Traficanţi de etnobotanice din Alba, Timiş, Hunedoara şi Bucureşti trimişi în judecată de procurorii DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficanţii din Alba la momentul reţinerii de procurori. Fotoc captura video
Traficanţii din Alba la momentul reţinerii de procurori. Fotoc captura video

Un număr de 21 de traficanţi de etnobotanice din Alba, Hunedoara, Timişi şi Bucureşti au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT. Dosarul a fost înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie, pe rolul Judecătoriei Deva, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 18 februarie.

Traficanţii de etnobotanice albaiulieni, în frunte cu liderul grupării, Mircea Ispas, arestaţi preventiv de la începutul lunii noiembrie 2012, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT. Aceştia au încheiat cercetările în dosarul 

„Operaţiunea Transilvania“ a vizat gruparea infracţională ce se ocupa cu importul şi comercializarea ilegală a unor produse etnobotanice. Liderul grupării este Mircea Ispas din Alba Iulia. Gruparea a fost destructurată în noiembrie 2012. 

În total, 21 de persoane, dintre care 18 aflate în stare de arest, au fost trimise în judecată pentru constituirea unui grup infracţional nestructurat şi pentru operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Patru dintre învinuiţi sunt din Alba Iulia: Mircea Ispas, Viorel Gheorghe, Ioan Hârbea şi Petru Dan.

Restul inculpaţilor sunt Antoniu Chirilă, Daniel Jude, Narcis Nojogan, Andrei Logojan, Gabriel Grasu, Bogdan Trandafir, Cosmin Crăciun, Marian Ştiucă, Toni Todoni şi Mircea Vagu – toţi din judeţul Hunedoara, Daniel Boboc şi Alin Amălinei, ambii din Timiş şi fraţii Răzvan şi Cosmin Marinescu – proprietari ai unor “magazine de vise“ din Bucureşti.

Etonobotanice aduse din Spania

Potrivit procurorilor, învinuiţii cumpărau substanţele de pe internet, iar ulterior le comercializau către diferiţi cumpărători. Până în prezent, au fost identificaţi aproximativ 20 de consumatori. Substanţele etnobotanice erau aduse din Spania prin intermediul unei firme de curierat, iar, ulterior, comercializate în ţară, la preţuri între 15 lei şi 50 de lei gramul. Un kilogram din aceste droguri era cumpărat din Spania cu sume între 3.000 şi 4.000 de euro. La percheziţiile efectuate au fost descoperite 1.000 de pliculeţe de etnobotanice, dar şi alte 3 kilograme din acest tip de drog, 2.000 de euro, 80.000 de lei, aparate de porţionat şi un pistol cu aer comprimat.

Liderul grupării, mai avea, în două conturi diferite, rulaje de peste 800.000 lei. Substanţele erau porţionate şi vândute sub diferite denumiri, precum „NINJA“, „PURE BY MAGIC“, „NINJA ULTRA STRONG“, „SPECIAL EDITION“, „DNB ELECTRIC HERBAL INCESE“, „BONZAI PLANT“, sau „GROWTH REGULATOR WINTER BOOST“.

Gruparea a traficat peste 40 de kilograme de astfel de substanţe, doar în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012. Din fiecare kilogram de etnobotanice, traficanţii porţionau circa 4.000 de doze, pe care le vindeau la preţuri cuprinse în 15 şi 35 lei doza. „Marfa“ ajungea la consumatori cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, din Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca şi Bucureşti. S-a constatat, de asemenea, că unele pliculeţe conţineau, în amestec, şi dimetocaină – substanţă considerată a fi drog de risc.

Mircea Ispas este acuzat de trafic de droguri şi într-un alt dosar, ce se află pe rolul Tribunalului Bacău şi vizează opt traficanţi de canabis, haşiş şi etnobotanice. Acesta a fost trimis în judecată, alături de alte şapte persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv. Gruparea comercializa drogurile în licee, cluburi şi pe internet.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite