FOTO Mărturia unui medic şocat de practicile necurate din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Prăjinaru, neonatolog la Maternitatea din judeţ, a trimis o scrisoare conducerii spitalului în care semnalează că asistentele şi infirmierele muncesc după principiul „stat în stat“: lasă bebeluşii în mizerie sau le dau tratamente după ureche. Scandalul a dus la o anchetă, ajungându-se la ameninţări cu demiteri.

Disperat de situaţia din instituţia medicală, Eugen Prăjinaru, medic neonatolog la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean Botoşani, i-a trimis, recent, o adresă managerului Viorel Iliuţă, în care semnalează o serie de practici dubioase ale asistentelor şi infirmierelor. Doctorul susţine că acestea din urmă muncesc după reguli proprii: le administrează pacienţilor tratamente fără aprobarea medicilor, îi ţin pe nou-născuţi în mizerie, nu le învaţă pe mame cum să-şi îngrijească pruncii şi chiar întârzie frecvent la serviciu.

„Unele cadre medii nu respectă indicaţiile medicului în privinţa îngrijirii şi tratamentului nou-născuţilor şi îşi asumă indicaţiile proprii în privinţa stării şi evoluţiei copilului sau recomandă utilizarea unor produse farmaceutice. Uneori, găsesc urme de fecale pe tegumentele nou-născutului, după ce asistenta a efectuat toaleta de dimineaţă a copiilor”, spune medicul. 

Vaccinaţi de două ori

 

Aceste aspecte sunt, însă, o mică parte dintre neregulile semnalate de doctorul Prăjinaru, care sugerează, în scrisoarea sa, că de multe ori viaţa bebeluşilor este pusă în pericol de incompetenţa personalului maternităţii. „Instruirea personalului este insuficientă în ceea ce priveşte utilizarea aparaturii din secţie, de exemplu setarea temperaturii de control a incubatoarelor, ceea ce a dus uneori la supraîncălzirea copiilor”, completează medicul Prăjinaru.  

Iar mărturiile continuă stupefiant: „Una dintre asistente a vaccinat BCG (n.r. – împotriva tuberculozei) a doua oară un nou-născut, însemnând doză dublă, ce expune cu siguranţă acel copil la reacţii adverse în lunile următoare. Există deficienţe în transportul şi manipularea sângelui pentru transfuzii, mai ales în anotimpurile reci. La un caz am pierdut o pungă de sânge pentru că a ajuns rece în secţie”, a continuat neonatologul. 

Medicul îşi încheie confesiunea halucinantă, cu vocabularul de mahala care ar fi folosit de personalul maternităţii. „Au abuzat de funcţia lor, intrând în Secţia de Neonatologie, utilizând un vocabular şi un ton necivilizat, au tulburat liniştea secţiei prin certuri inutile, până la miezul nopţii, perturbând activitatea medicală din secţie, expunând personalul la erori terapeutice”, a conchis medicul. 

Anchetă fără precedent

După mărturia medicului, în spital a pornit o anchetă internă. De ieri-dimineaţă, toţi şefii spitalului şi ai maternităţii au intrat în şedinţe interminabile, audiind zeci de asistente, medici şi făcând controale în secţii. „Avem două comisii care cercetează acest caz, iar miercuri, când vom avea concluziile, le vom face publice”, a declarat Viorel Iliuţă, managerul spitalului. 

Scandalul a ajuns, însă, şi la urechile lui Florin Ţurcanu, şeful Consiliului Judeţean Botoşani, care finanţează activitatea instituţiei medicale. „Faptul că un copil a fost vaccinat de două ori şi i-a fost pusă viaţa în pericol este o mare pată pe sistemul public de sănătate din judeţ. Grav este faptul că un medic a făcut aceste sesizări după o perioadă lungă de complicitate. Şefa de secţie a mai  scăpat o dată de demitere. Dacă există dovezi în sensul celor semnalate, înseamnă că nu îşi face treaba la Maternitate”, a subliniat Ţurcanu.

Spălau pe jos cu apă din WC

Situaţia semnalată de medicul Eugen Prăjinaru este susţinută şi de rudele pacientelor internate la Maternitatea din Botoşani. Bogdan Caliniuc (foto), un tată care a asistat la naşterea fetiţei sale, ne-a mărturisit: „Soţia mea era internată într-o rezervă, în care mai era o mamă, dar şi bebeluşii. Infirmiera spală pe jos în rezervă băgând mopul în WC şi întinzând pe jos toţi microbii de acolo. La un moment dat, s-a zvonit că vine Sanepidul în control şi şi-a făcut apariţia o altă infirmieră care a început să dea praful de pe aparatura de deasupra paturilor direct în capul mamei şi al copilului”, povesteşte bărbatul. Acesta mai susţine că la toate acestea se adaugă „atenţiile”, pe care trebuia să le bage în buzunarul infirmierelor pentru ca acestea să facă curat în rezervă. Bogdan Caliniuc spune că sunt şi medici sau asistenţi care îşi fac datoria la Botoşani, dar unii, la care şi doctorul Prăjinaru a făcut referire, „îmbolnăvesc” şi mai tare sistemul medical.

citiţi şi: 

Lipsă de vaccin împotriva hepatitei B în maternităţi şi la medicii de familie

O femeie a murit în Maternitatea Botoşani înainte să nască

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite