Proces cu miză la Curtea de Apel Alba: locatarii a două apartamente din casa pierdută de familia Iohannis vor să redevină proprietari
0Curtea de Apel Alba Iulia a amânat joi, 23 februarie, o decizie în dosarul în care doi foşti locatari ai unor apartamente din imobilul pierdut definitiv în instanţă de familiile Iohannis şi Baştea solicită să redevină proprietari. Instanţa din Alba Iulia judecă apelul formulat de Rodica Baştea la decizia Tribunalului Sibiu.
Pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia se află dosarul în care locatarii a două apartamente din imobilul de pe strada Bălcescu nr.29 din Sibiu, ce s-a aflat în proprietatea familiilor Iohannis şi Baştea, încearcă să redevină proprietari ai locuinţelor respective pe care le cumpăraseră în anii 90 de la Statul Român în calitate de chiriaşi.
„Curtea de Apel Alba Iulia judecă recursul declarat de Baştea Rodica împotriva hotărârii Tribunalului Sibiu care a admis cererea de revizuire formulată de locatarii celor două apartamente. La termenul de azi 23.02.2017 instanţa a dispus amânarea judecării cauzei pentru data de 16.03.2017 în vederea depunerii de către părţi a deciziei nr. 655/R/2015 pronunţată de Curtea de Apel Braşov şi pentru a se solicita comunicarea unor dosare care pot avea legătură cu prezenta cauză. Cu privire la cererea de suspendare a cauzei formulată de avocatul recurentei Baştea Rodica la acest termen de judecată, Curtea a stabilit că se va pronunţa la un termen ulterior după primirea documentelor şi dosarelor solicitate”, a declarat Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
”Se amână cauza la data de 16 martie 2017, în vederea depunerii de către părţi la dosar a deciziei nr. 655/R/2015 pronunţată de Curtea de Apel Braşov, în întregime, şi în vederea emiterii unei adrese către Curtea de Apel Piteşti pentru a comunica dosarul nr. 645/64/2015 al acestei curţi de apel la care sunt ataşate dosarele nr. 262/62/2014 ale Curţii de Apel Braşov şi Tribunalului Braşov. Prorogă pronunţarea asupra cererii de suspendare a judecăţii cauzei până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 897/85/2016 aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, formulată de mandatara recurentei Baştea Rodica la acest termen de judecată la un termen ulterior, după ce se vor depune decizia nr. 655/R/2015 a Curţii de Apel Brasov şi dosarele nr. 262/62/2014”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel.
Potrivit soluţiei pronunţată în acest caz de Tribunalul Sibiu în octombrie 2016, postată pe portalul instanţei, a fost admis apelul formulat de locatarii revizuenţi în contradictoriu cu intimaţii Baştea Rodica în calitate de moştenitor al defunctului Baştea Ioan, Iohannis Klaus Werner şi Iohannis Carmen Georgeta, Statul Român prin Consiliul local Sibiu şi SC Urbana SA. Familia Iohannis nu a mai contestat decizia, apelant find doar Baştea Rodica. În consecinţă, Klaus şi Carmen Iohannis au accesptat decizia Tribunalului Aiud prin care locatarii celor două apartamente redevin proprietari, respectiv revin la situaţia anterioară dobândirii dreptului de proprietate de către familia Iohannis şi Baştea Rodica. După ce au obţinut proprietatea clădirii, aceştia s-au îndreptat împotriva locatarilor-proprietari şi au obţinut în instanţă anularea titlurilor de proprietate. Este vorba despre persoanele fizice Antonescu Elisabeta, Oargă Ioan Adrian, Oargă Ancuţa Steluţa şi Oargă Ioan.
Procesul de revizuire a debutat potrivit informaţiilor de pe portal în anul 2009 la Judecătoria Sibiu iar apelul ajuns la Tribunalul Sibiu a fost suspendat în 26.11.2010 până la soluţionarea procesului aflat pe rolul Curţii de Apel Braşov.
Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au repins, miercuri, contestaţia în anulare făcută de către Klaus şi Carmen Iohannis, după ce aceştia au pierdut, prin sentinţă a Curţii de Apel Braşov, un imobil din centrul municipiului Sibiu. În plus, cei doi trebuie să achite cheltuieli de judecată către mai mulţi dintre intimaţii din proces. Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut casa din Sibiu în care este sediul unei bănci, în noiembrie anul trecut, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani.