Replică din războiul comisarului Berbeceanu cu DIICOT Alba Iulia: „Să-ţi trânteşti propriile dosare mi se pare grav“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef după percheziţia de la locuinţa proprie
Comisarul şef după percheziţia de la locuinţa proprie

În stenograma unei discuţii dintre comisarul şef Traian Berbeceanu şi procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia, făcută publică după arestarea poliţistului, se face referire şi la un dosar cu inculpaţi din Sibiu, acuzaţi de contrabandă cu aur. Berbeceanu îi reclamă lui Mureşan faptul că acest dosar ar fi fost ”trântit” de procurorii DIICOT.

Comisarul Berbeceanu susţine că procurorul Nicolae Cean s-a întâlnit cu un procuror de la Biroul Teritorial Hunedoara căreia i-a sugerat să nu mai ceară în instanţă prelungirea interdicţiei de a părăsi ţara pentru inculpaţi.

Traian Berbeceanu:  Să-ţi trânteşti propriile dosare, aia mi se pare grav. Dosarul cu ţiganii cu aurul, de exemplu. Ştii?

Ioan Mureşan: Cu ţiganii, cu Ciociu, cu aurul?

Traian Berbeceanu: Da, deci voi faceţi dosarul, se judecă la Hunedoara şi i se sugerează procurorului care intră în sală să nu mai ceară prelungirea interdicţiei, înţelegi?

Ioan Mureşan: Cine a cerut asta?

Traian Berbeceanu: Cum cine? Colegul tău de birou, domnul Cean. Asta îţi spun sigur. Şi se ajunge la chestii de-astea, că să nu sun de pe telefonul meu, sun de pe telefonul lui nevastă-mea şi chestii de genul ăsta şi întâlniri conspirative la 7 dimineaţa. Şi noi lucrăm, şi noi avem informaţii şi nu vreau să spun mai multe. La momentul potrivit, o să le spunem pe toate...

Procurorul Nicolae Cean a lucrat la DIICOT Alba Iulia până în iulie 2013, când a solicitat CSM să fie transferat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Semne de întrebare în legătură cu acest dosar există, având în vedere că inculpaţii sunt din Sibiu, iar cauza se judecă pe fond la Tribunalul Hunedoara. Mai mult, procurorii DIICOT au solicitat arestarea preventivă a inculpaţilor la Tribunalul Alba şi acest lucru s-a întâmplat în februarie 2012, după patru luni de la desfăşurarea percheziţiilor. 

Aur adus ilegal în ţară

În 21 octombrie 2012, DIICOT Alba Iulia anunţa existenţa unui dosar penal în legătură cu mai mulţi învinuiţi (Ciociu Ilie, Ciociu Ioan, Ciociu Florin, Răcean Constantin, Ciociu Rodica, Răcean Maria, Tăgîrţă Ioan senior, Tăgîrţă Ioan senior şi Ciociu Claudia Ioana), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional  şi contrabandă. Membrii grupării sunt acuzaţi că, în cursul anului 2011, au introdus în mod nelegal pe teritoriul României, cantităţi însemnate de bijuterii din aur, provenite din Turcia. Bijuteriile erau comercializate prin intermediul unor magazine din Sibiu, cu eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională era estimat la peste 2.400.000 de lei.

O parte dintre inculpaţi au fost depistaţi la Punctul de Frontieră Giurgiu, având asupra lor cantitatea de aproximativ 3 kilograme de bijuterii din aur, în valoare de 400.000 lei, bunuri pe care nu le-au declarat la controlul vamal şi pentru care nu deţineau documente legale de provenienţă. Procurorii au efectuat atunci 11 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Sibiu, ocazie cu care a fost descoperită cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme bijuterii din aur. Ancheta a continuat, iar inculpaţii au fost reţinuţi în februarie 2012, când Tribunalul Alba a respins propunerea de arestare preventivă a procurorilor şi a dispus măsura de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Măsura a fost menţinută şi la Curtea de Apel. Dosarul a fost trimis în judecată în 10 iulie 2012 la Tribunalul Hunedoara. Cauza se află în faza de administrare a probaţiunii. Inculpaţii au în prezent interdicţia de a părăsi ţara. Unii dintre inculpaţi au fost, însă, lăsaţi să plece din ţară, în Germania, de trei ori în 2013. 

În anchetă cu amanta-avocat

În scrisoarea apărută imediat după reţinerea comisarului şef Traian Berbeceanu şi care este atribuită poliţistului sunt formulate acuzaţii grave la adresa unor procurori şi poliţişti în legătură cu acest dosar. Astfel, subcomisarul Alin Muntean de la BCCO Alba Iulia este acuzat că a luat-o cu el în acţiunile de deconspirare a grupării infracţionale pe amanta sa, avocat din Alba Iulia. La acţiunea coordonată de procurorul Nicolae Cean au participat alţi doi poliţişti de la „Crimă Organizată“. 

”Deşi acţiunea era conspirata, cei trei poliţişti nu au ţinut cont de acesta şi au implicat şi o persoană civilă în aceste activităţi, Muntean Alin păstrând permanent legătură cu SOS Alba Iulia, care realiza interceptările convorbirilor telefonice purtate de suspecţi, după care se consulta cu amanta deconspirând în acest fel şi acest mijloc investigativ. Mai mult, poliţiştii s-au deplasat având asupra lor armamentul din dotare, fiind vorba de acţiuni de prindere în flagrant. Au fost încălcate toate procedurile existente, putând fi puse în pericol integritatea corporală şi chiar viaţa av., cu atât mai mult că cât un transport a fost ratat şi s-a pornit în urmărirea maşinii în care se presupunea că se află aurul de contrabandă”, se afirmă în scrisoare. 

Întâlnire conspirativă între procurori 

Ulterior, în document se face referire la întâlnirea dintre procurorul Cean şi colegul acestuia din Deva. „În cursul lunii ianuarie a acestui an, proc. Cean Sergiu (Cean Nicolae - n.r.) se arată foarte interesat de acest dosar şi a contactat telefonic pe proc. Pintea Angela din cadrul BT Hunedoara. Suspect era faptul că Cean Sergiu suna de pe telefonul soţiei. La data de 20.01.2013, în acelaşi mod proc Cean Sergiu a contactat pe proc Pintea Angela cerându-i să se întâlnească în parcarea hotelului Deva, a doua zi dimineaţă, la orele 7.00. Proc. Cean Sergiu a venit la întâlnire cu maşină personală şi i-a cerut proc. Pintea Angela să vină la el în maşină pentru a nu auzi şoferul cele discutate. Cu acesta ocazie, proc. Cean i-a cerut colegei ca în cauza Ciociu să nu mai ceară prelungirea măsurii dispusă de Tribunalul Alba, pentru că «oamenii să poată părăsi ţară să-şi facă treaba». Proc. Pintea a informat de îndată pe şeful sau, proc. Mircea Adrian, de faţă fiind şi eu. Îmi amintesc că procurorii din cadrul DIICOT, BT Hunedoara au fost foarte indignaţi, fără excepţie de aceste împrejurări”, se mai susţine în scrisoarea atribuită comisarului Berbeceanu. 

După acest eveniment a avut loc discuţia între Berbeceanu şi Mureşan, care a fost înregistrată de poliţist: „Ulterior i-am atras atenţia personal lui Mureşan, spunându-i cele întâmplate şi reproşându-i că nu-i firesc că procurorii din ST Alba Iulia să-şi «trântească şi propriile dosare». Mi-am dat seama că acesta este la curent cu cele întâmplate şi că în loc să ia măsurile care se impuneau s-a consultat pe această temă cu Cean Sergiu. Mai mult, Cean Sergiu a venit la BT Hunedoara şi i-a atras atenţia d-nei proc. Pintea Angela cu privire la faptul că Berbeceanu îi vânează pe procurori, că le ascultă telefoanele, că lucrează cu structurile central de informaţii“. Tot din scrisoare rezultă că procurorul Cean ar fi aflat, ulterior, că era în atenţia DNA Bucureşti, prin interceptarea ambientală şi a telefoanelor proprii.

Alte texte pe aceeaşi temă: 

Motivarea judecătorilor: „Comisarul Cattani”, prea periculos pentru procurori

Contraatacul „Comisarului Cattani”

Referatul procurorilor în dosarul comisarului Berbeceanu. Care sunt acuzaţiile aduse poliţistului

Stenograma unei discuţii între comisarul Berbeceanu şi şeful DIICOT Alba Iulia. Poliţistul avea tehnică de înregistrare în birou

Mesaj impresionant de la fratele comisarului Berbeceanu: Eşti mândria mea, eroul copiilor mei, binele care învinge răul

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a fost arestat preventiv. Colegii poliţistului au strigat „Ruşine“ în sala de judecată

Mii de oameni transmit pe Facebook mesaje de susţinere pentru comisarul Traian Berbeceanu

Reacţia interlopilor din Alba după arestarea comisarului Berbeceanu

Colegii poliţistului Berbeceanu: „Comisare fii puternic. Pe noi nu ne pot păcăli infractorii“

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a fost reţinut de procurorii DIICOT

Patimile „Comisarului Cattani“, şeful BCCO Alba Iulia. Cum a învrăjbit şi protejat grupările de interlopi poliţistul Traian Berbeceanu

Povestea lui Traian Berbeceanu, superpoliţistul care i-a trimis în puşcărie pe interlopii din Alba, Hunedoara şi din Sibiu

Şeful de la Brigada de „Crimă Organizată“ Alba Iulia: „Indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului“

Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, poliţistul anului în 2007, cercetat într-un dosar de crimă organizată

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite