Cine sunt parlamentarii de Alba: egalitate de mandate între PNL şi PSD. Un singur post de deputat rămâne în discuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţie de vot în satul Secăşel din Alba
Secţie de vot în satul Secăşel din Alba

PNL şi PSD îşi vor împărţi frăţeşte în Alba şase dintre cele şapte posturi de reprezentare în Parlament, respectiv câte două funcţii de deputat şi una de senator. Necunoscuta rămâne a cincea funcţie de deputat, care poate ajunge la ALDE, USR şi PMP.

Rezultate la Camera Deputaţilor în Alba:

PNL - 44.921 voturi - 37,7% 

PSD - 43.241 voturi - 35,67%

ALDE - 7.314 voturi - 6,03% 

USR - 7.209 voturi - 5,95% 

PMP - 6.480 voturi - 5,34%

Număr total de voturi valabil exprimate - 121.148. 

Coeficient electoral -  24.229 voturi

Rezultate la Senat în Alba:

PNL - 44.728 voturi - 36,92%

PSD - 44.669 voturi - 36,87%

ALDE - 7.424 voturi - 6,12% 

USR - 7.098 voturi - 5,86% 

PMP - 6.493 voturi - 5,36%

 Număr total de voturi valabil exprimate - 121.120. 

Coeficent electoral - 60.560 voturi

Aşa cum arată configuraţia voturilor PNL şi PSD vor avea, fiecare, câte doi deputaţi şi un senator. Fiecare partid va avea câte un deputat ales direct, în timp ce al doilea va fi alocat la prima redistribuire. Coeficientul electoral în Alba la Camera Deputaţilor este de aproximativ 24.000 de voturi, astfel încât atât PNL, cât şi PSD vor rămâne cu resturi de circa 20.000 de voturi, mult mai mult decât voturile adunate de partidul aflat pe locul trei. Pentru a completa cel de-al doilea mandat, fiecare partid va primi câteva mii de voturi din alte judeţe.

Prin urmare deputaţii celor două partide mari din Alba sunt: Florin Roman şi Corneliu Olar de la PNL şi Ioan Dîrzu, respectiv Cornel Suciu de la PSD. 

La Senat, coeficientul electoral în Alba depăşeşte cu puţin 60.000 de voturi. Niciunul din cele două partide nu are suficiente voturi pentru a ”băga” senatorii direct, astfel încât cei doi reprezentanţi ai judeţului în senat vor fi alocaţi la redistribuire. Chiar şi aşa, PNL şi PSD nu au nicio emoţie. Alexandru Pereş de la PNL şi Daniel Breaz de la PSD vor fi senatorii de Alba în mandatul 2016 - 2020, cu diferenţa de voturi redistribuită din alte judeţe.

Necunoscuta majoră în acest moment este cine va fi desemnat al cincilea deputat de Alba. Procedura este complicată şi depinde atât de numărul voturilor obţinute la nivel judeţean, cât şi de resturile rămase la nivel naţional pentru a completa diferenţa necesară în Alba. PNL şi PSD nu au cum să mai obţină un al treilea deputat, având în vedere că vor mai avea nevoie de voturi din altă parte pentru a ”umple” mandatele rămase la prima distribuire. 

Prin urmare cel de-al cincilea deputat de Alba poate fi de la ALDE, USR şi PMP. La numărul de voturi obţinute la nivel judeţean ALDE are prima şansă, fiind poziţionat pe locul trei cu 105 voturi mai mult decât USR. ”Morişca” softului şi redistribuirii la nivel naţional poate, însă, să schimbe alocarea mandatului în favoarea unuia dintre celelalte două partide: USR sau PMP. Ultimul deputat de Alba se va alege, astfel, dintre Horaţiu Josan de la ALDE, Christian Schuster de la USR şi Clement Negruţ de la PMP.

Citiţi şi:

Câte voturi a adunat Costică Berindei, candidatul cu „Toiota“ şi „Wolzwagen“, devenit viral pe Facebook

Bucurie la PSD Alba pentru scorul naţional, aşteptări rezervate şi optimism pentru rezultatul din judeţ

PNL a câştigat ”la mustaţă” alegerile parlamentare în Alba. Diferenţa la Senat este de câteva zeci de voturi

Mircea Hava, liderul PNL Alba: ”Dezastrul nostru este în Bucureşti. Nu putem noi din Transilvania să îi ridicăm”

Votanţi din satele îmbătrânite din Podişul Secaşelor: „Cei care nu merg la vot fac aia mai mare prostie. Du-te la vot şi alege pe cine vrei!”

Cum se văd alegerile într-un sat din Alba, prin vocea unui agricultor cu 40 de vite în ogradă: „De ce să aleagă alţii, să alegem noi că de-aia avem dreptul“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite