Ordinul MEN prin care colegiile naţionale pot fi transformate în licee teoretice, anulat în instanţă. Cine a învins ministerul în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
colegiu cugir

Liceul Teoretic “David Prodan” şi Consiliul Local Cugir au câştigat procesul deschis faţă de Ministerul Educaţiei Naţionale prin care, unităţii de învăţământ, i-a fost retras titlul de ”colegiu”. Curtea de Apel Bucureşti a anulat ordinul de ministru prin care colegiile naţionale puteau fi declasificate în licee teoretice, în funcţie de rata de promovabilitate la BAC.

Atât administraţia locală, cât şi colegiul, au solicitat ministerului să reanalizeze motivele care au stat la baza revocării acestei titulaturi şi să revină asupra deciziei. Până la urmă, problema a ajuns în instanţă, unde Ministerul Educaţiei a pierdut procesul.

”Admite acţiunea. Anulează Ordinul MEN nr. 5091/11.09.2018. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a fi depus la sediul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată public, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 22.10.2019” se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti, publicată pe portalul instanţei.

Decizia de retragerea a titlului de colegiu a fost luată în anul 2018. Colegiul Naţional a devenit, astfel, Liceul Teoretic ”David Prodan”. Decizia de retragere a titlului, fundamentată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale, a inflamat spiritele la Cugir, primarul Adrian Teban fiind extrem de nemulţumit la acea dată.

”Am primit şi noi cadoul de Ziua Educaţiei din partea ISJ Alba. Colegiul Naţional „David Prodan” a fost declasificat în Liceu teoretic. Mulţumim şi noi vajnicelor învăţătoare din conducerea Inspectoratului pentru modul cum „apară” interesele dascălilor din judeţ. Oricum ne vom apăra demnitatea în faţa instanţei, că la ISJ nu ai cu cine…” a fost atunci declaraţia primarului Teban.

De cealaltă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Alba au considerat că ”Unitatea de învăţământ preuniversitar menţionată nu a îndeplinit criteriul 5 b) din art 4 al Metodologiei nr. 4030/2018, referitor la rata de promovare la examenul de bacalaureat peste media naţională, cumulată (a celor două sesiuni anuale ale examenului), pe ultimii trei ani”.

În motivarea plângerii, cele două instituţii au argumentat că ministerul nu a respectat unele cerinţe, principii şi prevederi legale. Ordinul MEN Nr. 5059/2018 a fost publicat fără a se menţiona motivele pentru care este revocat titlul de “colegiu naţional”, fără a se indică calea de atac, fără respectarea condiţiilor de tehnică legislativă şi a principiilor de drept, transmit reprezentanţii administraţiei locale, într-un comunicat de presă transmis la momentul respectiv.

Aceştia au mai precizat atunci că unităţii de învăţământ nu i se putea revoca denumirea în timpul anului şcolar, adică între 1 septembrie 2018 şi 31 august 2019, întrucât prevederile OMEN NR. 3732/2013 sunt clare în acest sens. Totodată, este evocat principiul neretroactivităţii legii civile care constă în aceea că “legea civilă se aplică numai situaţiilor juridce care iau naştere după intrarea ei în vigoare”.

Colegiul Naţional „David Prodan” a înaintat documentaţia de reconfirmare a acestei titlulaturi în data de 5 aprilie, în baza legislaţiei existente la acea dată şi în termenul comunicat de IŞJ Alba.

Citiţi şi:

 

A fost lansată prima platformă digitală a învăţământului profesional şi tehnic din România. Ce informaţii se pot găsi pe meserii.ro

 

Fenomene tsunami în Marea Neagră. Cele mai mari cutremure urmate de valuri uriaşe care au măturat ţărmul

 

VIDEO Patru tineri filmaţi în timp ce întind „capcane“ şoferilor pe un drum naţional din Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite