Jurnalistă la ziarul Bild, despre venirea românilor în Germania: „Poate pentru prima oară, au fost primiţi cu entuziasm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Kayser este jurnalist la Bild, cotidianul cel mai bine vândut şi influent din Germania
Carmen Kayser este jurnalist la Bild, cotidianul cel mai bine vândut şi influent din Germania

Germania reuşeşte cel puţin până acum să gestioneze mult mai bine decât alte ţări criza sanitară cauzată de pandemia Covid-19. Mult mai calculaţi şi dispunând de mijloace adecvate, nemţii ţin sub control boala şi au mult mai puţine decese decât ţările vecine.

Carmen Kayser a făcut carieră în presa scrisă din România între 1998 şi 2004, iar în urmă cu aproape 14 ani s-a mutat în Germania. Din 2007 este angajata Bild, ziarul care înregistrează cele mai bune vânzări în Germania şi în Europa. A rămas apropiată însă de ţara sa natală şi urmăreşte cu interes ceea ce se întâmplă în România.
 

Într-o discuţie cu „Adevărul”, Carmen Kayser a vorbit despre atuurile Germaniei în lupta cu coronavirusul, dar şi despre diferenţele de concepţie şi de abordare faţă de România şi de alte ţări.

„Adevărul”: Germania este una dintre ţările cu cele mai multe cazuri de Covid-19, însă boala a făcut mult mai puţine victime decât la vecinii Italia şi Franţa. Care ar fi secretul?

Carmen Kayser: În primul rând, e vorba de un sistem sanitar bun, poate chiar cel mai bun din Europa, dacă nu din lume. Dar cu siguranţă, e mult peste sistemul de sănătate spaniol sau italian, ba chiar şi faţă de sistemul francez. Apoi, au ales să lucreze după manual şi să nu facă economii pe pielea populaţiei. Ce înseamnă asta? Pe lângă faptul că valul acesta epidemic a găsit spitalele din Germania bine echipate, inclusiv cu ventilatoare şi cu paturi suficiente la Terapie Intensivă, nemţii au ţinut cont de recomandările făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi au făcut multe, foarte multe teste. Mult mai multe decât Franţa sau Marea Britanie, ce să mai vorbim de Italia şi Spania...  Iar în Germania s-au respectat măsurile de distanţare socială. Poate a fost şi un avantaj faptul că aici, spre deosebire de Spania sau Italia, populaţia nu e chiar atât de îmbătrânită, iar vârstnici nu locuiesc cu copiii şi cu nepoţii, ceea ce înseamnă că le-a fost mai simplu., Dar atenţie, asta nu înseamnă că nu au şi germanii problemele lor. Spre exemplu, aici s-a vorbit şi despre faptul că au prea puţini medici. 

Germania a fost la început printre ţările care au luat în calcule obţinerea unei imunităţi de grup, însă a revenit rapid asupra ideii şi a luat o serie de măsuri asemănătoare cu cele din Franţa sau Italia. Cât de radicale au fost măsurile luate, poate chiar dacă e să comparăm cu ce se întâmplă în România.

Aici, pe 23 februarie au fost luate primele măsuri. Între timp, a fost închis aproape totul, mai puţin supermarketurile, farmaciile, poşta şi transportul public. În acelaşi timp, oamenilor li s-a cerut să stea cât mai mult în case, iar atunci când ies afară să nu umble în grupuri mai mari de două persoane şi să respecte o anumită distanţare socială. Chiar şi la supermarket trebuie să respecţi distanţa de 1,5 m, iar dacă te duci într-un parc e vorba de o distanţă de 5 metri. Aici ajungem la diferenţele faţă de măsurile restrictive din România. Aici, în Germania, nu te pune nimeni să umbi cu declaraţii completate, iar poliţia nu face abuzuri. Bineînţeles că şi aici s-a întâmplat să le dea amenzi unora care nu au respectat condiţiile pe care le-am amintit, dar nu s-au legat de declaraţii sau de alte detalii stupide.

Plus că aici ai voie să mergi să faci sport sau să te duci în parc, dar cu condiţia să respecţi distanţa de 5 metri. Asta pentru că nu sunt aşa de rigizi ca românii şi au realizat că nu-i pot „pedepsi” pe toţi oamenii obligându-i să stea între 4 pereţi. Plus că se ştie, dacă stai închis numai în casă rişti să te îmbolnăveşti şi să faci alte boli, inclusiv psihice. De fapt, niciodată nu am mai văzut atât de mulţi oameni ieşind să alerge cum văd acum în Berlin! Altfel, aici trăim aproape la fel ca înainte, cu menţiunea că trebuie să se respecte acele măsuri de distanţare socială.

„Nu sunt la fel de panicaţi ca românii”

Cum tratează mass-media germană această criză sanitară?

Televiziunile de ştiri şi presa scrisă dau informaţiile necesare, fără a abuza de ştiri cu coronavirus, aşa cum se întâmplă în România. Aici se mizează mult pe responsabilitatea oamenilor, pe faptul că lumea este conştientă de gravitatea situaţiei şi că, dacă mai există nesăbuiţi care încalcă aceste reguli, e vorba de o parte infimă a populaţiei. În Germania nici n-ai să o vezi zilnic pe Angela Merkel ţinând discursuri seci, întotdeauna aceleaşi, şi ameninţându-i pe oameni că vor fi amendaţi sau că vor ajunge în spitale. De fapt, din februarie, de când au început restricţiile, Merkel a apărut de trei ori la televizor şi a transmis mesaje scurte şi concise. Altfel buletinele de ştiri prezintă şi aici ştirile esenţiale privind evoluţia pandemiei, iar oamenii sunt bine informaţi. Însă ştirile nu sunt doar despre coronavirus şi nici nu se organizează dezbateri peste dezbateri, totul pe aceeaşi temă. Nu e isteria din România şi nici nu-i stresează pe oameni ca în România, unde televiziunile au ajuns să nici nu mai difuzeze alte ştiri în afara celor despre coronavirus. Există totuşi un punct comun: reacţiile politicienilor...

Cum a primit opoziţia măsurile restrictive luate în Germania şi cum reacţionează marile concerne, care pierd sume importante de bani?

Bineînţeles că opoziţia face presiuni şi o ţine pe ideea că economia trebuie pornită cât mai rapid, ignorând realitatea şi riscurile care există. Dar eu cred că actualul guvern a pus problema corect şi a luat măsurile care se impuneau. Şi au făcut-o la timp. Acum, restricţiile vor începe să fie relaxate, însă doar treptat. O primă etapă în acest sens a fost anunţată pentru 4 mai. Vor fi redeschise şcolile,  magazinele mici cu o suprafaţă de până la 800 de metri pătraţi şi frizeriile, precum şi anumite ramuri ale economiei care au fost închise. Sunt măsuri timide, treptate, dar care au fost luate în ideea în care aici, în Germania, am trecut de perioada de vârf.

O imagine mai bună pentru români

În ce măsură e afectată economia Germaniei şi ce măsuri au fost luate în sprijinul celor afectaţi?

Economia a fost serios zdruncinată, iar analiştii sunt rezervaţi în declaraţii. Însă economia se redeschide treptat şi există speranţa că se vor recupera o parte din pierderi, chiar dacă se pare ca va urma o recesiune. Din 4 mai se vor redeschide şi fabricile de maşini şi de componente auto, care reprezintă o pondere importantă pentru economie. Se pare că economia va reuşi să recupereze treptat, iar de la anul să-şi reia creşterea. În ce priveşte măsurile de protecţie socială, şi aici au fost trimişi oameni în şomaj tehnic. Un astfel de şomer beneficiază de plata a 60% din salariu, bani achitaţi de stat, iar în cazul celor care au familii şi copii e vorba de 67%. E puţin raportat la ţări ca Irlanda, unde se plăteşte 100% din salariu, însă statul german nu vrea să încurajeze şomajul. 

Recent, mii de muncitori agricoli români au ajuns în Germania. Cum au privit nemţii sosirea lor având în vedere că în general românii nu au o imagine prea bună în această ţară?

Poate pentru prima oară, românii au fost primiţi cu entuziasm şi cu simpatie. Da, e adevărat, în general românii nu au o imagine grozavă aici, iar asta ţine şi de superficialitatea nemţilor şi de faptul că de multe ori ei îi confundă pe romi cu românii. În general, neamţul nu e prea curios în ce priveşte alte popoare, ei ştiu de francezi, de britanici, americani sau ruşi, dar ţările mici le desconsideră de cele mai multe ori. Însă acum a fost o reacţie foarte bună, iar românii au fost primiţi cu simpatie şi aş spune cu respect. În ziarele germane au apărut tot felul de articole în care muncitorii români sunt lăudaţi, iar fermierii germani au vorbit foarte frumos despre ei. Au fost lăudaţi, s-a spus că sunt harnici, serioşi şi de cuvânt, oameni pe care te poţi baza. 

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite