Mobilizare impresionantă în cel mai nordic judeţ din România pentru refugiaţii ucraineni
0Războiul din Ucraina şi mai ales valul de refugiaţi îndreptat către România a declanşat o mişcare de solidaritate fără precedent în cel mai nordic judeţ al României. Sute de localnici din judeţul Botoşani şi-au pus la dispoziţie casele pentru cazarea refugiaţilor alungaţi de războiul din Ucraina.
Valul de refugiaţi intraţi în ultimele zile în România din cauza războiului din Ucraina a declanşat o mişcare de solidaritate fără precedent în Botoşani, cel mai nordic judeţ al ţării. Sute de localnici, oameni simpli, şi-au pus la dispoziţie casele pentru cazarea refugiaţilor, în timp ce mai mulţi antreprenori au hrănit gratuit familiile alungate de război din Ucraina. În paralel, mii de botoşăneni donează mâncare, produse de igienă şi tot ce este nevoie, mai ales pentru familiile cu copii.
Ajutoare pentru refugiaţi FOTO Cosmin Zamfirache
În urma războiului din Ucraina, pe teritoriul judeţului Botoşani au ajuns peste 5.000 de refugiaţi veniţi prin Republica Moldova şi intraţi în România pe la Stânca-Costeşti şi Rădăuţi Prut. Singurul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, cel de la Racovăţ, este închis de mai mulţi ani, în urma unor planuri amânate de reabilitare a vămii. Majoritatea refugiaţilor au stat maximum două zile în Botoşani, continuând să meargă către alte judeţe sau către alte state. Conform statisticilor oferite de Prefectura Botoşani, luni,în judeţul Botoşani, erau 753 ucraineni cazaţi temporar.
„Orice vom primi, vom duce în vamă!”
Imediat ce au început să vină refugiaţii în vama de la Siret, sute de botoşăneni s-au oferit să cazeze ucraineni. „Sunt foarte mulţi oameni care se oferă să cazeze, să ajute. Care are o cameră, o casă, ajută. Este important însă ca toţi să sune la numărul unic de la Prefectură, pentru că aşa se poate face o repartizare ordonată şi se ştie exact cine şi cu ce poate ajuta”, spune Gelu Graur, unul dintre botoşănenii care s-au implicat încă din primul moment în ajutorarea refugiaţilor.
Ajutoare date refugiaţilor de voluntarii Asociaţiei ”Grup Civic Botoşani” FOTO Daniel Câşlariu
În plus, numeroşi oameni simpli şi asociaţii umanitare au venit să ofere refugiaţilor pachete în punctele vamale. Printre aceştia, un profesor de religie de la Rădăuţi-Prut care, împreună cu un antreprenor din Darabani, a făcut zeci de transporturi cu alimente în punctele de trecere a frontierei. „Orice vom primi, vom duce în vamă”, spun aceştia. Patronii unui hotel-restaurant din Botoşani au oferit masă gratuită şi cazare refugiaţilor şi chiar au sărbătorit o fetiţă din Ucraina care a împlinit un an, la Botoşani. La punctele vamale, Direcţia de Sănătate Publică a instalat puncte sanitare, cu medic şi asistent, în timp ce Prefectura şi mai multe primării din judeţ au deschis centre pentru adăpostirea refugiaţilor.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Iohannis, convorbiri cu mai mulţi şefi de stat în contextul răboiului de la graniţa României