FOTO VIDEO Pisica, cea mai frumoasă insulă de la Dunăre, un colţ de rai pe 29 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lume mirifică, dominată de linişte şi calm. Ostrovul Pisica sau Trămşani este unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Călăraşi. „Adevărul“ vă prezintă, în cadrul Campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, un colţ de rai, o adevărată „junglă“ în care îşi găsesc refugiul specii de păsări şi animale rare.

Insula protejată are o suprafaţă de 29 de hectare şi este acoperită în mare parte cu păduri pe care se împletesc frumoasele liane şi viţa de vie sălbatică. Aici aveţi ocazia să admiraţi cele mai frumoase păsări pe cale de dispariţie: pescărelul albastru, diverse specii de stârci, şoimul dunărean, vulturul codalb, chire de baltă, silviile, scatii şi sticleţii.

“La nivelul judeţului Călăraşi sunt 8 zone, totalizând o suprafaţă de 60.990 hectare, declarate arii de protecţie specială avifaunistică, ca părţi integrante ale Reţelei ecologice europene Natura 2000. Dintre acestea, în anul 2012, Iezerul Călăraşi a fost declarat şi sit Ramsar. Această zonă prezintă interes datorită numărului mare de păsări de baltă care, fie trăiesc, fie cuibăresc, iernează sau doar tranzitează zona. Este vorba despre specii periclitate: pelicanul creţ, gâsca cu gât roşu, lopătarul, egreta mica, egreta mare, stârcul roşu, dar şi despre specii vulnerabile: raţa roşie, pelicanul comun, ţigănuşul, cormoranul mic, stârcul de noapte, barza”, spun reprezentanţii APM Călăraşi.

calarasi pisica

Cum ajungeţi la destinaţie

Puteţi ajunge la ostrovul Pisica numai cu barca. Dacă nu aveţi una, o puteţi închiria de la Albatros Podul 4, cu 500 de lei pe zi. Complexul este amplasat pe DN3, la aproximativ 4 kilometri de municipiul Călăraşi. Insula se află pe fluviul Dunărea, în apropierea comunei Dervent, a insulei Păcuiul lui Soare, la aproximativ o oră de mers cu barca de municipiul Călăraşi.

calarasi pisica

În funcţie de visul fiecăruia de a-şi petrece mica escapadă pe Dunăre, puteţi opta pentru un meniu diversificat la restaurantul din cadrul Complexului Albatros, aflat în apropierea Insulei. La meniu puteţi găsi, atât preparate rafinate, precum şi mâncăruri tradiţionale româneşti. Dacă doriţi să înnoptaţi în zonă, pe lângă cazarea la Complexul Albatros Podul 4, unde plătiţi pentru o cameră dublă 160 de lei pe noapte, vă puteţi închiria o cameră şi la Hotel Călăraşi, cu aceeaşi sumă. La hotelul Albatros, camera single costă 120 de lei, apartamentul -260 de lei. Pe lângă cazare este inclus în tarif şi micul dejun.

Adevărate jungle

Ostroavele de pe Dunăre sunt adevărate „jungle“ în care îşi regăsesc refugiul specii de păsări şi animale rare, lucru care le conferă un rol esenţial în salvarea ecosistemelor din întreg bazinul Dunării.
Pentru că aceste specii sunt protejate, pe ostroavele incluse în situl Natura 2000, din care face parte şi insula Pisica, s-au instalat platforme de cuibărit pentru codalb şi şoimul dunărean.  

Ruinele Cetăţii bizantine Vicina

Ostrovul Pisica se află în apropiata vecinătate a altei insule faimoase. Este vorba despre Păcuiul lu Soare, loc unde zac pradă apelor, ruinele cetăţii bizantine Vicina. Un loc romantic, plin de istorie cu un peisaj fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit se afundă în apele nemiloase ale Dunării.

image

Ruinele cetăţii Vicina din insula Păciul lui Soare, mănăstirea Dervent, peştera Sfântul Andrei, cetatea Durostor, în oraşul vecin din Bulgaria, Silistra, sunt doar câteva dintre atracţiile zonei unde ecoturismul s-ar putea dezvolta lejer, dacă ar exista fonduri.

Boltă de liane

În spatele insulei Păcuiul lui Soare, ferită de ochii lumii, se zăreşte un canal, răsărit din Dunăre. Aici nu poţi intra decât cu o barcă pentru că acesta nu este luminat de razele blânde ale soarelui, ci este ascuns de pomii care se unesc şi creează o boltă mirifică.

calarasi pisica

Pătrunzând pe acest canal cu apa lină în care poţi zări peştii, liniştea te cuprinde şi te duce parcă în altă lume. Linişte profundă este întreruptă rareori de câte un împingător de barje care transportă balast pe Dunăre.

Frumuseţi care îţi taie răsuflarea

Felul în care aceste liane şi viţa de vie se împletesc deasupra pădurii de salcie şi creează adevărate labirinturi în care cu greu poţi pătrunde, te fascinează pe loc. Păsările sunt în habitatul lor natural şi au cuiburi pe toată insula. Acest pământ înconjurat de ape îţi taie răsuflarea cu frumuseţea ce o înconjoară. Micuţa insulă a cărei bogăţii sunt pădurile naturale de luncă fac o călătorie de neuitat. Canalele naturale ce o înconjioară au apa limpede în care se pot zări cu uşurinţă zecile de peşti pe care coloniile de cormorani îi vânează şi de care te îndrăgosteşti aproape instantaneu.


Japsele sunt canale naturale, puţin adânci, formate în apropierea insulelor, unde animăluţele vin şi se adapă cu apă, un loc mult mai sigur, unde sunt ferite de curenţii de pe Dunăre. Aici se hrănesc păsările, iar peştii îşi depun icrele. Brotăcelul, o broscuţă pe cale de dispariţie, se găseşte din ce în ce mai rar chiar şi pe insulele de pe Dunăre.
Stârcii, cormoranii şi pelicanii stau agale şi se încălzesc pe cordoane de nisip ale ostovului, făcând această imagine şi mai ireală.

calarasi pisica

Şoimul dunărean şi vulturul codalb

Specialiştii menţionează că pe teritoriul judeţului au fost semnalate în zona Dunării două specii valoroase dar care sunt critic periclitate, şi anume şoimul dunărean şi vulturul codalb. „Legat de aceste două specii, în cadrul proiectului „Conservarea şi managementul integrat al ostroavelor de pe Dunăre, România”, implementat în perioada 2006 – 2010, au fost luate măsuri speciale în vederea conservării habitatului natural al acestora. În perioada de implementare a proiectului au fost semnalate 5 perechi de vultur  codalb”, spune Mariana Ivan de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Călăraşi.

Turism ecologic

Frumuseţea şi sălbăticia locurilor rar călcate de oameni nu au dezvoltat însă turismul în zonă. Turismul ecologic prin care se pot vizita aceste locuri mirifice este recomandat.  Doar aici puteţi vedea o încrengătură de liane alcătuite din viţă de vie sălbatică, iederă, hamei, curpăn de pădure şi periploacă.

calarasi pisica

Acestă împletitură dă un aspect cu totul special insulei care pare inaccesibilă. Acesta este un alt motiv pentru care acest loc a rămas mai puţin călcat de om. Lianele alcătuiesc adevărate labirinturi, o dantelărie rar întâlnită, construită de natură, unde omul pătrunde mai greu.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Cheile Borzeştiului, sălbăticia la câţiva paşi de oraş. Cum te poate „vindeca“ natura de stres

VIDEO Cheile Turzii văzute de sus. Imagini de o frumuseţe inegalabilă, însoţite de sunete reale de păsări

FOTO VIDEO „Minunea SF“ a Clujului, Salina Turda, inclusă de americani în topul locurilor incredibile din lume care merită vizitate

Filmul documentar "Ostrovul meu" a fost realizat de Mihaela Rădulescu şi Dani Oţil, cu contribuţia instrumentului financiar Life al Comisiei Europene, în cadrul proiectului " Conservarea şi managementul integrat al ostroavelor de pe Dunăre, România", în 2010.
 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite