Povestea unui preot păcătos: cum a clădit duhovnicul deţinuţilor din Bacău reţeaua traficanţilor de telefoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octavian Balan, duhovnicul deţinuţilor din Bacău, arestat, sâmbăta trecută, pentru că pusese la punct o adevărată reţea prin care îi dota pe puşcăriaşi cu telefoane, este cunoscut ca un personaj cu multe păcate lumeşti.

Preotul Octavian Balan (45 de ani), duhovnicul celor 900 de deţinuţi din Penitenciarul Bacău şi cel care, de zece ani, slujea în capela închisorii, era chiar capul unei reţele cu trafic de celulare după gratii. Vinerea trecută, părintele a fost reţinut, alături de alte patru persoane, iar o zi mai târziu judecătorii Tribunalului Bacău au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor.

“Preotul Octavian Balan este acuzat de luare de mită şi de introducere de bunuri interzise în penitenciar”, a declarat Felix Bănilă prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

Pentru prima dată în România, s-a reuşit destructurarea unei astfel de reţele şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Bacău au demascat metoda prin care erau plasate telefoanele mobile dincolo de gratii. Dacă până acum, la percheziţii, agenţii închisorii confiscau telefoanele dosite şi în câteva zile acestea erau înlocuite cu altele noi, de data aceasta s-a demonstrat care sunt persoanele implicate şi care era traseul şpăgii.

Familia „Banană”, pion important

Totul era bine pus la punct atât în interiorul închisorii, cât şi afară. Preotul Balan era cel care stabilea exact traseul banilor şi al telefoanelor mobile, atât în afara puşcăriei, cât şi după gratii. Numai în ultimele şase săptămâni, la percheziţiile din celule, au fost găsite 30 de aparate, majoritatea introduse de preot. Pentru ca telefoanele să ajungă după zidurile închisorii, părintele era mână în mână cu unii agenţi de penitenciar şi cu câţiva deţinuţi. Alte patru persoane aflate în reţeaua preotului au fost arestate pentru 29 de zile, odată cu Octavian Balan. Horia Gurău şi Eusebiu Marian Dăduţ (zis „Banană”), ambii încarceraţi la Bacău, erau „deţinuţii-dealeri”, adică cei care vindeau telefoanele plasate de preot. Toate cele 30 de telefoane fac acum obiectul cercetărilor ofiţerilor Anticorupţie şi zeci de persoane vor fi chemate la audieri.

Oana Mihaela Dăduţ, soţia lui „Banană”, era un alt personaj important din reţea. Femeia, aflată în libertate, colecta banii de la familiile puşcăriaşilor. Aproape zilnic, în conturile ei, intrau sume mari de bani. Aceştia erau investiţi, ulterior, în telefoane, şpaga pentru preotul Balan, iar un procent de aproximativ 30% îi rămânea ei. Anchetatorii susţin că sumele adunate erau atât de importante, încât, doar din comisioane, femeia îşi întreţinea toată familia.

Pentru ca telefonul să ajungă la deţinut, rudele acestuia cheltuiau între 700 şi 1.500 de lei. Oamenii legii spun că mulţi puşcăriaşi îşi administrau, de după gratii, afacerile, folosindu-se de telefoanele primite de la preot. În plus, după ce terminau conversaţiile, care aveau loc numai noaptea, aparatele erau dosite de puşcăriaşi în cafetiere, în canalul de scurgere de sub cadă, în unele găuri făcute în pereţi pe sub paturi. Deţinuţii mai ascundeau telefonice şi în saltele, după ce le înveleau în cârpe şi le scoteau cartela SIM. Surse din cadrul Penitenciarului afirmă că unii deţinuţi foloseau telefoane „inteligente” ca să se vadă „live” cu soţiile sau concubinele de acasă.

Întâlnirea de la turn”

Locul unde preotul Balan intra în posesia telefoanelor era „la turn”, adică la el acasă. Acesta era limbajul codificat folosit de deţinuţi, atunci când se refereau la vila preotului, ridicată în comuna băcăuană Săuceşti. Denumirea „la turn” provine din faptul că, la câţiva metri de casa lui Octavian Balan, se află turnul de televiziune, un loc cunoscut în Bacău. Acolo, avea loc întâlnirea „de taină” între preot şi nevasta lui „Banană”. După ce îşi încasa comisionul, care varia între 200 şi 400 de lei pentru fiecare telefon, părintele Balan avea grijă să ascundă aparatele în şosete, pe sub manşeta pantalonilor. Aşa intra pe poarta închisorii, convins că, fiind şi preot, dar şi om vechi al penitenciarului, nu va fi controlat la poartă de agenţi. Telefoanele erau date de obicei lui Gurău şi lui Dăduţ, de cele mai multe ori în Biserica din curtea închisorii, când cei doi deţinuţi cereau să fie spovediţi. 

Afaceri cu maşini din Germania

Angajaţii închisorii băcăuane susţin că ascensiunea lui Octavian Bălan a fost una fulminantă. Dacă în 2002 era preot la o biserică de lângă localitatea Moineşti, în ultimul an, Balan era cunoscut la Episcopia Bacău ca „părintele-director”. Eticheta i-a fost pusă pentru că o înlocuia, ocazional, pe Geanina Ştefan, director-adjunct al Penitenciarului Bacău, când aceasta pleca în concediu.

Deşi poartă sutană de două decenii, preotul Balan nu s-a dat în lături niciodată de la cele lumeşti. Fost proprietar de şcoală de şoferi şi geambaş de maşini, pe care le aduce din Anglia şi Germania şi le vindea în ţară, părintele Balan a mai fost în vizorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi în urmă cu patru ani. Atunci, duhovnicul a fost acuzat că şi-ar fi construit vila din Săuceşti cu ajutorul unor deţinuţi scoşi la muncă. Surse din cadrul închisorii susţin că părintele ar fi scăpat basma curată invocând faptul că deţinuţii au lucrat doar la troiţa amplasată în faţa casei sale, dincolo de gard, adică pe domeniul public.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE VIDEO Preotul care îi dota cu telefoane pe puşcăriaşii din Penitenciarul Bacău a fost arestat pentru 29 de zile. Duhovnicul deţinuţilor a plâns în braţele soţiei

UPDATE Preotul Penitenciarului Bacău, capul reţelei de trafic cu telefoane mobile pentru deţinuţi, a fost reţinut. Anchetă la închisoare

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite