Zahărul – prieten sau otravă? De ce e mai bun zahărul brun şi cu ce altceva putem să ne îndulcim alimentele ca să rămânem sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii ne recomandă să apelăm la stevie şi miere şi nu la zahărul rafinat
Medicii ne recomandă să apelăm la stevie şi miere şi nu la zahărul rafinat

Zahărul este intens criticat şi nerecomandat, în special în cazul copiilor, dar şi în cazul persoanelor care suferă de anumite afecţiuni cum este diabetul, obezitatea şi hipertensiunea. Medicii ne încurajează să ne îndulcim alimentele sau băuturile preferate cu zahăr brun, stevie sau chiar miere, pentru a ne proteja pancreasul.

Organul care are cel mai mult de suferit atunci când exagerăm cu zahărul este pancreasul. Pentru a menţine pancreasul funcţional şi sănătos cât mai mult timp, medicii ne recomandă să ne „educăm” încă din copilărie şi să evităm bombele cu zahăr, cum sunt dulciurile sau sucurile cu îndulcitori.

Totuşi ce facem atunci când poftim la o cafea sau un ceai şi nu le putem consuma fără a le îndulci puţin? Medicul generalist Otilia Tănase ne recomandă moderaţia, dar şi îndreptarea atenţiei asupra zahărului brut şi nu asupra celui dublu sau chiar triplu rafinat.

„Orice este consumat în exces ne face rău, iar zahărul nu face excepţie. Cel mai bine e să consumăm tipuri de zahăm mai puţin procesate şi rafinate, cum e zahărul brun, care e simplu rafinat şi nu e atât de agresiv. Ideal ar fi să consumăm stevie sau chiar miere, pentru că sunt mult mai sănătoase”, precizează medicul Otilia Tănase.

Medicul ne atrage atenţia şi asupra prăjiturile făcute în casă, despre care spune că nu este indicat să respecte cantităţile imense de zahăr specificate în reţetele bunicii. Nici cu fructele excesiv de dulci am face bine să nu exagerăm, pentru a nu ne nenoroci pancreasul. Printre fructele care nu ar trebui consumate în cantităţi mari se numără bananele, perele, stafidele sau strugurii.

„Cantităţile prea mari de zahăr solicită prea mult pancreasul, ducând în timp la apariţia diabetului sau chiar a obezităţii, pentru că zahărul se transformă în grăsimi”, explică medicul.

Zahărul, „toxină cronică”

Acest lucru este confirmat şi de către Robert Lustig, specialist în edocrinologie şi obezitate infantilă şi profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din California, care a efectuat numeroase studii în acest sens.

În prelegerea sa „Sugar: The Bitter Truth”, care a înregistrat peste 5,5 milioane de vizualizări pe YouTube, medicul susţine că consumul de zahăr duce la obezitate, hipertensiune, diabet de tip II şi probleme cardiace.  Lustig spune că zahărul este o „toxină cronică”.

„Există trei tipuri de toxine. Primul e dat de substanţe precum cianura, care sunt letale pentru oameni într-o concentraţie de o parte la un milion. Arsenicul şi plumbul reprezintă al doilea tip şi ucid atunci când reprezintă 30-50 de părţi la un milion. Cel de-al treilea tip, anume toxinele cronice, este reprezentat de acele substanţe care devin letale la concentraţii de câteva mii de părţi per milion. Printre acestea se numără vitamina A, vitamina D, fierul şi fructoza”, explică specialistul.

Vă mai recomandăm:

Zece alimente pe care ar trebui să le evităm în supermarket. Bombele calorice şi E-urile cele mai periculoase

Mituri şi adevăruri despre ouă. Când sunt „bombă“ nutritivă şi când ne otrăvesc. Ouăle din supermarket, pericol pentru sănătate pe termen lung

Cum combatem carenţele de vitamine şi minerale prin alimentaţie. Câte puţin din toate şi paharul zilnic de suc de portocale, printre „secrete”


Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite