Otrava din aluna amară. Cum trebuie să consumăm, de fapt, sâmburii de caise, un excelent antiinflamator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu doar caisa ne aduce beneficii, ci şi sâmburii Foto:Arhivă Adevărul
Nu doar caisa ne aduce beneficii, ci şi sâmburii Foto:Arhivă Adevărul

Nu numai fructele fac minuni în organismul nostru, ci şi sâmburii acestora. Sâmburele de caisă este un remediu utilizat din cele mai vechi timpuri ca şi medicament. Ajută la reglarea tensiunii arteriale, combat litiaza biliară şi chiar distrug celulele canceroase.

Miezul obţinut după spargerea învelişului tare este sâmburele de caisă, cunoscut şi sub numele de alună amară. Chinezii foloseau miezul amărui de caisă pentru a trata afecţiunile respiratorii, astmul, bronşita,  tuse sau împotriva îmbătrânirii. Specialiştii spun, pe baza cercetărilor medicale moderne că sâmburii de caisă, consumaţi regulat şi în cantităţi mici, pot fi adevărate miracole pentru sănătate. Aceştia conţin pe lângă proteine, acizi graşi, vitaminele A, C, grupul vitaminic B, betacaroten, minerale - fier, magneziu -, şi au un conţinut bogat în vitamina B17 – amigdalină, care distruge celulele canceroase.

“Consumaţi în cantităţi mici, nu mai mult de 5 bucăţi pe zi, sâmburii de caisă sunt benefici în constipaţie, scad durerile provocate de artrită, au proprietăţi expectorante,  antispastice şi antiinflamatoare”, spune dr. Daniela Stan.

Chiar dacă aduc beneficii, sâmburii de caisă pot deveni un duşman al sănătăţii. Specialiştii spun că aceştia, cu cantităţi mici de cianură în compoziţie, consumaţi în doze mari şi repetate, pot duce la otrăviri. În lucrările ştiinţifice, cercetătorii arată că o cantitate de 50-60 de sâmburi consumaţi într-o zi pot provoca coma şi chiar decesul.

calarasi caisa

Cinci motive să consumi sâmburi

Distrug cancerul. Sâmburii de caisă conţin din belsug vitamina B17, cunoscută şi sub denumirea de „amigdalină” , care are efecte benefice în combaterea celulelor canceroase, stimulând sistemul imunitar să le elimine din organism.

Îmbunătăţesc memoria. Dacă vrei să ai mereu mintea limpede, consumă câţiva sâmburi în fiecare zi (între 5 şi 10), timp de 14 zile. Miezul conţine fosfor, care tonifiază memoria, iar acetilcolina şi lecitina te ajută în procesul de memorare.


Combat litiaza biliară. Boala apare atunci când se formează calculi duri în vezica biliară. Astfel, sâmburii de caisă reprezintă un leac foarte des utilizat şi se recomandă cure de două săptămâni (câte 6-8 sâmburi pe zi.

Întârzie îmbătrânirea. Responsabile pentru un tonus muscular bun sunt vitaminele C şi E, precum şi betacarotenul. Aceste vitamine acţionează împotriva radicalilor liberi şi te ajută să te menţii în formă.

Reglează tensiunea arterială. Sâmburii de caisă ajută la menţinerea unor valori normale ale pulsului, dar şi la ameliorarea durerilor provocate de artrită. Pentru că sunt o sursă de potasiu, sâmburii şi caisele sunt recomandaţi hipertensivilor, în special vara.



Vă recomandăm şi:

calarasi caisa

Superfructele verii. Vişinele, calmantele-minune care „ucid“ durerea mai repede decât Aspirina sau Ibuprofenul

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite