Un atelier revoluţionar destinat start-up-urilor va fi dezvoltat la Bistriţa. Acesta va fi acreditat de una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lume funcţionează câteva sute de astfel de ateliere FOTO: fabernovel.com
În lume funcţionează câteva sute de astfel de ateliere FOTO: fabernovel.com

Parcul Industrial situat la doi paşi de Bistriţa vine cu un produs revoluţionar destinal start-up-urilor. Este vorba despre un Fab Lab, un atelier unde firmele aflate la început care nu-şi permit să-şi dezvolte propria linie de producţie, vor putea realiza orice produs. Fab Lab-ul urmează a fi acreditat de MIT, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.

Recent, Parcul Industrial Bistriţa Sud a devenit primul membru din România al reţelei internaţionale de ateliere Fab Lab, dezvoltate de una dintre cele mai importante şi prestigioase universităţi din lume, Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA.

Un astfel de atelier va fi dezvoltat la Bistriţa, în viitorul incubator de afaceri din incinta parcului industrial. Acesta urmează să fie acreditat de MIT. Practic, cu ajutorul acestui atelier, firmele aflate la început vor avea acces la tehnologiile unei fabrici pentru produse unicat sau de serie mică. 

„Conceptul de „FabLab” (fabrication laboratory) înseamnă accesul la tehnologiile unei fabrici pentru produse unicat sau de serie mică. FabLab este mai mult decât un atelier de producţie, este un spaţiu de producţie cu aplicaţii practice imediate. Este, în acelaşi timp, un atelier de creaţie, design şi producţie în care se poate construi aproape orice obiect pe care cineva l-a gândit sau în doreşte”, explică Iulius Dumitru, managerul Parcului Industrial Bistriţa Sud. 

Pentru incubatorul în cadrul căruia va funcţiona şi acest atelier Fab Lab va fi ridicată o clădire cu două etaje cu o suprafaţă de 2400 de metri pătraţi. Imobilul va conţine birouri pentru firme start-up, birourile administrative ale firmei ce administrează parcul industrial, o sală de conferinţe de 100 de persoane, un spaţiu expoziţional, spaţii comune, spaţii de depozitare, spaţii sanitare. Ataşat acestui imobil va fi construit un spaţiu de producţie destinat Fab Lab-ului. 

Antreprenorii vor putea primi şi consultanţă specializată în domeniile juridic, financiar, marketing, investiţii sau management. Companiile vor fi găzduite în acest incubator de afaceri maxim trei ani, costurile lunare de închiriere fiind modice, sub preţul pieţei. Admiterea firmelor se va face pe baza analizei unui plan de afaceri.

Parcul Industrial Bistriţa Sud, care a fost finalizat de curând, a semnat deja contracte cu cinci companii, care au concesionat aproape două hectare de teren şi şi-au asumat investiţii de peste 6 milioane de euro şi aproape 200 de locuri de muncă. 

   

Vă mai recomandăm:

Cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud a primt 10 milioane de euro de la Guvern

Cum salvează unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri auto o zonă industrială lăsată în paragină

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite