Electric Castle, distracţie în noroi. Localnică din Bonţida: „Tinerii ăştia au un şurub deşurubat să vină de la aşa o distanţă pe o vreme ca asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expresia „dansând în ploaie“ capătă un nou înţeles la Festivalul Electric Castle de la Bonţida, eveniment ce pare a nu mai avea mult până să fie branduit „festivalul unde te distrezi în noroi“.

Nici măcar ploaia nu a fost în stare să oprească mulţimea de tineri ce dansau entuziaşti în curtea plină de bălţi a bătrânului Castel Banffy de la Bonţida la Festivalul Electric Castle. Cu cizme în picioare şi pelerine care de care mai colorate, festivalierii treceau cu vederea bălţile ce se măreau şi noroiul ce câştiga teren şi se distrau.

„Sunteţi cei mai uimitori, pasionaţi şi extrem de nebuni. Vă iubim“, au scris organizatorii Festivalului Electric Castle, duminică dimineaţa, pe pagina oficială de Facebook a evenimentului. Şi pe bună dreptate deoarece şi în a doua zi a festivalului, vineri, şi în cea de-a treia zi, sâmbătă, ploaia nu a plecat de la Bonţida, iar atitudinea fanilor la concerte surprinde prin entuziasmul molipsitor. Înainte de concerte nu aveau stare, fie se plimbau pe aleile special amenajate din cauciuc ori lemn, fie dansau sau se relaxau la o bere sau citind într-un colţ special amenajat. O atmosferă electrizantă, mărturisesc cei care plecau cu noaptea-n cap de la castel ca a doua zi să o ia de la capăt.

image

Ce se putea face duminică, în ultima zi a festivalului, la EC? Prima recomandare a organizatorilor sună astfel:

„Verifică vremea. Stai cu ochii pe hashtagul #electriccastle de pe Facebook sau Instagram şi vezi cum mai arată nămolul - te bagi sau nu?“.

Concertele mult-aşteptate de toţi sunt cele ale trupelor Bring me The Horizon şi Bastille, ambele la scena principală . Primul începe la 23.35, al doilea - 21.30. Din prezentarea făcută de echipa EC, Bastille a reuşit în nici 3 ani de la lansarea primului album să fie una dintre cele mai iubite trupe indie rock din lume.

Cum ajungi la castel

Drumul de la Cluj la Bonţida te costă 7 lei dacă iei unul din autobuzele ce aşteptau festivalierii la Sala Sporturilor din oraş şi care circula destul de des, poate mai des decât transportul în comun din Cluj, unde un bus vine din 10 în 10 minute. Aşa începea călătoria spre mohorâtul castel pe care reuşeai să-l admiri după vreo 40-50 de minute de drum şerpuit, depinde cât de aglomerat era traficul din metropolă. Odată ajuns acolo, în centrul satului, te îmbiau, fie şi pe ploaie, de o parte şi alta a şoselei, comercinaţii cu standuri ce vindeau de-ale gurii şi din care nu se puteau să lipsească micii şi berea. Umbrele de deasupra meselor erau un adevărat adăpost pentru când vremea se supăra şi mai tare pe oameni. Până şi un mini-market din acea zonă era plin de turişti şi ca să ajungi la cele două case de plătit aşteptai vreun sfert de oră. Însă ce te izbea era ţinuta de festival - neapărat pelerine şi cizme, ori cizme şi căciuli improvizate din pungi.

Christosul de la intrare

Tot înainte, după ce treci de biserica ortodoxă din centrul Bonţidei, ajungi la un pod şi după cel mult 500 de metri vezi, pe stânga, intrarea la EC. Iar în dreapta o casă cu corturi în curte şi un Hristos răstignit pe cruce, care-i veghea pe tinerii petrecăreţi. Biletul la festival se transformă în brăţară cu mini-card pe care puteai să-ţi încarci din locurile special amenajate bani pentru ce vroiai să cumperi; totul se plătea cu acel mini-card.

image

Înăuntru, un „must-do“ (n. r. ceva ce trebuie făcut) erau pozele cu sigla festivalului: lumea îşi făcea selfiuri fie cu sigla Electric Castle aproape de intrare, chiar dacă asta înseamna să stea în mijlocul bălţii, fie cu castelul în spate, aproape de o mini-oază de relaxare cu copaci ai căror trunchiuri erau luminate încât crea o atmosferă de poveste.

În ciuda ploii care nu se mai oprea, mai mulţi tineri dansau în noroi.

Sâmbătă seara, la Bonţida, spun organizatorii, nivelul precipitaţiilor a atins valoarea de  80 de litri pe metrul pătrat, în condiţiile în care media pentru o lună întreagă este de 60 de litri pe metru pătrat: „Acest lucru nu a fost însă o piedică pentru care tinerii care numesc Electric Castle «a doua casă». Ei au continuat să vină dinspre Cluj spre Bonţida chiar şi la 3 dimineaţa, cu autocarele festivalului, care circulă non-stop cu plecare de la Sala Sporturilor Horia Demian“, anunţă aceştia.

Acelaşi lucru îl transmite şi poza făcută de Mihai Capsâz, unul din fotografii festivalului - cu doi îndrăgostiţi sărutându-se pe ploaie, în noroi (cea din deschiderea articolului).

Ce zic sătenii de „blestemul“ ploii

„Tăt vin, tăt vin, iaba plouă. Da' să-i trimiţi la sapă sau la adunat n-ar mere“, zice tanti Aurica despre valul de tineri care merge pe ploaie spre castel, mărturiseşte Victor Miron pe Facebook.
Localnicii s-au obişnuit cu muzica şi spun că nu s-au putut abţine, în zilele de dinaintea festivalului, să nu dea un ochi peste ce-au amenajat organizatorii în jurul castelului. Concluzia: le place că s-au organizat foarte bine.

„Am fost înainte de a începe. În perioada pregătirilor. Mi s-a părut o lucrare de amploare. Şi cred că binevenită“, spune Maria Precup (63 de ani), fostă educatoare în Bonţida. Foarte comunicativă, împreună cu sora ei, Niculina Istrate - ce o vizitează în fiecare sâmbătă - ea a intrat în vorbă cu câţiva tineri ce au trecut prin faţa casei ei.

„Îmi pare rău pentru tinerii ăştia. Am impresia că au un şurub deşurubat să vină de la aşa distanţă pe o vreme ca asta, să cheltuiască bani. Ştiu că-s veniţi şi din alte ţări. Dar îmi pare rău că au prins timpul ăsta, ca şi anul tercut. Anul ăsta o venit un pic mai pregătiţi. Mă uit la ei au pelerine, cizme. Anul trecut o fost dezastru, că au venit cu camioane de cizme. Cred că cine o avut cizme anul trecut li s-a epuizat stocul. I-am admirat că au venit pregătiţi. Poate că nu aşa până dinţi cum ar fi trebuit“, zice Maria Precup.

Că festivalul e o bulă de oxigen pentru comună, ştiu cu toţii. „Sigur că ajută“, e convinsă Sanda Albu, operator la o firmă din Cluj a cărei mamă locuieşte pe strada Mihai Eminescu şi care zice că vineri seara „o fost mai frumos un pic, iar dup-aia, aşa şi aşa“.

image

Ultimul autocar cu festivalieri va pleca din Bonţida spre Cluj azi, 18 iulie, la ora 13.00 cu pelerine şi cizme cu gândul la ediţia 2017. Poate una fără ploaie?

image

Mai puteţi citi:

Ghid de supravieţuire Electric Castle: „Va fi ca şi cum ai veni pentru prima dată la festival”

Un 13 cu noroc. O zi în plus de distracţie la castel. Ce surprize vă aşteaptă anul acesta la Electric Castle

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite