Primăria Brăila are de dat 1 milion de lei pentru reabilitarea unei fântâni arteziene de patrimoniu dar nu găseşte nicio firmă interesată să preia lucrarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO adevarul.ro
FOTO adevarul.ro

Brăila s-ar putea mândri cu un monument care a înfrumuseţat centrul vechi al oraşului vreme de mai bine de 100 de ani. Din păcate, starea în care se află de peste un deceniu şi jumătate acest obiectiv nu poate fi motiv de mândrie. Este vorba despre fântâna arteziană din Piaţa Traian, pe care acum autorităţile locale încearcă fără succes să o reabiliteze.

Fântâna din centrul istoric al Brăilei a fost proiectată în 1887 de inginerul Mircea Mironescu şi instalată în Piaţa Traian cinci ani mai târziu. Obiectivul este realizat din fontă, iar bazinul circular are diametrul de 6 metri.

Din păcate, după 1990, fântâna a fost vandalizată în repetate rânduri astfel că în prezent lipsesc efectiv din ea mari bucăţi de fontă. În al 12-lea ceas, autorităţile locale au alocat de la bugetul municipalităţii 1 milion de lei pentru reabilitarea acestui obiectiv. Dar, deşi a fost organizată, în ianuarie a.c., o licitaţie pentru atribuirea lucrării, nicio firmă nu s-a arătat interesată de acest contract.

Autorităţile brăilene îşi explică acest aspect prin gradul mare de complexitate al lucrării.  "Este un obiectiv important, o lucrare absolut complexă. Înseamnă consolidarea, dar în acelaşi timp şi restaurarea unui obiectiv de patrimoniu, un obiectiv de referinţă. Nu pot să spun că din cauza asta nu s-au depus oferte, dar mă gândesc că ar fi un motiv pentru care firmele abilitate în domeniu se gândesc, poate, de două ori înainte să-şi arate intenţia de a participa la licitaţie. Pentru că trebuie să aibă şi o experienţă cu astfel de lucrări", declara, la vremea respectivă, Doiniţa Ciocan, viceprimarul Brăilei.

În acest context, pe 5 mai va fi organizată o nouă licitaţie pentru atribuirea lucrării. Reabilitarea vizează consolidarea şi restaurarea elementului sculptural din metal al fântânii; reconstituirea rebordului de piatră şi a cuvei bazinului, inclusiv hidrofobizarea sa; refacerea infrastructurii cuvei bazinului; sistematizarea verticală; realizarea unui sistem de iluminare menit să pună în valoare fântâna; revizuirea şi modernizarea instalaţiei de aducţiune şi evacuare a apei.

Ca şi la precedenta tentativă de atribuire a contractului, când nu s-a prezentat nici un ofertant, valoarea estimată fără TVA rămâne neschimbată - 997.655,56 lei, din care 0,76 milioane lei pentru restaurarea componentelor artistice, fiind cunoscut faptul că, de mai mulţi ani, piciorul fântânii este spart.

Firmelor interesate de acest contract li se solicită constituirea unei garanţii de participare în cuantum de 9.976,6 lei, reprezentând 1% din valoarea estimată a contractului. De asemenea, firmele participante trebuie să prezinte cifra de afaceri pe ultimii 3 ani, în domeniul de activitate aferent contractului, iar în ce priveşte experienţa similară, trebuie să prezinte lista de lucrări similare cu obiectul contractului executate în ultimii 5 ani, însoţită de certificări de bună execuţie.

Contractul va fi atribuit după procedura "cerere de ofertă", cu unic criteriu de selecţie - "preţul cel mai scăzut". Data limită de depunere a ofertelor expiră marţi, 5 mai, ora 10.00, urmând ca două ore mai târziu, ofertele să fie deschise. Pentru finanţarea acestui contract de lucrări, consilierii municipali brăileni au aprobat încă din vara anului 2013 alocarea de la bugetul local a sumelor necesare.

O fântână identică cu cea de la Brăila mai există în oraşul Sinaia, chiar în parcul central al localităţii, în faţa hotelului "Caraiman."

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite