UPDATE FOTO VIDEO Premierul Victor Ponta, în Alba şi Sibiu pentru a inspecta lucrările la autostradă. Trei loturi vor fi inaugurate până la Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a efectuat, vineri, o vizită în Alba şi Sibiu. Premierul a dorit să vadă la faţa locului situaţia lucrărilor pe autostrada Orăştie - Sibiu. Trei loturi vor fi inaugurate până la Crăciun. La eveniment a participat şi ministrul delegat Dan Şova.

UPDATE ora 17.00: Ministrul delegat Dan Şova a confirmat că loturile 1, 2 şi 4 ale autostrăzii Orăştie - Sibiu vor fi inaugurate în perioada 15 - 20 decembrie 2013. Premierul a cerut special ca deschiderea circulaţiei să aibă loc înainte de Crăciun pentru ca românii care vin din străinătate să nu mai aibă probleme mari în trafic. În fiecare an, oraşul Sebeş era blocat din cauza zecilor de mii de maşini care îl tranzitau zilnic.

Lotul 3 al autostrăzii va fi gata abia în octombrie 2014. Premierul a parcurs lotul 2, între Lancrăm şi Cunţa, după care s-a oprit în zona lotului 3, în judeţul Sibiu, pentru vedea la faţa locului care este situaţia cu alunecările de teren care au întârziat proiectul. Ponta a spus că, daca va fi cazul, vor fi aplicate chiar şi penalizări financiare constructorului de pe lotul trei, compania italiană Impreglio. Lotul 2 a fost construit de firma Straco, în timp ce pe locul 1 a lucrat compania Strabag.  

Autostrada este esenţială, din 2004 până acum, au făcut 40 de kilometri, în jurul Clujului, foarte buni, dar asta a fost tot. Noi anul trecut am reuşit să inaugurăm şi Constanţa şi Bucureşti-Ploieşti, inaugurăm anul acesta bucata aceasta (n.r. – loturile 1,2,4 din autostrada Orăştie – Sibiu), plus că mai sunt două sarcini esenţiale pentru domnul ministru Şova şi anume se anunţă câştigătorul pentru Sebeş –Turda, în 19 decembrie şi tot până atunci trebuie anunţată oferta finală pentru Comarnic-Braşov", a declarat Victor Ponta.

Premierul a fost întrebat la Sebeş şi depre situaţia celorlalte proiecte referitoare la construcţia de autostrăzi: „La anul avem multe lucruri la care lucrăm pentru că avem banii, nu mai vorbim de poveşti, cum s-a vorbit de 20 de ani de poveşti, pentru tot ceea ce am prezentaat avem bani. Mi-a adus aminte astăzi cineva că domnul Băsescu cât era ministru a pus taxa pe drum, era chesti acă aici sunt banii dumneavoastră, acum nu ne lasă să punem şi noi o taxă să facem autostrăzi. Piteşti-Râmnicu Vâlcea începe anul viitor, de la Vâlcea la Sibiu trebuie ca CNADNR-ul să actualizeze stdiul de fezabilitate şi să găsim bani. Autostrada de la Piteşti la Vâlcea se face, avem finanţare pentru ea, din ianuarie încep procedurile. Mai departe Vâlcea-Sibiu în primul rând trebuie refăcut studiul pentru că studiul iniţial prevede mai mulţi bani decât are România pentru toată ţara.  Anul viitor 2014 am pus deja în buget banoi pentru a continua Borş-Suplacu de Barcău după care începe procedura penhtru Gilău-Suplacu de Barcău

Loturile 1 şi 2 au fost conectate din punct de vedere al deschiderii circulaţiei pentru a debloca oraşul Sebeş, sufocat în prezent de zecile de mii de autovehicule care îl traversează. De altfel, sebeşenii pregătesc pentru momentul când vor scăpa de maşini o mare sărbătoare denumită simbolic „Sebeşul fără camioane“. Locuitorii vor participa la o paradă pe străzile oraşului.

Lotul 1 al autostrăzii are o lungime de 24,11 kilometri şi se întinde de la Gelmar (Hunedoara) până la Vinţişoara – Sebeş. Lucrările au foste executate de constructorul austriac Strabag. Recent a fost rezolvată şi ultima problemă tehnică care punea probleme finalizării tronsonului, respectiv mutarea reţelelor electrice ale Transelectrica şi Enel. O altă problemă a fost descărcarea arheologică de pe şantiere, care a durat 8 luni, faţă 

de 3 luni prognozate iniţial. Autostrada are legături cu DN7 la Şibot şi la Vinţişoara. Valoarea lucrărilor executate se ridică la 551 milioane de lei, fără TVA. Au fost construite 28 de poduri şi pasaje şi 37 de podeţe. Pentru realizarea acestui lot au fost excavaţi 9 milioane de metri cubi de pământ şi au fost turnaţi 330.000 de tone de asfalt.

Lotul 2 cuprinde şi zona de ocolire a oraşului Sebeş şi are o lungime totală de 19,83 km. Se întinde între Vinţişoara (Sebeş) şi Cunţa. Centura Sebeşului are o lungime de 8 kilometri, începe la Vinţişoara şi se termină în zona Hotelului Fan, la ieşire din oraş spre Sibiu. În zona Lancrăm a fost construit un nod rutier care asigură legătura cu DN1. La ieşire din Sebeş mai există o legătură cu DN1, dar este vorba doar despre două drumuri care permit descărcarea traficului în DN1 de pe sensul dinspre Orăştie şi urcarea de pe DN1 pe sensul de mers spre Sibiu. Problema tehnică importantă înregistrată pe acest tronson este un pasaj peste calea ferată din apropierea Sebeşului. Aici s-a decis în ultimul moment creşterea de la 2 la 3 a liniilor de cale ferată, lucru care a întârziat derularea contractului de lucrări. La capătul tronsonului, în zona licalităţii Cunţa s-a construit un sens giratoriu pentru a asigura ieşirea pe DN1, în condiţiile în care lotul 3 nu va fi gata decât în primăvara anului viitor.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite