Şofer amendat de Poliţia Locală că a parcat pe locul rezervat infirmilor, deşi avea voie. Instanţa a constatat că amenda e prea mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: arhivă Adevărul
Sursa foto: arhivă Adevărul

Un şofer a obţinut recent, în instanţă, anularea procesului verbal întocmit de Poliţia Locală Alba Iulia, care l-a amendat pe motiv că a parcat pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilităţi.

După ce a primit amenda, şoferul a contactat telefonic Poliţia Locală din Alba Iulia şi a explicat cele întâmplate. Bărbatul avea o maşină ce afişa pe parbriz dovada faptului că proprietarul poate să parcheze pe un asemenea loc.

I s-a comunicat că a fost o greşeală şi că nu trebuie să facă nimic, deoarece procesul verbal întocmit greşti va fi anulat. 

În realitate, Poliţia Locală nu este competentă să anuleze un astfel de proces-verbal, singura soluţie fiind acţiunea în instanţa de judecată.

Neavând ce face şi pentru a evita plata amenzii în valoare de 200 de lei, bărbatul a contestat sancţiunea în instanţă. 

”Petentul a susţinut în esenţă faptul că nu se face vinovat de săvârşirea contravenţiei reţinute în sarcina sa şi prin urmare în mod greşit a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 200 lei, de vreme ce este o persoană ce deţine certificat de handicap permanent, beneficiind în această calitate de gratuitate la parcare. 

Nu a negat că în data de 7.10.2021 a parcat autoturismul personal în zona tarifară 1, însă a arătat că se încadrează în categoria persoanelor scutite de plata tarifului datorat pentru zona respectivă”, se precizează în hotărârea instanţei.

Judecătoria Alba Iulia i-a dat dreptate şi a constatat că poliţistul local care a întocmit procesul-verbal a mai comis o greşeală. Regulamentul privind parcările cu plată din municipiul Alba Iulia prevede în astfel de cazuri o amendă cuprinsă între 500 de lei şi 1.000 de lei. Cu alte cuvinte, poliţistul putea să aplice doar o amendă de cel puţin 500 de lei - şi nu de 200 de lei cum a scris în procesul-verbal.

”Sancţiunea de 200 lei aplicată petentului pentru încălcarea prevederilor 38 lit. a) din HCL nr. 235/2019 nu este legală, fiind stabilită sub minimul legal de 500 lei.  (...) Instanţa apreciază că prin stabilirea unei pedepse sub limita legală este încălcat principiul legalităţii sancţiunii contravenţionale. Petentul a depus la dosar dovezi suficiente pentru a înlătura prezumţia de temeinicie a procesului verbal de contravenţie atacat, dovedind încadrarea sa în categoria persoanelor care beneficiază de gratuitate la parcare. Aşadar, lipsa vinovăţiei în comiterea unei contravenţii care în mod eronat i-a fost imputată duce automat la netemeinicia procesului verbal atacat”, se mai susţine în hotărâre.

Vă mai recomandăm:

 

Stâlpii funerari şi „pasărea-suflet“ de pe Valea Sebeşului, tradiţii ce se păstrează de 2000 de ani FOTO

 

Cum s-a mobilizat comunitatea dintr-un oraş ardelean în sprijinul refugiaţilor: TIR-uri cu ajutoare în Ucraina, mii de pachete pentru cei din trenuri

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite