Marile companii din Bistriţa, nevoite să îşi îndrepte atenţia spre muncitori vietnamezi din cauza lipsei cronice de forţă de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii unei companii vietnameze au venit să discute cu mediul de afaceri din Bistriţa-Năsăud pe tema furnizării de personal
Reprezentanţii unei companii vietnameze au venit să discute cu mediul de afaceri din Bistriţa-Năsăud pe tema furnizării de personal

Potrivit estimărilor Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, deficitul de personal din companiile din Bistriţa ajunge la 3.000 de locuri de muncă. Lipsa angajaţilor îi face pe afacerişti să-şi îndrepte atenţia asupra muncitorilor din Vietnam, care sunt mai disciplinaţi, nu sunt pretenţioşi şi au un cult al muncii mult mai bine dezvoltat.

O firmă de recrutare şi formare forţă de muncă din Vietnam a avut o întâlnire luni, 8 octombrie, cu reprezentanţi mediului de afaceri din Bistriţa, pentru a prezenta o ofertă de personal calificat. Compania formată în 2005 are propriile centre de formare şi calificare în Vietnam şi instruieşte personalul în funcţie de cerinţele clienţilor. 

Întâlnirea a fost organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, preşedintele acesteia susţinând că deficitul de forţă de muncă în judeţ este uriaş, ajungând la 3.000 de locuri de muncă. 

„Este pentru prima dată când ne întâlnim cu o firmă din Vietnam. Eu cred că criza şi lipsa forţei de muncă generează pierderi de 25-30% faţă de realizările actuale. În varii domenii există criză de forţă de muncă, dar mai ales în industrie. Am primit un necesar de peste 1.000 de locuri de muncă şi cred că nu este o limită. Eu cred totuşi că limita maximă ajunge până la 3.000 de locuri de muncă libere şi disponibile”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar.

Pe piaţa din România deja au ajuns vietnamezi. 400 dintre ei au ajuns anul trecut la combinatul siderurgic din Galaţi. 

Muncitori vietnamezi, pe bază de comandă

Compania funcţionează pe bază de comandă: un client plasează o comandă, după care aşteaptă şi jumătate de an să îi ajungă muncitorii în fabrică. Două-trei luni durează instruirea şi calificarea în Vietnam şi încă pe atât pregătirea actelor în Vietnam şi România. 

Doar costul de aducere a unui muncitor vietnamez în România ajunge la peste 2.000 de dolari. Firma îşi ia un comision de 200 de dolari, pentru fiecare muncitor adus în ţara noastră. 

„Avem traineri care îi formează pe aceşti viitori angajaţi. Avem 6 centre diferite unde formăm angajaţii în funcţie de cerinţele clienţilor. Departamentele de resurse umane asigură tranziţia oamenilor, mediul de lucru şi colaborează cu companiile unde ajung. Trimitem oameni pe pieţe din Japonia, Taiwan, Orientul Mijlociu sau Europa”, a declarat reprezentantul companiei vietnameze.

Contractele cu angajatorii români se semnează pe doi ani cu posibilitatea de prelungire până la trei ani. Firmele româneşti trebuie să se ocupe ele de partea birocratică românească, cum ar fi vizele de muncă, traducerea actelor şi calificărilor, trebuie să asigure salariul minim, dar şi cazare, pe perioada din contract. 

Firma vietnameză califică şi instruieşte personal în varii domenii, de la construcţii, până la industrie şi chiar curăţenie. De asemenea, aceştia se angajează să facă un set amănunţit de investigaţii medicale, pentru a se asigura că nu trimit muncitori bolnavi. 

Printre companiile bistriţene care şi-au manifestat interesul pentru muncitorii vietnamezi s-au numărat Comelf, Leoni, Teraplast şi Terasteel, Dan Steel sau Iproeb. 

Muncitorii vietnamezi sunt apreciaţi de angajaţi pentru că sunt disciplinaţi, sunt harnici, nu sunt deloc pretenţioşi şi au un cult al muncii foarte bine dezvoltat. 

Vă mai recomandăm:

Românii, înlocuiţi de muncitori din Asia şi Africa. Cum şi-n ce condiţii pot fi angajaţi străinii extracomunitari

Camera de Comerţ şi Industrie din Germania: ţara are un deficit de 1,5 milioane de muncitori calificaţi pe care-l poate acoperi doar cu străini

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite