Consiliul local Alba Iulia a aprobat majorarea tarifelor pentru colectarea deşeurilor menajere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul local Alba Iulia
Consiliul local Alba Iulia

Consiliul local Alba Iulia a aprobat joi, 9 iulie 2015, majorarea tarifelor de colectare a deşeurilor municipale. Preţul care va fi plătit de persoanele juridice va fi mai mare cu 47%, în timp ce în cazul persoanelor juridice creşterea este de circa 40%. Decizia a fost precedată de dispute politice între majoritatea PNL şi consilierii PSD,

Hotărârea privind majorarea se datorează închiderii, din 17 iulie, a depozitului de deşeuri neconform de la Pârâul Iovului. Gunoaiele colectate din Alba Iulia vor fi transportate la Cristian în Sibiu. Situaţia va dura până în prima parte a anului 2016 când va fi finalizat Centrul de management al dşeurilor ce este construit de Consiliul Judeţean Alba, din fonduri europene, la Galda de Jos. Proiectul ”Sistem de management integrat al deşeurilor” are o valoare totală de peste 40 de milioane de euro.

Aşa cum era de aşteptat, şedinţa extraordinară a Consiliului Local de joi s-a transformat într-o dezbatere politică. Nemulţumiţi de proiectul de hotărâre care prevede majorarea tarifelor la colectarea deşeurilor, reprezentanţii PSD, deputaţii Ioan Dîrzu şi Călin Potor s-au prezentat la şedinţă pentru a cere lămuriri. Pe lângă cei doi, la sediul primăriei a fost prezent şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, care a oferit şi el explicaţii. Proiectul de hotărâre privind aprobarea propunerii de scumpire a tarifelor de colectare şi transport pentru deşeurile din Alba Iulia, în medie, cu 47%, iar pentru persoane fizice şi juridice, în medie, cu aproximativ 40%, a creat nemulţumiri în rândul consilierilor PSD dar şi a deputaţilor Călin Potor şi Ioan Dîrzu.

Aceştia au venit la şedinţa extraordinară a Consiliului Local „înarmaţi” cu întrebări şi nelămuriri la adresa acestui proiect, după ce înainte cu o oră au organizat o conferinţă de presă unde au spus aceleaşi lucruri. „Nu mi-aş fi dorit ca în Alba Iulia la CL să vin să dicutăm pe o astfel de temă, dar şi eu sunt albaiulian, şi eu am gunoi pe care îl scot în faţa porţii şi orice creştere de preţ deranjează. Aici este vorba de o proastă organizare şi activitate administrativă. În 2011 am făcut o interpelare ministrului Borbely, care mi-a răspuns că suntem pe finalizarea lucrărilor şi a documentelor pentru a începe în Alba Iulia o astfel de lucrare. De ce în aceşti ani nu s-a făcut nimic?”, a spus Călin Potor. Deputatul PSD Ioan Dîrzu a intervenit şi a întrebat dacă termenul de ecologizare a groapei de gunoi de la Pârâul Iovului nu poate fi prelungit cu un an. De asemenea, acesta a precizat că atât el, cât şi partidul pe care îl reprezintă, nu sunt de acord cu majorarea tarifelor.

centru deseuri galda alba

Depozitul de deşeuri de la Galda de Jos se află în fază de construcţie

Primarul Mircea Hava a spus că nici el nu este de acord cu majorarea preţurilor, dar nu face din acest lucru un capital politic. Referitor la întrebarea adresată de Dîrzu, privind groapa de gunoi de la Alba Iulia, răspunsul a fost că acest lucru nu este posibil. De altfel, chiar din 17 iulie vor începe lucrările de închidere şi ecologizare a depozitului, investiţie realizată tot în cadrul proiectului gestionat de Consiliul Judeţean. 

”În 2008 am obţinut locaţia de la Cistei în comuna Mihalţ pentru depozit. A fost, însă, o abordare politică şi a speriat toată comuna. S-a schimbat locaţia şi am reluat proiectul de la început cu Galda de Jos. Doi ani de zile am pierdut. A fost o chestie tehnică.  Am rugămintea să nu facem o abordare politică a acestei probleme. Dacă lucrurile merg aşa cum merg acum, în mod normal la sfârşitul anului trebuie să fie gata depozitul de la Galda de Jos. Acum lucrăm la licitaţia pentru administratorul depozitului. Sunt deja documente care se pregătesc. Trebuie să ajungem să avem operatorul. Doamne fereşte să ajungem să nu avem operatorul stabilit şi cu investiţiile gata. Paşii pe care mergem sunt cei stabiliţi prin grafic. Preţul în final va scădea în urma licitaţiilor. Este un mic efort pe care oamenii l-au înţeles peste tot”, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean. În final, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul majorităţii consilierilor PNL.

Deşeurile municipale colectate vor fi descărcate pe o platformă de transfer de pe strada Craivei (2,2 km de kilometrul 0 al oraşului), de unde se vor încărca, cu un încărcător frontal, într-un utilaj de transport cu două containere de 32 mc, pentru a fi transportate în localitatea Sibiu.

”Războiul” deşeurilor: închiderea depozitului de la Alba Iulia scumpeşte colectarea gunoaielor de la populaţie

Peste 1.000 de participanţi la întâlnirile de promovare a proiectului  de management al deşeurilor în Alba

Au început lucrările la depozitul ecologic de deşeuri de la Galda de Jos, în Alba. Investiţia este de 19 milioane de euro

 

Undă verde pentru lucrările de închidere la şase depozite de deşeuri din Alba: investiţii de aproape 16 milioane de lei

 

Contracte în valoare de 17 milioane de lei încheiate pentru proiectul de management al deşeurilor în Alba 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite