VIDEO La Buzău a fost terminată excavarea celei mai lungi aducţiuni, la care se lucrează din anul 1984

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai amplă lucrare hidrotehnică de după Revoluţie este aducţiunea Surduc - Nehoiaşu, judeţul Buzău, care trebuie finalizată în 2017. După 30 de ani de muncă în subteran, muncitorii au terminat joi etapa excavării, momentul fiind marcat printr-o ultimă dinamitare în pântecele muntelui. La eveniment a fost prezent şi ministrul energiei, Andrei Gerea.

Execuţia galeriei a fost atacată pe opt fronturi, ultima etapă fiind execuţia şi străpungerea tronsonului de galerie subterană Trestia-Castel, care marchează finalizarea excavaţiei întregii aducţiuni. Ultima detonare s-a realizat la o adâncime de 3 kilometri dinspre portalul de acces Pruncea. 

A fost înlăturat ultimul perete de rocă ce despărţea fronturile de lucru Trestia - Castel, tunelul având acum în total peste 16 kilometri lungime. Galeria va prelua apa unor afluenţi din zona de munte a judeţului Buzău şi o va o direcţiona, cu un debit de 40 mc/s, spre turbinele hidrocentralei din Nehoiaşu.

Investiţia va avea un impact important asupra economiei României. Finalizarea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu va permite instalarea în cadrul Centralei Hidroelectrice Nehoiaşu a celei mai mari capacităţi de producere a energiei electrice puse în funcţiune de către Hidroelectrica de la începutul anilor 1990, hidroagregatul având o putere instalata de 55 MW şi o producţie de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh.

image

Derivaţia Surduc-Nehoiaşu, alcătuită din aducţiunea principală Surduc-Nehoiaşu şi nodul de presiune Surduc-Nehoiaşu, constituie o premieră a ultimilor 20 de ani, din mai multe puncte de vedere.

Are cea mai lungă galerie de aducţiune escavată pentru folosinţă energetică, precum şi cea mai lungă galerie forţată (2.540m); asigură cea mai mare cădere hidraulică din investiţiile în execuţie ale Hidroelectrica (cca. 490 metri); străbate o zonă de mare complexitate geologică caracterizată de alternanţa şisturilor argiloase (dure şi moi) şi gresii (dure şi friabile), care prezintă risc mare de accidente geologice, dublată de aspectele tectonice ale zonei Vrancea-Buzau; reprezintă cea mai mare dintre investiţiile în execuţie ale Hidroelectrica.

Valoarea estimată pentru realizarea treptei Surduc-Nehoiaşu se ridică la aproape 850 de milioane de lei, făcând parte din planul de investiţii al Hidroelectrica pentru perioada 2015-2020.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite