Cum se găteşte „prăjitura deşteaptă“. Aluatul este simplu de preparat, iar la final delicatesa pare a fi umplută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Denumirea „prăjitură deşteaptă” vine din faptul că aluatul preparatului, în timp ce se coace, se alege de la sine, astfel că la final apare ca o prăjitură umplută. În realitate, ingredientele sunt amestecate ca pentru un chec.

Prăjitura „deşteaptă” sau „inteligentă”, cum mai este denumită, a devenit în scurt timp preferata oricărei gospodine, mereu puse pe fugă şi în lipsă de timp. Pentru gătire nu necesită mai mult timp decât pregătirea unui chec simplu, însă la final prăjitura pare că ar fi fost deja umplută cu ciocolată.

În realitate, este vorba despre aluatul care este mai lichid, iar în tavă, se aşează, stratul mai dens fiind în partea de jos, iar cel mai spumos, ca o bezea, în partea de sus. La mijloc, chiar dacă s-a copt, aluatul păstrează o textură cremoasă, ceea ce dă impresia că ar fi fost deja umplută cu cremă.

„E foarte simplă, se face uşor, iar la final, pare umplută. Nu degeaba îi zice prăjitură deşteapă”, spune Emilia, o băimăreancă de 48 de ani care acum trăieşte în Occident.

„Aici găsim în magazin cam tot ce ne dorim, dar uneori, nimic nu se compară cu o prăjitură de casă. Atunci,mai ales dacă sunt presată de timp, o prăjitură deşteaptă e cea mai bună alegere”, mai spune ea. „Doar pentru copt îmi ia mai mut timp, dar avantajul e că în timp ce se coace, eu pot să mă ocup de alte treburi”, mai spune ea.

Pentru pregătire, avem nevoie de:

4 ouă

½ pachet de unt (125 g)

500 ml lapte

150 g zahăr (de preferat pudră)

50 g cacao

110 g făină

1 praf de sare

½ linguriţă oţet (sau zeamă de lămâie)

1 linguriţă esenă de vanilie

Se separă întâi albuşurile de gălbenuşuri. Acestea se freacă bine cu zahărul şi cu untul moale şi vanilia, până devine o cremă spumoasă. Separat, făina se amestecă cu cele 50 de grame de cacao, după care se amestecă, încet, cu gălbenuşurile. Apoi se adaugă laptele călduţ, încet şi se omogenizează bine. Acum, aluatul ar trebui să fie aproape lichid.

Separat, albuşurile se bat spumă, cu praful de sare şi ½ linguriţă de oţet sau zeamă de lămâie. Când s-a format spuma, se amestecă încet cu restul compoziţiei, folosind o spatulă, pentru a nu se sparge spuma.

Întreaga compoziţie se toarnă, apoi, într-o formă nu prea mare, pentru ca aluatul să fie înalt. Dacă tava este prea lată, aluatul nu se va putea separa. Tava se unge în prealabil cu unt solid, sau se poate folosi hârtie de copt.

Se dă la cuptor, care a fost preîncălzit la temperatură medie (160-180 de grade) pentru aproximativ o oră. După 45 de minute, însă, se poate verifica dacă trece testul scobitorii.

Prăjitura poate fi făcută şi fără cacao, pentru cei care nu sunt amatori de ciocolată.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite