FOTO De un sfert de secol colecţionează imagini cu Bistriţa. Printre piesele  de rezistenţă: un bulevard surprins în 1891

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre cele mai vechi imagini, strada Gheorghe Şincai în 1891 FOTO: preluare Laurenţiu Grec
Una dintre cele mai vechi imagini, strada Gheorghe Şincai în 1891 FOTO: preluare Laurenţiu Grec

De mai bine de un sfert de secol, Laurenţiu Grec colecţionează imagini cu Bistriţa veche. Colecţionarul a pus la dispoziţia bistriţenilor sutele de fotografii cu ajutorul contului său de Facebook, unde cei mai în vârstă ajută la descoperirea istoriei din spatele imaginilor.


De mai bine de 25 de ani, mai exact din 1986 Laurenţiu Grec, un dispecer de meserie în vârstă de 39 de ani,  colecţionează imagini vechi cu Bistriţa. Sute de fotografii  şi cărţi poştale i-au trecut de-a lungul timpului prin mâini şi deşi pe multe dintre ele nu le mai are, bistriţeanul a păstrat o copie digitală a lor.

Nu există zi în care pasionatul de fotografie să nu scoată câte un „as din mânecă”, provocându-i pe iubitorii de imagini vechi şi istorie locală totodată să „reconstituie” povestea din spatele fotografiilor.


Întrebat cum s-a născut această pasiune, Laurenţiu Grec ne spune că genul acesta de pasiune există în fiecare dintre noi doar că unii aleg să nu o materializeze. Colecţionarea imaginilor cu Bistriţa veche este susţinută şi de pasiunea pentru fotografie în general, bistriţeanul realizând sute de mii de poze de-a lungul timpului.

Printre imaginile deosebite care au ajuns la Laurenţiu Grec se numără fotografii şi cărţi poştale de la începutul anilor 1900, imortalizări ale vizitelor armatelor hortyste şi nemţeşti din anii 1940 sau chiar din perioada comunistă. Printre cele mai valoroase fotografii se numără una color care înfăţişează Sinagoga Bistriţa, realizată după 1900.

image

Foto

bistrita 1


Cele mai multe fotografii înfăţişează Biserica Evanghelică şi Piaţa Centrală, în timp ce cele mai rare sunt cele din anii `40 şi de după `90. Imaginile mai deosebite ajung să coste şi 80 de euro bucata la colecţionari. Printre cele mai căutate sunt cele „circulate”, cu explicaţii notate pe spate şi cu ştampile.

Una dintre cele mai vechi fotografii postate de colecţionar a fost făcută în 1981 şi înfăţişează strada Gheorghe Şincai. Potrivit lui Laurenţiu Grec există şi fotografii mai vechi, un exemplu fiind una din anul 1850 în care apare strada Lemnelor, actualul Pietonal Liviu  Rebreanu, cu una dintre porţile oraşului încă în picioare.


Nepotul lui George Coşbuc şi academicianul Iuliu Moisil, printre colecţionarii judeţului

Printre cei care au colecţionat şi realizat fotografii s-au numărat atât nepotul lui George Coşbuc, Anton Coşbuc, care a imortalizat moara familiei, dar şi biserica în care a slujit poetul. De asemenea, Anton Coşbuc a fotografiat competiţiile de oină organizate chiar de el în localitatea Leşu, dar şi fanfara care a câştigat diferite premii şi distincţii în  perioada interbelică.

La fondul de fotografie al  Arhivelor Naţionale a contribuit şi academicianul Iuliu Moisil, cele mai interesante imagini puse la dispoziţie înfăţişând nişte romi în perioada interbelică.

Şi deputatul judeţului pentru câteva decenii bune în perioada interbelică Victor Moldovan era un pasionat de fotografie, imortalizând toate deplasările sale. Tot în colecţia de fotografii a Arhivelor Naţionale se află şi comorile primului primar român al Bistriţei, Corneliu Mureşan, care era şi el un mare colecţionar.

Vă mai recomandăm:

FOTO Viaţa satului bistriţean, dezvăluită prin fotografiile nepotului lui Coşbuc şi ale academicianului Iuliu Moisil

FOTO Magia din atelierele lutierilor bistriţeni, întreţinută de lăutarii anilor 1900




 

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite