Construirea pasajului de la Drajna, în grafic. S-a aprobat realizarea studiului de prefezabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor(MT) a anunţat că a aprobat finanţarea studului de prefezabilitate pentru construirea pasajului de la Drajna, din judeţul Călăraşi, investiţie care va rezolva problema haosului rutier. În următoarele 4 luni vor demara şi procedurile pentru studiul de fezabilitate.


„ Am fost informat de către conducerea SDN că s-a aprobat finanţarea studiului de prefezabilitate pentru construirea pasajului de la Drajna. Este vorba despre 200.000  de lei. Achiziţia SF-ului se va face în perioada următoare” , a explicat călărăşeanul Ciprian Pandea, secretat de stat la MT. Cel mai probabil, anul viitor vor fi demarate şi procedurile de licitaţie, iar lucrările sunt preconizate a se încheia în anul 2020.
Construirea unui pasaj la trecerea de cale ferată Bucureşti-Constanţa, din zona Drajna a ajuns, după sărbătorile de Paşte,  pe masa conducerii MT. Circulaţia în acest nod rutier este încurcată de o barieră. Şoferii sunt obligaţi să aştepte zeci de minute pentru a traversa calea ferată. În sezonul estival aici se formează cozi pe 10 kilometri.(I.S.)

Prioritate şi pentru CJ Călăraşi

Consiliul Judeţean Călăraşi a prins în lista de investiţii pe anul 2017 şi lucrări pentru infrastructura rutieră a judeţului. Preşedintele CJ,Vasile Iliuţă, s-a întâlnit cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi cu secretarul de stat, Ovidiu Aurelian Flori, pentru a puncta priorităţile judeţului Călăraşi în acest domeniu. Discuţiile au fost axate pe oportunitatea construirii pasajului de la Drajna. Investiţia ar decongestiona traficul rutier în zonă, în special în perioada sezonului estival când şoferii reclamă faptul că trebuie să stea minute bune pentru a tranzita zona.

Drajna este localitatea care leagă Autostrada Soarelui de Drumul Naţional 21, care duce către Moldova. Zilnic, spun statisticile, zona este tranzitată de aproape 100.000 de autoturisme sau poate chiar mai mult. Toţi şoferii care circulă pe acest traseu trebuie să se resemneze şi să aştepte zeci de minute trenurile care trec spre Constanţa sau spre Bucureşti.

Cozi de peste 2 km
 
La margine, localitatea Drajna este traversată de linia de cale ferată Bucureşti – Constanţa, iar din această cauză la bariera amplasată în acest punct se formează cozi de peste 2 kilometri în fiecare zi. În a doua zi de Paşte, coada s-a întins şi pe 10 kilometri. Pentru conducătorii auto este un adevărat chin să treacă pe aici.
 
„Eu vin săptămânal spre Brăila şi am mereu baftă să prind câte trei trenuri care trec unul după altul. Ultima dată am stat o oră ca să trec bariera. În spatele meu era o coadă de peste un kilometru” sesizează situaţia Marian Aldea (35 de ani),  şofer la o firmă de curierat din Bucureşti. Şi autorităţile din Ialomiţa au făcut demersuri pentru construcţia unui pasaj rutier, dar eforturile lor au eşuat.

Situaţie fără soluţii
 
Reprezentanţii administraţiei judeţene din Ialomiţa au făcut demersuri pe lângă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pentru construcţia unui pasaj rutier, peste această cale ferată. Încercările oficialilor ialomiţeni au fost sortite eşecului, susţin aceştia. Singurul răspuns pe care l-au primit din partea CNADNR a fost acela că priorităţile instituţiei din punct de vedere al investiţiilor sunt cu totul altele.

Reprezentanţii CJI le-au cerut celor de la CNADNR să le dea în administrare pasajul, iar construcţia ar fi fost suportată din bugetul CJI, însă oficialii de la Bucureşti au refuzat acest lucru. Primele estimări arată că un pasaj peste calea ferată de la Drajna costă aproximativ 10 milioane de lei.
 

Vă recomandăm şi:

Teste de trafic eşuate la un pasaj care a costat 28 de milioane de lei. „Doreii“ încă proiectează şi lucrează

Firea susţine că pasajul de la Piaţa Sudului va fi gata imediat după Paşte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite