Povestea Iuliei, născută să facă doar bine. Bistriţeanca îi mobilizează pe cei din jur să doneze o masă caldă copiilor sărmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţeanca Iulia Dragu trăieşte pentru a face bine FOTO: Bianca Sara
Bistriţeanca Iulia Dragu trăieşte pentru a face bine FOTO: Bianca Sara

De ani buni, Iulia Ionela Dragu trăieşte pentru a face bine. Implicată în numeroase campanii umanitare, femeia de 41 de ani din Bistriţa a implementat recent în oraşul natal un sistem de donaţii care ar putea ajunge să funcţioneze în toată România.

Are 41 de ani şi este ca argintul viu. Telefonul îi sună fără încetare, iar când primeşte o veste bună, care înseamnă de regulă că vreuna dintre persoanele pe care le sprijină are parte de ajutorul de care poate depinde viaţa sa, sare la propriu de pe scaun de bucurie.

Iulia Ionela Dragu este o bistriţeancă cu trei copii, care se dedică ajutorării semenilor săi de multă vreme. Spune că are astfel de „porniri“ de când se ştie şi că şi-a educat cei trei copii în acelaşi spirit altruist.

Iulia a locuit o bună perioadă în Italia, împreună cu soţul şi cei trei copii ai săi. În urmă cu şase ani, s-a întors în Bistriţa cu copiii, rămânând printre străini doar soţul său, care îi sprijină financiar de departe. 

În Italia, Iulia Dragu a văzut o modalitate de a-i ajuta pe cei sărmani care a fascinat-o şi pe care a pus-o în practică câţiva ani mai târziu, în Bistriţa, oraşul său natal. 

„În Italia am întâlnit o chestie care m-a fascinat. Acolo mergi la o cafenea, cumperi două cafele, iar una o laşi «în aşteptare» unui om sărman. Cafenelele deja au «clienţii» formaţi, se ştie despre persoanele sărmane, care de regulă locuiesc în zonă, şi sunt primite fără probleme“, povesteşe Iulia.

Deşi se implică în acţiuni caritabile de ani buni, la mijlocul toamnei trecute a avut o revelaţie, care i-a spus că trebuie să facă mai mult pentru semenii săi decât face deja. Aşa s-a născut ideea donaţiilor „în aşteptare“, concept inedit în România. 

CUMPERI DOUĂ CIORBE, UNA O „REZERVI“

Practic, sistemul implementat de Iulia seamănă foarte tare cu cafeaua în aşteptare a italienilor, însă este puţin adaptat pentru nevoile românilor, pentru că, spune bistriţeanca, la noi, oamenilor sărmani le-ar fi mai folositoare o ciorbă caldă decât o cafea. 

Iulia Dragu a amplasat câteva zeci de urne în localuri, magazine de haine, supermarketuri şi chiar farmacii din oraş, unde binevoitorii pot dona suma echivalentă unei haine, unei cafele, unei mese sau chiar unei cutii de medicamente. 

iulia dragu bistrita  3

La final de lună, proprietarii localurilor respective scot banii din urne şi-i investesc pentru cei care au nevoie produse: mese calde, haine, coşuri cu alimente sau chiar medicamente. 

Iulia a şi identificat câteva zeci de cazuri sociale, dar şi medicale. Generoasa femeie a făcut şi o mică „anchetă“ socială în prealabil, pentru a se asigura că oamenii aceia chiar au probleme şi nu încearcă să profite de bunătatea sa.

Deja mai multe persoane au fost ajutate cu mese calde şi alimente. Bistriţeanca insistă să ajute persoanele nevoiaşe în special cu alimente, obiecte sau cu servicii şi, pe cât posibil, nu direct cu bani, pentru că este „ochiul dracului“ banul, consideră ea. 

Admite că uneori nu se poate fără bani. Unele persoane nevoiaşe au nevoie de ajutor material pentru intervenţii chirurgicale sau tratamente medicale costisitoare. Unul dintre oamenii pe care Iulia a făcut tot posibilul să-i ajute este Crina, o fostă profesoară de religie şi mamă de 33 de ani, bolnavă de cancer în stadiul IV. Iulia Dragu îi scoate pe copiii Crinei în oraş, îi vizitează constant, adună bani pentru tratamentul femeii printr-o serie de evenimente caritabile şi chiar a convins o brutărie şi o băcănie să-i ofere familiei zilnic produse gratuit. 

Întrebată de ce alege să-şi petreacă timpul liber pe care l-ar putea dedica copiilor săi ajutându-i pe ceilalţi, Iulia spune: „Toţi se aşteaptă mereu ca statul să le rezolve pe toate sau o judecă, de exemplu, pe mama cu cinci copii, care trăieşte în sărăcie, că a făcut atâţia copii. Nu mai bine ar fi dacă ar da o mână de ajutor? Ce ai de pierdut dacă te lipseşti de 1 leu din portofel? Pentru tine nu are nicio valoare, dar pentru un om sărman leul de la tine, cu leul de la alţii înseamnă o masă caldă. Leul acela prinde o valoare imensă. Bucuria mea este dată de bucuria acestor oameni“. 

iulia dragu bistrita 2


Dinu Cioată, unul dintre primii oameni de afaceri care a sprijinit demersul Iuliei (Foto: Bianca Sara)

Iulia mai spune că nu poate să mănânce liniştită atunci când ştie că sunt oameni care nu au pâine pe masă. Bucuria cu care un copil sărman mănâncă pentru prima dată în viaţă o pizza nu se compară cu nimic, subliniază bistriţeanca. 

Sistemul propus de Iulia Dragu este susţinut de mai multe localuri, farmacii şi magazine şi s-ar putea extinde la nivel naţional. Iulia a fost contactată de mai multe asociaţii din mai multe oraşe din ţară, care şi-au manifestat dorinţa de a implementa proiectul născut la Bistriţa. 

Copiii îi calcă pe urme 

„Noi suntem doar nişte intermediari, pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni. Dacă îl am pe Dumnezeu în dreapta mea, mă duc şi mut munţi“, spune cu determinare Iulia Dragu, care i-a mobilizat şi pe alţii să se implice în proiectele sale. 

Copiii săi, de 12, 13 şi 18 ani, nu doar că îi sprijină demersurile, dar i-au călcat deja pe urme, implicându-se în diverse acţiuni de voluntariat de la vârste fragede. 

„Şi copiii au fost educaţi în acest spirit. Pe copiii mei i-am implicat din toate punctele de vedere. La rândul lor, ei au mobilizat alţi copii şi am acasă plase întregi de alimente care vor ajunge la oamenii sărmani. Toate acestea au fost adunate prin efortul lor, fără ca eu să le cer să facă asta. Ei au primit deja toată energia mea şi îmi urmează exemplul, lucru care este absolut minunat“, explică Iulia Dragu. 

Mai mult, cei trei copii au identificat ei singuri persoane care au nevoie de ajutor şi au insistat să le ajute alături de mama lor.

Vă mai recomandăm:

Comunitatea unde Dumnezeu lucrează prin oameni. Cum a reuşit un preot din Bistriţa-Năsăud să ridice o casă pentru bătrâni exclusiv cu muncă voluntară

Cum arată comunitatea „atinsă” de Dumnezeu. Povestea preotului bistriţean care a transfomat solidaritatea într-un mod de viaţă

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite