Cum ne poate îmbolnăvi excesul de zel la curăţenie. „Dacă dezinfectăm totul, ne riscăm sănătatea. Cei mai expuşi sunt copiii mici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curăţenia excesivă ne poate slăbi sistemul imunitar FOTO Shutterstock
Curăţenia excesivă ne poate slăbi sistemul imunitar FOTO Shutterstock

Curăţenia în casă este o activitate recomandată şi chiar obligatorie, dar specialiştii avertizează că excesul de zel îi poate face pe gospodari vulnerabili în faţa anumitor infecţii.

Atunci când toate suprafeţele din casă sunt dezinfectate cu clor, când în baie frecaţi faianţa cu orele, când spălaţi pe jos de câteva ori pe zi cu tot felul de substanţe, aceste obiceiuri pot deveni o problemă pentru sănătate.

„Cu toţii interacţionăm cu bacterii şi aşa ne formăm sistemul imunitar. Dacă dezinfectăm totul în casă riscăm să ne punem în pericol sănătatea. Cei mai expuşi sunt copiii mici. Mamele au tendinţa să dezinfecteze totul în jur, dar fac o mare greşeală. Copiii n-au sistemul imunitar format şi, prin curăţenia excesivă, nu-i ajutăm deloc. Când va ieşi afară, copilul va intra în contract cu bacterii, iar corpul nu va putea lupta împotriva lor pentru că nu are niciun fel de anticorpi“, spune Mihai Jurea, medic dermatolog.

Persoanele care trăiesc într-o locuinţă în care se face curăţenie excesivă devin mai sensibile. „Aceste persoane vor dezvolta tot felul de alergii, boli respiratorii şi tot felul de răceli, dar există riscul şi de apariţie a unor boli autoimunine destul de grave, deoarece sistemul imunitar este mai slab“, mai spune medicul.

Atenţie la săpunurile bacteriene

Săpunul antibacterian este un produs folosit de foarte multe lume. Medicii spun că dacă îl utilizăm zilnic, facem mai mult rău decât bine. „Aceste săpunuri au în compoziţieTriclosan, care acţionează ca un antibiotic cu spectru larg şi distruge bacteriile. Din păcate le distruge şi pe cele bune, care ne apără organismul, iar acest lucru nu face decât să ne scadă rezistenţa împotriva microbilor. Mai mult, dacă folosim astfel de săpunuri bacteriene de mai multe ori pe zi, o perioadă îndelungată, microbii vor deveni rezistenţi şi vom avea surpriza neplăcută să observăm că atunci când ne îmbolnăvim unele antibiotice nu vor mai avea efect“, mai spune specialistul.

Ultimele studii în materie au demonstrat că folosirea îndelungată a produselor antibacteriene ne poate afecta pielea. „ Un studiu făcut recent în America a demonstrat că persoanele care folosesc doar produse antibacteriene încep să aibă probleme după un anumit timp. Pot dezvolta dermatite, cuperoze, dar şi alte infecţii ale pielii. Studiile au demonstrat că persoanele care folosesc geluri de duş antibacteriene o perioadă îndelungată pot avea probleme hormonale, deoarece substanţele din aceste produse pătrund în organism prin pori“, mai spune dermatologul.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite