Mituri şi adevăruri despre ouă. Când sunt „bombă“ nutritivă şi când ne otrăvesc. Ouăle din supermarket, pericol pentru sănătate pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ouăle se numără printre cele mai complexe şi nutritive alimente. Nutriţioniştii le recomandă, însă atrag atenţia asupra ouălor vechi şi a celor care provin de la găini injectate cu fel de fel de hormoni de creştere.

„Ouăle se transformă în otravă doar dacă sunt alterate sau infestate. În rest recomandăm consumul oălor proaspete indiferent de vârstă, acestea fiind foarte bune şi pentru copii, ajutând la dezvoltarea acestora. Sunt un element important în orice alimentaţie echilibrată”, dezvăluie doctorul Mădălina Indrie, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice şi specialist în obezitate.

Potrivit acesteia, ouăle conţin aproape toate substanţele nutritive de care are nevoie corpul. Conţin proteine de cea mai bună calitate, conţinând şi vitamina A, zinc, aminoacizi, vitaminele B. Specialiştii recomandă însă consumul oului de ţară, de la găini care au parte de hrană naturală şi nu sunt injectate cu hormoni de creştere.

Nutriţioniştii nu recomandă oul din supermarket provenit de la găini crescute industrial, din cauza potenţialului pericol pentru sănătate pe termen lung, asta deşi încă nu există studii elaborate care să demonstreze asta şi nici nu a trecut o perioadă suficient de lungă de când aceste ouă au pătrus pe piaţă pentru a se vedea clar efectele lor.

Conform specialiştilor se poate consuma fără probleme câte un ou zilnic. Acesta nu este recomandat însă atunci când ne dorim să slăbim, conţinând destul de multe calorii.

Cum recunoaştem oul  proaspăt? Ei bine, dacă nu avem încredere în termenul de expirare care de câţiva ani buni este trecut pe ou, putem să apelăm la metodele pe care le foloseau şi bunicii noştri: dacă oul pluteşte în apă este vechi.

Aceste secrete au fost dezvăluite şi de celebra carte de bucate a Sandei Marin apărute în 1936: „Ouăle se verifică dacă sunt proaspete introducându-le într-un borcan cu apă: cel care stă culcat pe fundul borcanului este foarte proaspăt; cel care stă tot la fund, dar în picioare, are câteva zile; cel care stă în apă în echilibru („înoată“) are câteva săptămâni; iar cel care se ridicăla suprafaţa apei (pluteşte) are câteva luni”.

Vă mai recomandăm:

Zece alimente pe care ar trebui să le evităm în supermarket. Bombele calorice şi E-urile cele mai periculoase

Ofertele bogate ale supermarketurilor ne pun adesea pe gânduri, mai ales dacă ţinem la sănătatea noastră. Alimente aparent sănătoase pot ascunde calorii „goale“ sau chimicale care în timp nu fac altceva decât să ne altereze starea de sănătate şi să favorizeze apariţia unor boli. Care sunt însă alimentele care ar trebui evitate atunci când mergem la cumpărături?

Brânza topită, aliment sau otravă? Ce conţine micul dejun preferat de mulţi copii din România

Lactatele şi brânzeturile ne aduc aportul necesar de calciu, ne protejează dinţii şi ne pot chiar ajuta să slăbim. Cu toate acestea, nutriţioniştii nu recomandă brânzeturile foarte procesate, care ne pot face mult mai mult rău decât bine. Un astfel de exemplu este brânza topită, considerată de specialişti o adevărată otravă pentru organism.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite