Cu ce preparate ne protejăm sistemul digestiv după excesele făcute de sărbători. Carnea roşie şi ciorba grasă, pe lista alimentelor interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu puţini sunt cei care au ajuns la urgenţe sau au fost nevoiţi să recurgă la calmante după excesele alimentare făcute de sărbătorile de iarnă. Medicii ne recomandă un binemeritat repaus culinar, iar bucătarii vin şi cu variante care să ne protejeze sistemul digestiv.

După mai bine de o lună de post, Crăciunul şi Revelionul au adus mese bogate, care nu s-au împăcat prea bine cu sistemul digestiv al multora, care au exagerat cu porţiile. 

Medicii ne recomandă să ne protejăm sistemul digestiv cu multe lichide, supe cu un aport scăzut de grăsime şi să evităm mâncărurile grele. De asemenea, porţiile trebuie să fie şi ele mai mici, iar săritul peste o masă nu este o idee foarte rea. Bucătarii vin şi cu soluţii pentru cei care au avut de suferit din cauza meselor prea bogate. 

Alături de bucătarul Gheorghe Marica am realizat o listă cu preparate numai bune pentru ca sistemul digestiv să îşi revină:

- Salată cu rucola : puteţi adăuga şi roşii cherry, dar şi crutoane de pâine prăjită şi brânzeturi slabe. De evitat sunt brânzeturile grase de oaie sau capră.

- Salată iceberg cu valeriană: aceasta poate fi stropită cu puţină lămâie. Pentru un plus de savoare puteţi adăuga şi hribi prăjiţi.

- Salată de sfeclă roşie, cu măr şi hrean, toate tocate mărunt. Această salată poate fi folosită şi ca şi garnitură. Merge foarte bineşi cu un grătar de pui.

- O altă salată pe care o puteţi încerca în această perioadă este cea cu ţelină, măr, morcov, varză şi piept de pui tăiat cubuleţe. Puteţi adăuga şi maioneză slabă sau un dressing.  

- Supele: puteţi apela la o supă de pui, cu un aport de grăsime mic. În acest caz va trebui să evitaţi smântâna grasă. De preferat este de asemenea să evitaţi ciorbe grele la stomac, cum este cea de burtă sau de fasole, care pot face mai mult rău decât bine, în aceste cazuri.

- Carne albă fiartă: puteţi opta pentru carne de pui, pe care o fierbeţi, o condimentaţi şi o puteţi consuma cu mujdei.

Vă mai recomandăm:

Secretele bucătarului de meserie. Ce ne sfătuiesc profesioniştii să nu mâncăm la restaurant. Peştele exotic, în capul listei

Top 5 condimente care nu au voie să lipsească din bucătărie. Ce trebuie să însoţească sarea şi piperul

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite