Cele mai frumoase trasee petru biciclişti din Botoşani: pădurile idilice de la Ipoteşti şi Gorovei sau dealurile pitoreşti ale Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de plimbări pe bicicletă sau chiar de competiţii pe două roţi, pot găsi în Botoşani trasee pitoreşti în mijlocul naturii sălbatice şi încărcate de simboluri naţionale. Cele mai căutate de biciclişti sunt cele din zona Ipoteşti, Vârful Câmpului şi dealurile Voronei.

Competiţiile şi traseele bătute de biciclişti în judeţul Botoşani au devenit deja o tradiţie. Pasiunea pentru ciclism, îi scoate pe sute de botoşăneni din ”împărăţia de beton” şi îi face să meargă prin pădurile idilice din afara municipiului, zone străbătute de marii oameni de cultură ai Moldovei, sau doar de călugări şi animalele sălbatice. 

În topul preferinţelor cicliştilor botoşăneni dar şi a celor care organizează concursuri la nivel regional în Botoşani, sunt pădurile de Ipoteşti, ţinutul Vârful Câmpului şi traseele de pe dealurile Voronei şi Tudorei. Sunt trasee cu o dificultate medie spun amatorii de ciclism şi lasă timp biciclistului să admire în primul rând peisajul.

Ipoteştiul şi amintirea lui Eminescu

Unul dinte traseele folosite şi pentru competiţii este cel de la Ipoteşti, trecând prin pădurea de la Baisa şi oclind cetăţile dacice de la Stânceşti. Este un traseu care are de toate, peisaje idilice încărcate de memoria poetului nepereche, Mihai Eminescu, care a copilărit la Ipoteşti şi o istorie veche de aproape 2000 de ani prin uriaşele cetăţi dacice. Practic, Vali Catargiu, unul dintre veteranii ciclismului botoşănean şi unul dintre specialişti, spun că traseul în sine este uşor, dar peisajul este cel care contează. 

Pentru a-l străbate, pe o distanţă de 50 de kilometri dus şi întors, biciclistul are nevoie de un mountain bike, bine pus la punct. Se pleacă din municipiul Botoşani, pe şoseua de centură, ocolitor Pacea şi se ajunge prin satul Manoleşti în localitata Stânceşti, unde se află cetăţile traco-getice. De acolo prin satul Ipoteşti, prin pădurile care l-au inspirat pe Eminescu, pe lângă lacul cu nuferi galbeni, tot pe drum de pădure se poposeşeşte la observatorul, de unde se văd toate pădurile din zona Ipoteştiului. Apoi tot prin pădure, pe la stâna Baisa, se ajunge la Băiceni şi minunatele sale dealuri, după care întoarcerea prin Curteşti în municipiul Botoşani.

”Caii pedalează„ la Vârfu Câmpului

Un alt traseu preferat de ciclişti este cel de la Vârfu Câmpului. Mai precis cel care străbate rezervaţiile naturale din zonă şi pădurile de la Gorovei. Zona este renumită atât pentru pădurile sale pline de căprioare, mistreţi şi iepuri sălbatici, dar şi pentru mănăstirea Gorovei cu icoana făcătoare de  minuni a Sfântului Ioan Botezătorul sau herghelia de cai, de la moşia din zonă. 

De altel de hergheliile de la Vârfu Câmpului se leagă şi una dintre cele mai importante competiţii ciclistice organizate la Botoşani. Organizată trei ani la rând începând cu 2012, intitulată ”Caii pedalează”, concursul de mountain bike, a reunit ciclişti din toată Moldova. A avut ca punct de plecare moşia ”Cai de vis”şi a străbătut pădurile sălbatice ale Goroveiului şi rezervaţia floristică din zonă.

Dealurile pitoreşti ale Voronei

O altă zonă preferată de ciclişti este cea desenată de delurile Voronei şi ale Tudorei. Sunt dealuri împădurite, cu codrii sălbatici, bătuţi doar de animalele sălbatice şi călugări. În aceste păduri se află două mănăstiri vechi. Mănăstirea de maici situată la poala pădurii, are o vechime de 200 de ani, iar schitul din pădure, de călugări peste 400 de ani vechime. 

În adâncul pădurilor pe cărările bătute de cicliştii amatori de mountain bike, se află şi locuri de legendă precum gorunul bătrân de 300 de an, unde se spune că s-a odihnit Alexandru Ioan Cuza, dar şi mai sus pe un deal uriaş, peşetera misteriosului Sfânt Onufrie făcătorul de minuni, care a trăit şi a murit în sălbăticie. Este un traseu mediu ca dificultate dar adaptat exclusiv pentru mountain bike. În 2015, se va organiza un concurs ciclist în zonă Maratonul ”Mountain Bike” Nordul Moldovei, pe data de 26 aprilie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

 Cel mai frumos traseu de bicicletă din Bistriţa-Năsăud ne arată splendoarea Munţilor Rodnei şi este testul de anduranţă pentru sportivii pe două roţi

Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Mehedinţi. Prin Cazanele Mici, locul unde "Dunărea a bătut şi Porţile de Fier s-au deschis"

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite