FOTO Măgăruşul Ică, noul „chiriaş“ la Muzeul Satului din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul „Romulus Vuia“ al Muzeului Etnografic al Transilvaniei are, de câteva zile, un nou „chiriaş“ : un măgăruş de niciun an de zile, tare simpatic şi deja prieten cu aparatul foto.

E maroniu, pufos, nu fuge la bliţuri, dimpotrivă, şi îi place fânul. Vorbim de noul locatar al Parcului Etnografic „Romulus Vuia“ din Cluj (Muzeul Satului), măgăruşul Ică. El este un cadou primit de conducerea muzeului de la un iubitor de cultură, Remus Pop, cunoscut în Cluj şi sub porecla de „Mongolu‘ “ (când râde, ochii săi seamănă cu cei ai unui mongol).

„Este un măgăruş foarte simpatic şi prietenos. Suntem convinşi că va atrage foarte mulţi copii la Parcul Etnografic. Şi vom avea mare grijă ca în viitorul foarte apropiat să aducem alte animale prezente în gospodăria tradiţională pentru a-i ţine companie măgăruşului.
Ne gândim la câteva oi, capre şi avem mai multe proiecte împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară pe care sperăm să le putem dezvolta şi să permanentizăm existenţa animalelor în Parcul Etnografic Romului Vuia“, spune Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în subordinea căruia se află Parcul „Romulus Vuia“.

image

Chiriaş în Ţara Oaşului

Măgăruşul a fost „cazat“ în grajdul celei mai vechi gospodării româneşti de la Muzeului Satului din Cluj şi din lume, spune directorul Sălăgean.
Gospodăria este din Ţara Oaşului, din satul Cămârzana, judeţul Satu Mare, datată din anul 1725. Pe lângă casa cu acoperiş din paie, gospodărie cuprinde şi un hambar, un grajd, un coteţ şi un depozit de cereale.

image

Oi şi iepuri, viitorii „vecini“ ai lui Ică

Remus Pop, cel care l-a cumpărat pe Ică şi l-a dus la Muzeul Satului e hotărât să mai doneze şi câteva oi şi iepuraşi care să dea viaţă micului sta reconstituit la muzeu, pe Dealul Hoia. „Satul trebuie animat. Cunoscându-l pe Tudor Sălăgean, directorul muzeului, m-am gândit să-i fac o bucurie de sărbători şi i-am dus măgăruşul“, spune Mongolu’.

Mai puteţi citi:

FOTO Proiect fotografic inedit: Ce păsări trăiesc la Muzeul Satului din Cluj

Şcoală de olărit, pictură şi ţesut la Muzeul satului din Cluj-Napoca

O casă din Ţara Moţilor, inclusă în circuitul turistic al Muzeului Satului din Cluj

FOTO VIDEO Obicei străvechi de Rusalii în Transilvania, înrudit cu coridele spaniole: „Înstruţatul boului“

FOTO Meşteşugarii care aduc şezătoarea în mileniul trei. Ucenic la 10 ani

EXCLUSIV Crăciunul care atestă primul dans românesc în Ardeal. Cum au petrecut împreună măcelarii unguri şi români în urmă cu 400 de ani

GALERIE FOTO Gumuţeasca, „limba de sticlă“ din satul lui Boc. Ultimii geamgii din Mărgău care mai vorbesc gumuţeasca

FOTO VIDEO Când tradiţia îţi aduce un loc de muncă. Academia Română şcoleşte, pe banii Europei, ţăranii în tainele bucătăriei

Festivalul itinerant de cultură şi mâncare care promovează tradiţiile Transilvaniei. Eveniment sub patronajul Prinţului Charles

FOTO Fluturi unici în lume aduc bani fermierilor clujeni

FOTO VIDEO PREMIERĂ Festivalul Poveştilor din Transilvania. O istorisire britanică despre Napoleon, usturoi şi vampiri

VIDEO Cel mai mare povestitor al Angliei: „Poveştile sunt un mesaj despre cum oamenii ar trebui să trăiască“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite