Simulare Agenţia de Rating Politic: PNL Alba ar putea avea 4 deputaţi şi 1 senator UPDATE
0O analiză a Agenţiei de Rating Politic, realizată pe datele comunicate de Biroul Electoral Central la nivelul centralizării a 99,9% din voturi, plasează Alba într-o zonă a unei anomalii legislative în ceea ce priveşte distribuirea mandatelor de parlamentar. Potrivit acesteia, PNL ar putea obţine cinci mandate, iar PSD doar două, chiar dacă au avut un număr aproape egal de voturi.
UPDATE Şi pe simularea realizată de Institutul de Politici Publice, anomalia este prezentă: PNL este dat cu 4 deputaţi şi un senator, iar PSD cu 1 deputat şi 1 senator.
Agenţia de Rating Politic susţine că în câteva judeţe din ţară, ”anumitor partide, pentru a compensa proporţionalitatea naţională – li se alocă un număr aparant mai mare de voturi”. ”Este un algoritm strict matematic, care nu permite intervenţia factorului uman”, se afirmă în analiza respectivă. Prin urmare, PNL Alba ar urma să aibă patru mandate de deputat şi unul de senator, iar PSD doar un mandat de deputat şi unul de senator.
PNL Alba ar avea în aceste condiţii patru deputaţi: Florin Roman, Corneliu Olar, Claudiu Răcuci şi Sorin Bumb, respectiv un senator: Alexandru Pereş. PSD Alba ar intra în Parlament cu Ioan Dîrzu la Camera Deputaţilor şi Daniel Breaz la Senat.
”Sistemul electoral actual, prevăzut de lege, este unul care «forţează» o proporţionalitate a rezultatelor la nivel naţional. Este în fapt acelaşi sistem electoral aplicat pentru alegerea Parlamentului între 1990 – 2007. Sistemul conţine o redistribuire naţională care impune ca între rezultatul la vot şi numărul de mandate din Parlament să existe o corelaţie «cât mai» proporţională la final.
În anumite judeţe (mai ales la Camera Deputaţilor unde sunt mai multe mandate de alocat) se crează aparenţa unui «spor/adaos» de mandate pentru unele partide. Exemplu actual: în judeţul Alba, unde PSD şi PNL au un număr asemănător de voturi, algoritmul face ca PNL, pe rezultatele actuale, să obţină 4 mandate de deputat şi PSD doar un mandat, iar celelalte partide niciunul. În această simulare, astfel de situaţii de «adaos» se întâlnesc la Camera Deputaţilor în Alba, Vrancea, Gorj, Botoşani, Suceava, Brăila, Neamţ, iar la Senat în Bihor, Galaţi”, se susţine în analiza respectivă.
Deputatul ales al PNL Alba, Florin Roman, a precizat că din calculele partidului vor exista 3 deputaţi liberali din judeţ în viitorul Parlament, iar al patrulea este sigur în procent de 99%.
”Datele utilizate au fost cele publicate de Biroul Electoral Central în sistemul SIMPV până la data de 13 decembrie 2016, ora 00:00. Menţionăm că la acea dată/oră rezultatele erau comunicate în proporţie de 99,9% la nivelul secţiilor de votare, ceea ce poate introduce, faţă de rezultatele finale, o marjă de eroare ce poate schimba destinaţia alocării unor mandate. De asemenea, pot exista decizii ce ţin de aplicarea şi interpretarea legii la nivelul B.E.C. ce pot fi ulterioare realizării analizei noastre şi care, de asemenea, pot schimba date ale analizei. (...) Este o analiză care pretinde că se apropie foarte mult de ceea ce va însemna rezultatul alocării finale, dar nu mai mult. Au fost utilizate capacităţi tehnice proprii ale Agenţiei de Rating Politic, fără a avea vreo legătură cu softurile oficiale utilizate de B.E.C. sau de partidele politice”, se mai afirmă în documentul Agenţiei de Rating Politic.
Biroul Electoral Central ar urma să anunţe modul cum au fost distribuite mandatele pentru viitorul Parlament miercuri sau joi.