Votanţi din satele îmbătrânite din Podişul Secaşelor: „Cei care nu merg la vot fac aia mai mare prostie. Du-te la vot şi alege pe cine vrei!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alba vot parlament

”Cei care nu merg la vot fac aia mai mare prostie. Du-te la vot şi alege pe cine vrei”, aceasta este îndemnul unui alegător din Alba în vârstă de 81 de ani, care a mers conştincios să îşi aleagă reprezentanţii în parlament. Ioan Cristea locuieşte în satul Secăşel, unde nu locuiesc mai mult de 200 de suflete, majoritatea cu vârsta peste 50 de ani.

Ioan Cristea a venit la vot după ce a ieşit de la biserică, însoţit de cinci femei. ”Să meargă toată lumea că de aia avem drept de vot. Este foarte rău dacă nu se votează. Vrem să fie mai bine, să trăim mai bine. Să ne crească pensiile că este greu să treieşti cu 400 de lei pe lună”, ne spune una dintre alegătoarele în vârstă de peste 80 de ani.

În satele mici din Podişul Secaşelor, votul înseamnă, în primul rând, dorinţa de a avea pensii şi salarii mai mari, dar şi nevoi mai locale cum ar fi un autobuz care să îi transporte la oraş, un pod sau drum reparat. Sunt localităţi îmbătrânite, unde apoape toţi tinerii au plecat fie în oraşele din apropiere (Alba Iulia şi Sibiu), fie în străinătate. Au rămas pe loc doar bătrânii care nu mai au ce face şi unde să meargă. Trăiesc din pensiile foarte mici de pe urma muncii de zeci de ani la CAP. Unii mai lucrează pămânul pe care îl deţin, dar cei mai mulţi l-au dat în arendă la o asociaţie cu acţionari din Olanda. 

Satul unde cel mai tânăr locuitor are 50 de ani

Satul Colibi din comuna Ohaba este unul dintre cele mai mici din Alba. Are doar 31 de locuitori, care sunt trecuţi şi în lista electorală. De obicei, sate atât de mici se întâlnesc doar în Munţii Apuseni, dar situaţia nu este foarte diferită nici în Podişul Secaşelor, în sudul judeţului. În primele trei ore din programul de vot, un singur alegător din Colibi a trecut pragul secţiei de vot. ”Am votat pentru mai bine. Să avem pensii mai mari şi salari. Pentru asta votăm nu. Să îşi respecte promisiunile pe care le-or făcut. Noi suntem un sat mic. Nici autobuzul nu trece pe aici. Suntem 31 de oameni în sat. Ne ocupăm cu agricultura. Tineri nu mai sunt deloc. Cel mai tânăr dintre noi are 50 de ani”, spune Săliştean Ioan în vârstă de 58 ani. 

alba vot parlament

Steagul Spaniei la poarta unei case din satul Colibi

După o jumătate de oră, la Colibi a apărut şi al doilea alegător, o femeie de 86 de ani. ”Să fie mai bine. Aia vrem. Să ne deie şi nouă bani mai mulţi. Pensii mai mari. Am pensie cinci milioane, ce poţi să faci cu banii ăia. E foarte puţin”, afirmă Elisabeta Duşa. La Colibi, timpul parcă s-a oprit în loc. Un semn că globalizarea a ajuns şi aici este un steag al Spaniei afişat la poarta unei case.  

”Se fură, se vede şi nimeni nu face nimic”

Doleanţele oamenilor sunt la fel şi la Tău, un sat al comunei Roşia de Secaş, unde există ceva mai mulţi alegători – 370. ”De ce să mai votez, că nu se face nimic bine. Rămânem numai cu speranţa. Or murit o grămadă de oameni la revoluţie şi îi putem tot pe ăia la conducere. Se fură, se vede şi nimeni nu face nimic. Salariile sunt foarte mici. Am fost în Irlanda şi în Spania şi alta este situaţia acolo”, spune Nicolae Cioca, de 62 de ani, care nu era hotărât să meargă la vot. 

alba vot parlament

Ioan Cristea din Secăşel

Pentru oamenii de la ţară, importante sunt şi zvonurile pe care le interpretează într-un stil propriu. ”Am votat pentru ţară, pentru sat, pentru spital, pentru bătrâni şi să fie un trai mai bun şi o pensie mai mare. Sunt multe zvonuri, vorbe care spun că nu va fi mai bine, dar noi sperăm. Pentru tineri nu prea am sfaturi de dat pentru că ei prea văd lucrurile mai departe. Trebuie să ne uităm înainte ce ne aşteaptă. Să vedem ce ne aduce viitorul”, afirmă şi Ion Sas din Secăşel, în vârstă de 75 ani. Peste drum de secţia de vot este fosta şcoală, o clădire imensă închisă de aproape 20 de ani, unde pre vremuri învăţau zeci de copii în clasele primare şi gimnaziu. ”Era 40 de copii care învăţam şi ne jucam aici în pauze. E trist că s-a ajuns aici, dar asta este realitatea. Acum nu se mai poate face nimic cu clădirea. E mai scump să o repare decât să construiască alta”, afirmă cu nostalgie un bărbat trecut de 50 de ani, care este membru în secţia de vot din sat. Secăşel este apropiat de Colibi şi Tău şi are circa 200 de locuitori. 

Veteranul de 95 de ani, fost prizonier la ruşi

Centrul comunei este satul Ohaba, ceva mai mare. Secţia de vot este amenajată în sediul Primăriei, clădire recent renovată pe fonduri europene. Aici am văzut primii tineri care au venit să voteze. Tot aici a votat şi Vasile Muntean, în vârstă de 95 de ani, veteran din cel de-al Doilea Război Mondial. ”Pe ziua de 12 decembrie, am 95 de ani. Am fost la vot. Acuma, ştii cine nu se duc? Ăia care cred că nu pot, restul toată lumea merge, aşa cred”, spune nea Vasile. ”Ne-am făcut datoria întotdeauna şi şi acum ne-o facem. Da ăştia, conducătorii să facă bine să ţină şi cu amărâţii de ţărani care au lucrat la CAP 30 de ani şi au 470 de lei. Îi bine?”, îl completează Elisabeta Dragomir, o vecină cu care s-a oprit, în drum spre secţia de vot, la o poveste.

alba vot parlament

Vasile Muntean a votat la 95 de ani

Vasile Muntean a fost prizonier la ruşi timp de patru ani şi a fost martor la toate evenimentele politice ultimilor 80 de ani. Aşa că nu doreşte să rateze nici aceste alegeri. La peste 60 de ani de atunci, experienţa lagărului sovietic rămâne la fel de vie în mintea sa.

Citiţi şi:

Cum se văd alegerile într-un sat din Alba, prin vocea unui agricultor cu 40 de vite în ogradă: „De ce să aleagă alţii, să alegem noi că de-aia avem dreptul“

Alegeri generale 2016. Prezenţa la vot în judeţul Alba

11 partide au depus liste în Alba pentru alegerile parlamentare. Cine sunt şi ce profesii au cei 96 de candidaţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite