Cum combatem carenţele de vitamine şi minerale prin alimentaţie. Câte puţin din toate şi paharul zilnic de suc de portocale, printre „secrete”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii recomandă clasicul pahar de suc de portocale zilnic pentru a asigura vitamina C FOTO: mancare.ro
Nutriţioniştii recomandă clasicul pahar de suc de portocale zilnic pentru a asigura vitamina C FOTO: mancare.ro

Alimentaţia dezordonată şi nesănătoasă sau unele afecţiuni medicale pot duce la carenţe de vitamine şi minerale. Deşi organismul are mecanisme prin care echilibrează lucrurile, o alimentaţie corespunzătoare nu face altceva decât să-l ajute să îşi asigure vitaminele şi minerale necesare. Printre secretele care ajută se numără varietatea, dar şi clasicul pahar de suc de portocale.

Cu siguranţă v-aţi confruntat cel puţin o dată în viaţă cu carenţa de vitamine şi minerale. Lipsa anumitor vitamine şi minerale din organism este datorată fie alimentaţiei dezordonate şi nesănătoase, fie anumitor afecţiuni medicale.
 
Nutriţioniştii recomandă identificarea problemei care duce la lipsa acestor vitamine, iar dacă este vorba despre o afecţiune medicală trebuie începută tratarea acesteia, care poate fi dublată şi completată prin alimentaţie ce  oferă aportul necesar de vitamine şi minerale.

„Cea mai înţeleaptă strategie este să mănânci cât mai variat. Câte puţin din toate şi în fiecare zi, mai ales când este vorba despre vitamine pe care organismul nu le stochează, cum este vitamina C. Fructele şi legumele proaspete consumate zilnic aduc aportul de vitamina C necesar. Acel pahar de suc de portocale zilnic de care se vorbeşte este chiar recomandat”, ne explică doctor Mădălina Indrie, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice şi specialist în obezitate.
 
Vitamina C mai poate fi luată din toate citricele, dar şi din cireşe, prune, caise, zmeură sau struguri, precum şi din fructe exotice precum kiwi, papaya, mango şi fructul pasiunii. Printre legumele bogate în vitamina C se numără ardeii graşi, pătrunjelul, spanacul, varza, conopida, morcovii şi sparanghelul.

Fierul îl putem lua din spanac, soia şi cerealele integrale, iar magneziu din salată, nuci şi seminţe, peşte, avocado şi banane. Calciul poate fi luat din legumele cu frunze verzi, dar şi din migdale şi fasole. Vitamina B, care se numără printre vitaminele pe care organismul le stochează poate fi luat din cerealele integrale, carne şi lapte. Datorită faptului că organismul este capabil să o stocheze, alimentele bogate în vitamina B pot fi consumate şi ocazional.

„Trebuie doar să ai grijă să mănânci sănătos:  fructele şi legumele trebuie să fie proaspete şi neprocesate”, mai spune doctorul Mădălina Indrie, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice şi specialist în obezitate.

Aceasta mai spune că nivelul vitaminelor poate fi echilibrat doar în timp. Pentru o carenţă de calciu de exemplu este nevoie de 3-6 luni de alimentaţie corespunzătoare.

Vă mai recomandăm:

Cele mai bune alimente pentru memorie

Topul celor mai bune alimente antistres. Secretele din farfurie care te ajută să elimini agitaţia din viaţa ta


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite