Drumurile naţionale vor fi prevăzute cu parazăpezi doar pe jumătate din lungimea lor, în judeţul cel mai afectat de ninsori şi viscole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parazapezi DN 71

Drumarii din Buzău au început să monteze parazăpezi pentru a face faţă viscolului şi ninsorilor abundente prognozate de meteorologi, astfel încât traficul rutier să se desfăşoare în bune condiţii. În judeţul Buzău, drumurile importante predispuse înzăpezirii sunt DN 2E85, DN 2B şi DN 22. Secţia Drumuri Naţionale are panouri împotriva zăpezii doar pentru 19 kilometri.

De ani de zile, pe timp de viscol, vedem aceleaşi imagini: maşini blocate, şoferi nervoşi, sate izolate şi chiar utilaje de deszăpezire rămase în troiene. În judeţul Buzău, reprezentanţii Direcţiei de Drumuri spun că sunt  pregătiţi de o iarnă grea, cu peste 70 de utilaje sunt gata să intervină în orice moment dar şi cu parazăpezi.

Drumarii vor monta, de-a lungul şoselelor, parazăpezi metalice sau din materiale textile. În Buzău, judeţ în care cele mai multe drumuri naţionale sunt închise traficului rutier în fiecare iarnă, după un viscol mai puternic, situaţia parazăpezilor nu este deloc mulţumitoare. 

Drumarii au la dispoziţie aproape 19.000 de metri liniari de parazăpezi, adică aproximativ jumătate din suprafaţa totală de drumuri care ar trebui protejate de viscol în timpul iernii. Acestea vor fi pastrate 4-5 luni, urmând ca la jumătatea lunii martie să fie strânse şi depozitate.

Parazăpezile au rolul de a ţine omătul departe de carosabil pe timpul iernii, astfel încât traficul să se desfăşoare în bune condiţii. Soluţia de protejare a şoselelor pe termen lung este plantarea unor perdele de protecţie de-a lungul tronsoanelor de drum care ridică probleme atunci când ninge.

Aceste perdele ar trebui să aibă o lăţime de 30 de metri şi să conţină 3 tipuri de arbori: de la 1 metru şi jumătate până la 8 metri. De aproape 16 ani, în Romania, proiectul bate însă pasul pe loc. Dintr-un plan de cinci mii de hectare de perdele s-au făcut proiecte pentru 10% din suprafaţă şi s-au plantat pe doar 1%. Iar, pentru a deveni eficiente, perdelele forestiere au nevoie de aproape şapte ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite