FOTO Trei trasee montane în Braşov pe care le pot face şi copiii. Aveţi nevoie doar de încălţări potrivite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traseele de pe Muntele Tâmpa, Drumul Vechi de Poiană sau o drumeţie în Postăvaru sunt accesibile oricui. Nu trebuie să vă deplasaţi cu maşina, ci doar să aveţi încălţări care nu alunecă.

Muntele Tâmpa este una dintre atracţiile turistice ale Braşovului. Are patru trasee de drumeţie care pot fi parcurse de oricine. Tot ce trebuie să aveţi sunt adidaşi sau ghete care nu alunecă şi nu sandale sau şlapi. Ca să vă fie mai uşor puteţi urca cu telecabinacare costă 10 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru copii, circulă din 5 în 5 minute până la ora 18.00. Odată ajunşi pe Tâmpa, puteţi admira Braşovul de sus, iar apoi puteţi porni în drumeţie pe unul dintre cele patru trasee.

Drumul Serpentinelor, traseu marcat cu triunghi roşu, este cel mai uşor şi are 800 de metri. Drumul porneşte de pe Aleea Brediceanu (aleea de sub Tâmpa), ajunge lângă telecabină, urcă apoi pe Drumul Serpentinelor şi ajunge la Restaurantul Panoramic şi pe Vârful Tâmpa.

Un alt traseu este Drumul Cavalerilor, marcat cu dungă albastră, care pleacă de la Bastionul Ţesătorilor şi duce pe vârful muntelui pe Şaua Tâmpei. Acest drum are doi kilometri lungime şi duce mai departe până în Poiana Braşov, dar traseul până la staţiune durează trei ore. Al treilea traseu pleacă de la Curmătura dintre Dealul Melcilor şi Tâmpa, apoi trece prin Şaua Tâmpei şi în final vârful muntelui. Are doi kilometri lungime şi este marcat cu triunghi albastru.

Un alt traseu, maicar cu galben este treptele lui Gabony (nobil maghiar care a donat mulţi bani pentru oraş). Este puţin mai solicitant, dar este însă şi cel mai spectaculos. Turiştii urcă în abrupt 167 de trepte din piatră prin pădure. Este nevoie de încălţăminte de munte sau măcar de adidaşi care să nu alunece. Drumul nu este unul uşor şi durează o oră. Efortul însă merită pe deplin. Din loc în loc printre copaci sunt luminişuri de unde se poate admira Braşovul în toată splendoarea lui. Există şi mese şi bănci pentru ca turiştii să se mai odihnească.

Peisaje superbe în Postăvaru

O drumeţie spre Masivul Postăvaru începe în Poiana Braşov. De aici aveţi mai multe variante pentru a ajunge în vârful muntelui. Puteţi lua telecabina dus-întors, puteţi merge pe jos sau puteţi alege un traseu combinat (urcare cu telecabina, coborâre pe jos).

Cunoscătorii recomandă un traseu combinat. Aşa veţi putea admira peisajele superbe şi nici nu veţi obosi prea tare. Traseul este accesibil şi copiilor, dar este nevoie să aveţi încălţăminte care nu alunecă deoarece drumul este pietros. Drumeţia începe la telecabina din Poiana Braşov. Un drum costă 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii (35 de lei dus-întors pentru adulţi şi17 de lei pentru copii). Telecabina circula până la ora 16.00, deci ar fi bine să porniţi de dimineaţă la drum. Aventura cu telecabina durează câteva minute timp în care veţi putea admira de la înălţime Poiana Braşov. 

Odată ajunşi în Postăvaru, vârful muntelui este aproape, cam la 15 minute de mers pe jos. Trebuie să aveţi puţină atenţie deoarece traseul este stâncos. Nu aveţi cum să vă rătăciţi. În vârful Postăvaru (1799 metri altitudine) există o belevedere amenajată unde veţi simţi că sunteţi deasupra lumii. Oricunde întoarceţi privirea veţi observa peisaje superbe. Într-o parte veţi admira Braşovul şi Poiana Braşov, iar în cealaltă Munţii Ciucaş, Munţii Bucegi, dar şi Valea Prahovei. Priveliştea vă va tăia respiraţia, iar dacă afară este soare totul este mult mai spectaculos. Nu vă grăbiţi, aşezaţi-vă pe piere şi admiraţi frumuseţea naturii. Veţi avea parte de o porţie bună de aer curat.

La coborâre, dacă alegeţi să mergeţi pe jos, aveţi la dispoziţie un traseu marcat: Drumul Roşu. Nu vă abateţi de la el şi nu încercaţi scurtături prin pădure deoarece s-ar putea să vă întâlniţi cu ursul. Pe drumul care coboară spre Poiana Braşov, la 15 minute de mers de vârful Postăvaru se află cabana cu acelaşi nume. Este cea mai veche cabană din România.  Traseul este unul uşor, care şerpuieşte prin munte şi nă trebuie să aveţi mare condiţie fizică. Durează maxim o oră şi jumătate dacă mergeţi lejer şi vă mai odihniţi pe drum. La final veţi ajunge tot în zona telecabinei din Poiana Braşov.

Urcaţi pe jos în Poiana Braşov

Dacă sunteţi în vizită în Braşov puteţi ajunge în Poiană şi pe jos pe Drumul Vechi. Din cartierul istoric Schei ajungeţi la Pietrele lui Solomon, iar drumul durează 30 de minute. Este uşor şi se merge prin centrul vechi. Puteţi admira pe drum casele vechi din cartierul istoric. Odată ajunşi la Pietrele lui Solomon începeţi să urcaţi pe Drumul Vechi spre Poiana Braşov. Drumeţia durează maxim o oră şi jumătate de mers lejer. Este prin pădure şi este umbră.  Trebuie să aveţi doar adidaţi în picioare sau ghete. Dacă aţi obosit vă puteţi întoarce la Braşov cu autobuzul care costă 5 lei sau pe acelaşi drum.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite