Lipsă de vaccin împotriva hepatitei B în maternităţi şi la medicii de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşii nu sunt vaccinaţi împotriva hepatitei B FOTO Adevărul
Bebeluşii nu sunt vaccinaţi împotriva hepatitei B FOTO Adevărul

Medicii de familie susţin că au probleme în aprovizionarea cu vaccinul împotriva hepatitei B pentru copii şi că în aceeaşi situaţie sunt şi unele maternităţi din Bucureşti, care trimit copiii la doctorii de familie pentru vaccinare. Probleme există, însă, şi în teritoriu. Spre exemplu, la maternitatea Cuza Vodă din Iaşi nu există vaccin antihepatitic de două săptămâni.

„Este o problemă cu vaccinul împotriva hepatitei B în maternităţi. Ideea este că vom primi un alt produs şi, de obicei, până vom primi un alt vaccin există un deficit. Cei din maternităţi îi trimit pe copii la noi, iar eu, ca medic de familie, nu-i pot administra vaccinul unui bebeluş dacă nu a primit deja prima doză în maternitate”, a explicat pentru adevarul.ro Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Potrivit acesteia, vaccinul care lipseşte face parte din schema naţională de vaccinare. Totuşi, medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF susţine că la nivelul Ministerului Sănătăţii se derulează o licitaţie pentru achiziţia de vaccin necesar.

„Într-adevăr, lipseşte unul din vaccinuri, cel pentru hepatita B care se administrează în primele 24 de ore de la naştere”, a explicat Tănăsescu.

Şi la Iaşi e criză de vaccin antihepatitic

Spre exemplu, medicii de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi nu au vaccin antihepatitic pe stoc de două săptămâni.

„În acest moment, nu există vaccin împotriva hepatitei B. Mămicile nu au ce să facă în această situaţie, foarte puţine sunt cele care chiar îşi permit să îl cumpere, vorbim de o singură doză care e administrată la început şi care costă aproape 400 de lei. Cele administrate la două şi la şase luni sunt făcute de medicul de familie”, a explicat pentru adevarul.ro profesorul Maria Stamatin, directorul medical de la Maternitatea Cuza Vodă.

Aceasta a precizat că a discutat deja cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi (DSP Iaşi). „Sperăm să se remedieze problema. Vorbim de câteva sute de copii nevaccinaţi. Consecinţa este că vaccinul, prin program, se administrează mai târziu”, a mai spus doctorul.

Medic: vor muri copii din cauza difteriei

Un fenomen alarmant în opinia medicilor e faptul că din ce în ce mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii la naştere.

„Este mai îngrijorător ce se întâmplă pentru că vor fi copii care vor muri din cauza difteriei sau a poliomielitei, boli care existau acum 50 de ani. Aşa o să ajungem. Acel consimţământ informat al părinţilor a fost înţeles total greşit de unii părinţi”, a explicat pentru adevarul.ro doctorul Tănăsescu.

La rândul său, managerul Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) susţine că refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii imediat după naştere este un fenomen alarmant, care ia amploare. Potrivit profesorului Cătălin Cârstoiu, numai la nivelul unităţii sanitare pe care o conduce, în fiecare zi sunt cel puţin unul sau două cazuri de mame care refuză vaccinarea copiilor după naştere.

„Vorbim de refuzul vaccinării la şcoala, dar, în realitate, există un refuz al vaccinării imediat după naştere. Este un fenomen care ia amploare şi aici trebuie să tragem un semnal de alarmă părinţilor. Este un procent alarmant de refuz şi trebuie să înţeleagă că trebuie să îşi vaccineze copiii", a spus managerul SUUB.

Eugen Nicolăescu: nu ştim dacă e vorba de un fenomen de masă

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că există semnale şi la minister privind refuzul vaccinării, dar nu există un studiu pentru a şti dacă există un fenomen de masă sau sunt manifestări punctuale.

„Va trebui să punem epidemiologii să facă o asemenea analiză. Sunt mulţi vinovaţi pentru că părinţii au ajuns la concluzia că nu este bine să îşi vaccineze copiii. Invităm medicii cu credibilitate să transmită mesaje în acest sens. Multe din boli au fost eradicate tocmai în urma unor procese de vaccinare de ani de zile. Acum nu facem decât să permitem apariţia de noi patologii în România, ceea ce ar fi o mare greşeală”, a spus ministrul Eugen Nicolăescu.

Pe aceeaşi temă:

Românii nu se mai vaccinează antigripal. În 2012, doar 4,2% din populaţie s-a vaccinat.  21 din cei care s-au îmbolnăvit au decedat

Numărul persoanelor care se vaccinează împotriva virusului gripal este în scădere, iar specialiştii se aşteaptă ca numărul celor care s-ar putea îmbolnăvi anul acesta de gripă să crească. În anul 2012, doar 4,2% dintre persoane s-au vaccinat.

VIDEO Adevărul Live: De ce a scăzut atât de mult numărul românilor care se vaccinează împotriva gripei

Sezonul gripei a început, urmează să înceapă şi vaccinarea gripală gratuită, oferită de Ministerul Sănătăţii. Dar statisticile din ultimii ani au arătat o reducere dramatică a imunizării atât în rândul adulţilor, cât mai ales al copiilor. Specialiştii ne spun care sunt consecinţele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite