Gazdă pentru 10.000 de site-uri. Românul care a crescut o afacere de 1,5 milioane de lei folosind alocaţia de elev ca primă investiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Chiruţă a ajuns la numai 30 de ani să conducă un business cu o cifră de afaceri de aproape 1,5 milioane de lei, găzduind pe servere proprii site-uri ale unor mari companii şi instituţii publice din România

Bistriţeanul Adrian Chiruţă a intrat în lumea afacerilor în urmă cu 12 ani, pe când era elev în clasa a XII-a, investindu-şi alocaţia. Businessul său a crescut an de an, încet, dar sigur, a sfidat criza şi a ajuns unul de top în industria găzduirii web.


Tânărul a înfiinţat în urmă cu 10 ani firma Mx Host, profitând de faptul că în acea perioadă nu erau multe companii în România care ofereau găzduire web, iar preţurile practicate de competitorii săi erau destul de mari. A început prin a oferi găzduire pentru reclamă, urmând ca mai apoi să ceară un euro pe lună. Abia după ce numărul de clienţi a început să crească considerabil a făcut şi diferite pachete.

Clienţi de top

În primii cinci-şase ani, businessul a crescut semnificativ, au urmat câţiva ani de stagnare pentru că mulţi clienţi au renunţat la servicii din cauza crizei, dar, din 2011, afacerea este din nou pe val. Cifra de afaceri a companiei Mx Host a ajuns în 2012 la 1,3 milioane de lei, iar în 2013 s-a apropiat de 1,5 milioane de lei.


Bistriţeanul nu apelează la promovare, bazându-se în principal pe recomandări, iar acestea se pare că nu au dat greş de vreme ce a ajuns în 10 ani de la 100 de site-uri găzduite la peste 10.000. Iar clienţii sunt din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare. Printre aceştia se numără Lukoil România, Banca Transilvania, Beko, Arctic, dar şi instituţii publice, şcoli, primării, spitale, politicieni, case de producţie şi cântăreţi, printre care şi Guess Who.

Un mic sediu Google

Până în 2006-2007, Adrian a muncit singur, plătindu-i pe alţii să îi asigure partea de suport client. Acum are opt angajaţi în Bistriţa, unde funcţionează serviciul suport clienţi, iar în Cluj-Napoca, acolo unde este şi centrul de date şi îşi ţine cele aproape 100 de servere, mai lucrează încă cinci angajaţi pe care îi „împarte“ cu altă firmă din domeniu.


Sediul firmei viu colorat, amenajat în urmă cu un an, te duce cu gândul la vestitele birouri Google sau Yahoo de peste Ocean. Dar asta se explică dat fiind faptul că Adrian vrea să menţină pozitivismul angajaţilor săi şi chiar le-a pus acestora la dispoziţie console şi jocuri Wii pentru a se putea relaxa chiar la locul de muncă. De asemenea, angajaţii Mx Host participă ori de câte ori au ocazia, alături de Adrian Chiruţă, la conferinţe şi seminarii internaţionale pe teme de IT organizate în Europa şi chiar în America.

Alocaţia de elev, prima investiţie

Adrian a intrat în lumea afacerilor când era elev în clasa a XII-a. Vindea logouri şi sonerii pentru telefoane. Iar primele investiţii în micuţa afacere au fost alocaţiile de elev. „Chiar în clasa a XII-a, prin 2002, mă gândeam eu ce o să fac după ce termin. Nu aveam de gând să lucrez pentru o anumită firmă, salariile erau destul de mici în privat, aşa că am început cu un site unde vindeam logouri şi sonerii pentru telefoane“,  povesteşte Adrian Chiruţă.


Timp de doi ani a reuşit să se întreţină cu ajutorul acelui site, ajungând să facă şi 2.000 de dolari pe lună.

Când pe piaţă au apărut primele variante de telefoane inteligente, care permiteau transferul diferitelor logouri sau sonerii cu ajutorul cablului de date, a început să se gândească la reprofilare. Aşa a ajuns să-şi deschidă un business în găzduire web.

„Ţinând cont de faptul că în America era în dezvoltare piaţa de găzduire web, de înregistrare de domenii, iar lumea, şi la noi, începea să îşi facă ziare online, bloguri, iar afacerile treceau online, am zis că ar fi cazul să încerc şi eu să fac ceva pe zona respectivă“, explică tânărul.

Găzduirea în cloud, următorul pas

Bistriţeanul a investit semnificativ în tehnică în ultimii ani, însă susţine că acest lucru este important, asta pentru că reduce considerabil şi costurile. Serverele noi apărute pe piaţă consumă mai puţin curent şi permit găzduirea unui număr mai mare de site-uri, reducând astfel costurile de operare.

„Vrem să lansăm noi servicii, vrem să fim în faţa concurenţei. Ne gândim la un serviciu de găzduire cloud. Deşi mai sunt firme în România care au acest serviciu, noi vrem să îl aducem la un preţ rezonabil, să fie mai accesibil“, spune tânărul antreprenor.

Nu ia momentan în calcul o extindere în afara ţării, considerând că România  încă mai este ofertantă din acest punct de vedere şi vrea să profite de acest potenţial. 

Vă mai recomandăm:

Povestea românului Flaviu Sîmihăian, tânărul care a revoluţionat cu un soft domeniul farmaceutic al SUA

Are doar 25 de ani, iar de doi ani deţine, împreună cu un alt tânăr, propria companie în Statele Unite. IMedicare, softul creat de năsăudeanul Flaviu Sîmihăian deja este utilizat de 1000 de farmacii americane.

 Povestea elevului care revoluţionează robotica. Ultima invenţie: robotul care găseşte victimele după cutremur

Andrei Kovari are doar 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la un liceu din Beclean. De aproximativ trei ani a intrat în lumea roboţilor, fiind unul dintre cei mai tineri pasionaţi de robotică din ţară, care concurează în competiţii de profil cu studenţii. Tânărul se pregăteşte pentru Robochallenge Viena, unul dintre cele mai importante competiţii internaţionale de robotică.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite