Teodora Popa se pregăteşte la 23 ani să conducă imperiul Transavia, un business evaluat la 200 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are aceeaşi vârstă cu Transavia, imperiul pe care Ioan Popa, alături de cei cinci fraţi şi surori, l-a ridicat în ultimii 23 de ani în industria cărnii de pui. Teodora Popa, singurul copil al omului de afaceri din Alba, ar putea prelua peste doi-trei ani frâiele unei afaceri evaluate la 200 de milioane de euro. Sub privirile atente ale tatălui, completează din fundal Ioan Popa. Pentru că viitorul aparţine afacerilor de familie.

Ioan Popa a ales sa construiasca de la zero o afacere intr-un domeniu strans legat de experienta sa. Absolvent al Facultatii de Zootehnie si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, s-a angajat intai la Inreprinderea Avicola de Stat din Sfantu Gheorghe ca inginer zootehnist, ajungand intr-un an sef de ferma. A ales apoi sa mearga pe cont propriu, si in 1991 amenaja propria ferma de pui intr-un vechi CAP. Cu cei cinci angajati de atunci producea cat realizeaza acum Transavia in numai patru ore.

De atunci a investit constant, ajungand in prezent sa detina o afacere evaluata la 200 de milioane de euro, a carei cifra de afaceri si profit s-au aflat chiar si pe perioada de criza pe crestere. Secretul sta in oamenii care i-au fost alaturi de-a lungul timpului, mai exact cei cinci frati si surori, implicate si ei in afacere.

“Business-urile de familie sunt cele mai valoroase, de-a lungul istoriei ele au fost foarte rar obiectul unor tranzactii. Sunt cele mai sanatoase business-uri. In 2007 am primit o oferta colosala din partea unei companii straine pentru a vinde si am refuzat-o. De vanzare sunt doar business-urile bolnave. Lucrul alaturi de familie nu are dezavantaje, atata timp cat stii sa impui regulile”, spune Ioan Popa.

Incepand cu acest an, omul de afaceri o are alaturi in companie si pe fiica sa, singurul copil al familiei Popa. Teodora se pregateste la numai 23 de ani pentru o cariera de lunga durata in cadrul imperiului Transavia. Optimist si increzator, Ioan Popa declara fara ezitare ca fiica sa va fi apta pentru a conduce compania in 2-3 ani.

“Desigur, eu voi fi aici pentru a o ajuta. Teodora are un birou langa al meu, insa nu il va ocupa pana nu va parcurge toate etapele si toate procesele din cadrul firmei. De la ferma pana la administrativ”, adauga Popa.

Teodora Popa a absolvit Facultatea de Studii Economice din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca. “La 2 ani ma jucam cu un telefon de jucarie si il imitam pe tatal meu. Eram foarte atenta cand vorbea la telefon diverse chestiuni de serviciu si eu transpuneam discutiile in joaca, ceream furaje pentru gaini, vorbeam la abator sa mai taie pasari. Sunt alaturi de tatal meu de la 16 ani, insa am inceput sa ma implic mai serios din ianuarie anul acesta. Intregul proces de invatare dureaza aproape un an. Acum sunt la partea de reproductie”, spune aceasta.

Exemplul sau nu este insa unul singular. Ana Patriciu, fiica cea mare a miliardarului Dinu Patriciu, are 31 de ani si conduce restaurantele Madame Pogany si Heritage. Si Ioana Sucu, fiica de 26 de ani a Cameliei Sucu, proprietara Class Living, intra in afaceri la doar 18 ani. Mai mult, Adina Niculae, fiica omului de afaceri Ioan Niculae, ocupa la 24 de ani pozitia de vicepresedinte al grupului InterAgro, cu afaceri in agricultura, industrie alimentara si productie chimica.

Potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers, 52% din proprietarii unor afaceri de familie iau in considerare transferul business-ului catre noua generatie. 19% se gandesc la transmiterea proprietatii catre noua generatie, dar la aducerea unui management profesionist, in timp ce 23% au in vedere vanzarea afacerii sau listarea acesteia.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite