Secretele bucătarului de meserie. Ce ne sfătuiesc profesioniştii să nu mâncăm la restaurant. Peştele exotic, în capul listei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aţi nimerit ciorbă de fasole acră, peşte exotic cu uşor gust de stricat sau preparate prăjite cu gust de ars? Toate acestea fac parte din practicile unor bucătari care vor să facă economie la preparate, fără să se gândească la calitatea mâncării şi chiar la cât de nesănătoasă poate să devină.

Fiecare bucătar şi restaurant au secretele lor. Ce se întâmplă atunci când secretele vin să maximizeze profiturile localului, în detrimentul clientului, care aşteaptă preparate proaspete şi sănătoase şi este înşelat cu carne veche mascată cu condimente în exces.

Potrivit bucătarului Gheorghe Marica sunt de evitat restaurantele goale şi cele unde fluxul de persoane nu este mare. Sunt şanse mai mari ca, din cauza fluxului redus, preparatele să nu fie proaspete, fiind ţinute mai multe zile decât în cazul localurilor căutate.

Alături de bucătarul Gheorghe Marica am alcătuit o listă a preparatelor care trebuie evitate dacă nu sunteţi siguri de calitatea localului în care intraţi :

- Tochitura – în  multe localuri este un amalgam de resturi de carne de pui, porc şi vită, care rămâne de la alte preparate. De regulă pentru a masca gustul cărnii se apelează la o condimentare proeminentă. Tot la resturi se apelează de multe ori şi pentru sosul de la pastele bolognese. 

- Peştii exotici în alte restaurante decât cele de profil  - şansa să găseşti într-un oraş mic de provincie din Ardeal un peşte exotic proaspăt este foarte mică. Asta pentru că este foarte greu să faci rost de un peşte exotic proaspăt departe de locurile de unde este pescuit.

- Feriţi-vă de ciorba de fasole uşor acră. E semn că a început să se strice, iar bucătarul a încercat să o „salveze” şi să oprească fermentaţia cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. 

- Pastele – deşi pare greu de crezut, pastele pe care le consumaţi în restaurant nu sunt fierte pe loc de multe ori. Acestea sunt fierte în cantităţi mari şi ţinute mai apoi în concelator câteva zile bune. Când sunt foarte uscate şi au şi un gust uşor de rânced, trimiteţi-le înapoi în bucătărie şi cereţi un alt preparat, pentru că înseamnă că au fost ţinute fierte şi congelate mai mult decât trebuie.

- Mâncărurile foarte condimentate – de regulă, bucătarii care vor să mascheze o carne veche sau un preparat care nu este tocmai proaspăt se folosesc de condimente în exces. Când nimeriţi un preparat foarte condimentat, ar trebui să vă dea de gândit.

- Feriţi-vă de preparatele foarte scumpe – de regulă un tip de carne foarte scump, este şi păstrat un timp îndelungat, pentru că nu sunt mulţi cei care îşi permit să le comande. Riscaţi să daţi o groază de bani pentru un preparat care nici măcar nu este proaspăt, mai ales dacă restaurantul în cauză nu are un flux mare.

- Prăjelile sunt un adevărat pericol nu doar pentru siluetă, ci şi pentru sănătate. Multe localuri, în special cele de tip fast-food „uită” să schimbe uleiul, astfel că săptămâni şi chiar luni de zile produsele se prăjesc în acelaşi ulei şi acelaşi recipient. Să nu mai punem la socoteală că multe fast-food-uri apelează la materie primă congelată. 

Vă mai recomandăm: 

Top 8 ponturi pentru grătarul de nota 10. Cât timp trebuie ţinută carnea roşie la marinat în vin

Top 5 condimente care nu au voie să lipsească din bucătărie. Ce trebuie să însoţească sarea şi piperul

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite