin. 1 C. pen. În baza art. 93 C. pen., pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta; -să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; -să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; -să comunice schimbarea locului de muncă; -să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; În baza art. 93 alin. 3 C.pen, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Asociaţiei Filantropică Medical – Creştină Cluj-Napoca sau Primăriei Municipiului Cluj - Napoca, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

Pune în vedere inculpatului prevederile art. 93 alin. 5 C.pen şi art. 96 din acelaşi cod. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. II. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj împotriva aceleiaşi sentinţe. Respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de intimata parte civilă B.R.D.- G.S.G. privind acordarea cheltuielilor judiciare efectuate în apel.

Cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia. Suma de 70 lei reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Mureşan Alexandru, până la prezentarea apărătorului ales, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”, arată sentinţa Înaltei Curţii, potrivit site-ului acesteia.

Ce acuzaţii i s-au adus 

Alexandru Mureşan a fost acuzat de mai multe infracţiuni de fals (fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declaraţii). Acesta a omis să înscrie în declaraţiile sale de avere, din anii 2007-2011, depuse în calitate de funcţionar public, împrumuturi de 1,5 milioane de euro contractate de soţia sa, cota parte din veniturile de 2,8 milioane de euro obţinute din vânzarea a 45 de apartamente şi casa de circa 300.000 de euro pe care au dobândit-o. Cea mai gravă infracţiune de care a fost acuzat poliţistul este cea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave - a obţinut un credit de 248.000 de euro cu declaraţii de venit false. În rechizitoriu, acesta declara că declaraţia sa de venit a fost falsificată de angajaţii băncii ca să încaseze comisioane.

Între 2005 şi 2011, Alexandru Mureşan a fost şef al Serviciului Poliţiei Rutiere Cluj, apoi, în perioada 2011- februarie 2013 a fost adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Cluj. În februarie 2014, Mureşan şi-a reluat postul de şef al Poliţiei Rutiere Cluj. După începerea urmăririi penale a fost pus la dispoziţia şefului IPJ, iar în primăvara acestui an s-a pensionat şi şi-a luat la revedere de la colegi printr-o scrisoare.

Mai puteţi citi:

VIDEO Şeful Poliţiei Române: „11 ofiţeri din conducerea poliţiei clujene sunt cercetaţi disciplinar. Printre ei se află fostul şef IPJ Cluj, Ioan Păcurar“

Poliţia Penală Cluj: şeful Poliţiei va fi judecat pentru confiscarea averii, după ce şeful de la Rutieră a fost trimis  în judecată pentru înşelăciune

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite