Folosirea regulată a dezinfectanţilor creşte riscul bolilor de plămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curăţarea suprafeţelor cu clor ne expune unor riscuri de sănătate suplimentare
Curăţarea suprafeţelor cu clor ne expune unor riscuri de sănătate suplimentare

Utilizarea produselor de curăţat o dată pe săptămână poate creşte riscul de a dezvolta o boală obstructivă de plămâni. Clorul şi produsele care îl conţin sunt cele care atacă cel mai mult plămânii, atrage atenţia un studiu al cercetătorilor Universităţii Harvard.

 În colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate din Franţa aceştia au realizat o cercetare la care au luat parte 55.000 de asistente medicale şi infirmiere din SUA care au fost expuse sistematic dezinfectantelor, de la clor şi până la perhidrol, alcool şi chimicale care conţineau amoniu, scrie independent.co.uk . Aceste substanţe se folosesc în special pentru curăţarea pardoselilor şi a mobilierului.

Toate acestea au fost asociate cu creşterea riscului de a contacta o boală de plămâni de tipul emfizemului, bronşitei cronice şi astmului cronic. Potrivit aceleiaşi surse, riscul ar creşte de la 24% la 32%.

Mai mult de un milion de persoane din Marea Britanie suferă de aceste afecţiuni medicale, iar 30.000 mor în fiecare an.

Studiile anterioare legau dezinfectantele de problemele de respiraţie şi de astm şi se apreciază că noua cercetare este primul pas către identificarea unei legături între aceste produse chimice şi bolile pulmonare obstructive.

„Efectele secundare ale expunerii la dezinfectanţi care afectează plămânii a primit o mai mică atenţie, dar cercetările recente făcute pe europeni au arătat că persoanele care lucrează ca personal de curăţenie au un risc mai mare de boli de plămâni“, a declarat dr. Orianne Dumas, unul dintre coordonatorii studiului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite